• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

11.06.2022

09:25

Dodik optužio Džaferovića: Lagao učesnike samita u Solunu!

Zoran Sinko

Balkan

Dodik optužio Džaferovića: Lagao učesnike samita u Solunu!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović na Samitu šefova država i vlada Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Solunu nije iznosio stavove BiH, već stavove svoje političke partije Stranke demokratske akcije (SDA) i optužio Džaferovića da je lagao učesnike samita


"Nije odoleo modnim političkim trendovima pa je i on govorio o sukobu u Ukrajini, kvalifikujući ga kao agresiju, mada BiH nije zauzela zvaničan stav o prirodi sukoba u Ukrajini, iako sam to kao srpski član Predsendištva tražio više puta", rekao je Dodik za Srnu.


On je, upitan da prokomentriše Džaferovićevo obraćanje na samitu u Solunu, u kojem je izneo niz optužbi na račun Republike Srpske i njenih zvaničnika, rekao da je Džaferović etiketirao neke koji su, kako je naveo, pod ruskim uticajem, "zanemarivši ostale, poput sebe, koji su pod uticajem nekih zapadnih država".

Dodik je rekao da je za muslimane svaki uticaj benigan osim ruskog, iako je Rusija garant sporazuma na koji se i Džaferović više puta pozivao, "pogrešno ga tumačeći".

Dodik je rekao i da nije dejtonsko pravo visokog predstavnika da nameće rešenja u BiH, već je to, kako je rekao, "hajdučko pravo koje su zapadne države pribavile kolonijalnim upravnicima kako bi disciplinovali Srbe tog vremena".

"Republika Srpska ne vodi secesionističku politiku, ali Džaferović i dalje istrajava na lažima skuvanim u Sarajevu za potrebe očuvanja muslimanskih pozicija u BiH. Mogućnost veta koju je predvideo Ustav i jeste ostavljena da jedan narod ne bi dominirao drugima, i to nije mehanizam blokade, kako Džaferović podvaljuje, već zaštite, jer je zbog toga i ugrađen u Ustav", naveo je Dodik.

On je rekao da ne postoji nijedan stav muslimanskog člana Predsedništva koji se čuo u Solunu, a da odgovara istini i Ustavu, a posebno je problematično što je neusaglašen i što ne predstavlja stav BiH.

 

Foto: AP/Photo

Šefik Džaferović

"Ovakvi politički izleti, koji su Džaferoviću već postali normalni, više ruše BiH nego bilo koja aktivnost druga dva konstitutivna naroda u BiH", ocenio je Dodik.

Džaferović je na samitu u Solunu rekao da se rat u Ukrajini za sada nije prelio na druge države, ali da su njegove implikacije ogromne, a to se, kako je kazao, vidi na zapadnom Balkanu.

Džaferović tvrdi da se posledice posebno osećaju u BiH, gde, kako je naveo, traje teška politička kriza više od godinu dana, koja se posebno intenzivirala uoči i nakon "agresije na Ukrajinu".

"Nije tajna da u Bosni i Hercegovini postoje akteri koji su pod ruskim uticajem. Upravo su oni svojim delovanjem doveli u pitanje Dejtonski sporazum i 27 godina njegove implementacije, preteći secesijom i preduzimajući konkretne antiustavne korake koji vode ka tom cilju. Ovo se posebno čini ugrožavanjem institucija BiH koje naš Ustav definiše kao potrebne za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao što su jedinstvene Oružane snage BiH, porezni sistem, pravosuđe i drugo", rekao je Džaferović.

On je rekao da je visoki predstavnik u BiH, ispunjavajući, kako tvrdi, svoje obaveze prema Dejtonskom sporazumu, i koristeći se ovlašćenjima koje proizlaze iz tog sporazuma, poništio "neke secesionističke poteze RS", kojima je, kako tvrdi, ugrožen ustavni poredak i mir u BiH.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Borac R SRPSKE

pre 1 godinu

Niko tebe lopove neshvata ozbiljno i ne benda nizasto osim Vucica.

DODIK ODGOVORIO ŠMITU! (FOTO)
Balkan

DODIK ODGOVORIO ŠMITU! (FOTO)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da kvalifikacije koje je na njegov račun izneo Kristijan Šmit govore da on BiH vidi kao šumu u kojoj sebi daje ulogu lovca

10.06.2022

19:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija