• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2022

11:16

PRE RATA JE TU ŽIVELO VIŠE OD 30.000 SRBA, A SADA OKO 4.500! Danas je 30 godina od progona srpskog naroda iz Mostara i doline reke Neretve

Balkan

PRE RATA JE TU ŽIVELO VIŠE OD 30.000 SRBA, A SADA OKO 4.500! Danas je 30 godina od progona srpskog naroda iz Mostara i doline reke Neretve

Podeli vest

Parastosom u Staroj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Bjelušinama i akademijom sećanja danas je obeleženo 30 godina od progona Srba iz Mostara i doline reke Neretve

Akademiji prisustvuju preživeli, članovi porodica, udruženja i predstavnici republičkih institucija i opština Hercegovine, a nakon toga će na mostu u mestu Buna, zapaliti sveće i baciti cveće u reku Bunu, prenela je RTRS.

Na današnji dan zapaljena je, a potom minirana i Saborna crkve Svete Trojice, a u junskom pogromu stradale su i druge brojne bogomolje, zapaljene i opljačkane kuće i imovina srpskog stanovništva.

Više stotina Srba je ubijeno ili nestalo. Još se traga za 83 osobe srpske nacionalnnosti.

Na području Mostara u toku rata postojalo je 10 logora i 28 objekata u kojima su Srbi pojedinačno ili su zatvarani u grupama, mučeni i ubijani.

Pre rata u Mostaru je živelo više od 30.000 Srba, a sada svega oko četiri i po hiljade.

Akademiji sećanja prisustvovali su načelnici i predstavnici hercegovačkih opština, narodni poslanici, a u ime srpskog člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika, izaslanik Boško Tomić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 1 godinu

Не знам, до када ће Србија и Срби, да изигравају добрице и да свима помажу. Све бивше републике, су се одвојиле од Србије, да би биле велике и јаке. Не знам зашто сада од Србије траже све и очекују помоћ. Зашто наш председник свима помаже. Македонији, црној гори, босни. Свима даје: вакцине, респираторе, жито, брашно, и.т.д. Зашто, није им били добро са Србијом, одвојили су се и збогом. Нека не траже и нека не очекују ништа од Србије. Није им ваљала Србија, а сада све траже од нас, нека траже од Нато да им помаже ..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.
Fudbal

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.

Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković bio je do skoro selektor fudbalske reprezentacije Kine i tim povodom je za vreme božnićnih praznika početkom godine pričao za Informer o Kini, tamošnjoj kulturi, gradovima, životu, Kinezima... Dolazak predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga bio je povod da ponovo objavimo razgovor sa Jankovićem.

08.05.2024

11:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05