• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

16.06.2022

07:00

OVO NIKO NIJE USPEVAO VEKOVIMA - OD HRVATA I SRBA NAPRAVITI SAVEZNIKE... E, SAD JE I TO REALNOST, a sve zahvaljujući Sarajevu!

Balkan

OVO NIKO NIJE USPEVAO VEKOVIMA - OD HRVATA I SRBA NAPRAVITI SAVEZNIKE... E, SAD JE I TO REALNOST, a sve zahvaljujući Sarajevu!

Podeli vest

Bošnjaci su svojom politikom uspeli uraditi nešto što niko nije uspevao vekovima - od Hrvata i Srba napraviti saveznike

Potpredsednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Mario Karamatić tako je prokomentarisao poslednji sastanak u Briselu. On se osvrnuo i na o očekivanja oko izmjena Izbornog zakona i rešavanja krize u BiH

- Nismo mi doživeli neko prosvetljenje i naglo zavoleli jedni druge, nego se jednostavno nastojimo držati dogovora. Bošnjaci, evo već 30 godina, o svemu što se s njima dogovori ili se ne pridržavaju ili iskrive tako da „voda ide na njihov mlin" - istakao je Karamatić u intervjuu za portal Banjaluka.net.
       
Istakao je da je mirno razdruživanje „ako se oni nastave ovako ponašati" za njega  najnormalnija opcija:

       
- Da se fino raziđemo k'o ljudi, pa ako se nekad sretnemo da možemo popiti kafu, rakiju i šta već ide uz to - kazao je Karamatić.
       
Istakao je da je HNS danas poslao dokument kojim se traži izmena preambule dogovora iz Brisela u delu gde se poziva na presude sudova - Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava.
       
- Tražili smo da se uvrsti ono što je potpisano u Briselu 2013. i Mostaru 2020. godine. Podsećam da su to međunarodni sporazumi kojima je garant bila američka administracija i Evropska unija. U Briselu su tada sve stranke potpisale da neće niti jednom narodu nametati predstavnike, a u Mostaru je Izetbegović potpisao da će se sprovesti izmene Izbornog zakona koje će obezbediti da svi narodi mogu da biraju svoje predstavnike - ističe Karamatić.
       
On dodaje da su se na ovaj potez odlučili, jer „prijatelji Bošnjaci imaju običaj da se ne pridržavaju potpisanog, a kamoli načelno dogovorenog".

Istovremeno, hrvatski predsednik Zoran Milanović zapitao je zašto Kristijan Šmit, koji je nelegalno na poziciji jer ga nije izabrao Savet bezbednosti UN, ne iskoristi tzv. bonska ovlašćenja kako bi se izmenio izborni zakon i osigurao da Hrvati u BiH biraju svoje predstavnike na izborima.
       
- Bonska ovlašćenja su nedemokratska i nasilnička, ali se koriste i ne donese odluku prema kojoj se odluka Ustavnog suda BiH automatski implementira u zakonodavni prostor, a ne da se zavisi od parlamenta BiH koji ne želi postupiti po nalogu Ustavnog suda - ističe Milanović.

Hrvatski mediji podsećaju da je Ustavni sud BiH presudio 2016. u slučaju Ljubić da postojeći izborni zakon BiH diskriminiše konstitutivne narode jer omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju deo hrvatskih predstavnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH. Ukoliko bi Bošnjaci uspeli izabrati trećinu od 17 hrvatskih delegata u Domu naroda Federacije BiH bez hrvatskih bi se predstavnika mogla formirati federalna vlada i Savet ministara.
       
Šmit, koji nema legitimitet Saveta bezbednosti UN početkom ovog meseca iskoristio je tzv. bonska ovlašćenja kako bi nametnuo odluku o finansiranju opštih izbora u BiH nalažući izdvajanje punog iznosa od 12,5 miliona KM koliko je tražila Centralna izborna komisija nasuprot 9,7 miliona KM koliko je odobrio Savet ministara.
       
Od 1997. Kancelarija visokog predstavnika nametnula je oko 900 različitih odluka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17