• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTRS

22.06.2022

21:34

BOŠNJACI I AMERI BI DA OPET "ZAKAČE" GENOCID SRBIMA! Ubeđeni su da će ovaj put u UN uspeti, može li ih Srpska sprečiti?!

Tanjug/Tara Radovanović

Balkan

BOŠNJACI I AMERI BI DA OPET "ZAKAČE" GENOCID SRBIMA! Ubeđeni su da će ovaj put u UN uspeti, može li ih Srpska sprečiti?!

Podeli vest

Bošnjaci ponovo pokušavaju da zaobiđu zakone, procedure i konstitutivnost, pripremajući Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, koju pokušavaju da stave na dnevni red Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Srpski član Predsedništva, Milorad Dodik, pisao je generalnom sekretaru i upozorio ga da se ne radi o zvaničnom stavu BiH i da se protiv Svena Alkalaja vodi krivični postupak

Bošnjaci ne odustaju od pokušaja da preko Ujedinjenih nacija zabrane u BiH negiranje genocida u Srebrenici. Ovaj put svoj cilj pokušavaju da ostvare preko Bisere Turković i Svena Alkalaja, zaobilazeći Predsedništvo BiH koje je nadležno za spoljnu politiku.

- To nije politika BiH, jer u njoj ne učestvujemo svi, to je samo politika muslimana. Mislim da je jednom broju država, važnih država, sve više postaje jasno da je to tako. Ja sam njih tužio i samo tome ću dodati i ovo što oni rade - rekao je Dodik.

Zemlje Evropske unije pri UN već su iskazale negodovanja, kaže savetnica srpskog člana Predsedništva, Ana Trišić Babić. Ocenjuje da je vrlo moguće da te zemlje neće podržati stavljanje Rezolucije na dnevni red. Generalni sekretar se još nije oglasio.

- Generalni sekretar UN je ipak na neki način ukazao nepoverenje da to dođe na dnevni red i po toj proceduri je stavio nacrt te Rezoulicije da bude na javnoj stranici UN da vidi reakciju ostalih članica UN - istakla je Trišić Babić.

Prihvatanjem da se Rezolucija stavi na dnevni red, došlo bi do kršenja međunarodnog prava, ali i Ustava BiH.

- Ako u tom kontekstu neke moguće rezolucije ponovo ambasador pri UN stavi se na raspolaganje i na korištenje takve grupacije ljudi, onda to govori o tome da zajednička država apsolutno ne funkcioniše - izjavio je šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

Oglasio se i predsednik SDS-a, Mirko Šarović. Iako zna da je Dodik na američkoj crnoj listi, od njega i Zorana Tegeltije traži da odu u Njujork i spreče Alkalaja da Rezoluciju progura u Ujedinjene nacije. Međutim, kada se pokrene pitanje vitalnog interesa, onda iz opozicije glasaju protiv.

- Prošlo je sada zato što opozicija smatra da sve treba da učini protiv Milorada Dodika. Nije Milorad Dodik Republika Srpska. Učinite vi samo za Republiku Srpsku nešto i ja ću vas poštovati - odgovorio je Dodik.

Bošnjački lobi preko Amerike pokušava da pošalje političku poruku Srbima.

- To je jedan od načina da se srpski faktor na Balkanu sabije u ugao što više i da bude opterećen najraznovrsnijim pritiscima - istakao je nekadašnji diplomata bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije i ambasador Vladislav Jovanović.

Ukoliko se Rezolucija ipak nađe pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija i ukoliko dobije većinu glasova, ona pravno gledano nije obavezujuća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbi narod cigana sa turskim o

pre 1 godinu

srbi genocidan narod turskih gena i zaostale kulture

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija