• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTRS

28.06.2022

19:31

GOLOBRADI MLADIĆI POLOŽILI ZAKLETVU I IZ ŠKOLSKIH KLUPA OTIŠLI NA PRVU LINIJU FRONTA! Hercegovački korpus tradicionalno obeležava svoju slavu - Vidovdan (Video)

printscreen

Balkan

GOLOBRADI MLADIĆI POLOŽILI ZAKLETVU I IZ ŠKOLSKIH KLUPA OTIŠLI NA PRVU LINIJU FRONTA! Hercegovački korpus tradicionalno obeležava svoju slavu - Vidovdan (Video)

Podeli vest

U kasarni "Bilećki borci" u Bileći obeleženo je 30 godina od polaganja zakletve prve klase vojnika Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske

Ovo je značajan jubilej za nekadašnje vojnike i za Republiku Srpsku, jer je prva klasa, od te 92. godine, bila na svim ratištima i dala veliki doprinos za njeno stvaranje i očuvanje.

Na današnji dan 1992. godine, golobradi mladići, položili su zakletvu i praktično iz školskih klupa došli na dvomesečnu obuku, a potom na prvu liniju fronta, sve do završetka rata. Neki nisu imali ni 18 godina, a neki se sa ratišta nikada nisu vratili kućama.

Pripadnik prve klase Vojske Republike Srpske - Hercegovačkog korpusa Saša Nikolić istakao je da je skoro kao dete došao u vojsku u Bileću.

- Tada nismo znali šta nas čeka, neki od nas sada nisu među živima. Veoma mi je drago, a i svima nama, što smo organizovali ovaj veliki jubilej - istakao je Nikolić.

Sa vojnicima danas i njihov komadant, koji se ove prve klase seća sa ponosom, jer su ih krasile hrabrost i odlučnost, i sve osobine pravog srpskog vojnika, istakao pukovnik Tihomir Kundačina.

- Bio sam komandant sve do polovine 1994. godine. Svaka dva meseca smo na front slali od 1.200 do 1.400 mladih vojnika. Nikada, za 40 godina službovanja nije bilo boljih vojnika u svim radnjama - od vrsnih strelaca do odlične kondicione spreme. Mnogo su pomogli i osvežili naše brigade - rekao je Kundačina.

U krugu kasarne, u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog, služen je pomen za stradale vojnike prve klase Hercegovačkog korpusa. Nekadašnji saborci dogovorili su da okupljanje na Vidovdan postane tradicionalno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

POVODOM OBELEŽAVANJA VIDOVDANA, KRSNE SLAVE VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE! Cvijanović: Vojska je branila svoj narod i slobodu
Planeta

POVODOM OBELEŽAVANJA VIDOVDANA, KRSNE SLAVE VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE! Cvijanović: Vojska je branila svoj narod i slobodu

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku komandantu Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH brigadiru Miloradu Krajšumoviću, pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, kao i nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske povodom Vidovdana – Krsne slave Vojske Republike Srpske

27.06.2022

13:24

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija