• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.07.2022

12:23

BITKA NA KOZARI, SIMBOL STRADANJA I OTPORA SRBA PROTIV NACISTA I USTAŠA! Na Mrakovici obeleženo 80 godina od jednog od najstrašnijih zločina

printscreen RTRS

Balkan

BITKA NA KOZARI, SIMBOL STRADANJA I OTPORA SRBA PROTIV NACISTA I USTAŠA! Na Mrakovici obeleženo 80 godina od jednog od najstrašnijih zločina

Podeli vest

Na Mrakovici se obeležava 80 godina od bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svetskom ratu, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece

Ovaj značajan istorijski događaj organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije. Obeležavanju prisustvuju zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

Kod spomen-krsta parastos stradalim služilo je sveštenstvo Eparhije banjalučke, a nakon toga su položeni venci i cveće na centralni spomenik. Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici SUBNOR-a i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog položili su danas vence na centralno spomen-obeležje na Mrakovici, povodom obeležavanje 80 godina od Bitke na Kozari.

Foto: printscreen RTRS

Venac su u ime institucija Republike Srpske položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske Republike Srpske Duško Milunović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Vence su položili i izaslanik predsednika Srbije ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministar rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Darija Kisić Tepavčević. Cveće kod spomenika položile su i delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, poslanika u Parlamantarnoj skupštini BiH, srpski predstavnici u institucijama BiH, gradonačelnici i načelnici opština u Srpskoj.

Foto: printscreen RTRS

Na spomen-obeležje cveće su položile i delegacije Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, generali u Oružanim snaga BiH, delegacije SUBNOR-a Republike Srpske i Srbije, udruženja logoraša Drugog svetskog rata Republike Srpske i Srbije, Udruženja antifašista iz Bjelovara, te predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Foto: printscreen RTRS

Neprijateljska ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom "Zapadna Bosna" počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od nastrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom ikada.

Nemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Tokom neprijateljske ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela.

Partizanske jedinice su u noći 3. na 4. juli 1942. godine, nakon intenzivne bitke, probile obruč kod brda Patrija između Prijedora i Kozarske Dubice.

Iz neprijateljskog obruča uspelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 dece koji su odvedeni u logore Jasenovac i Staru Gradišku, gde su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija