• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.07.2022

07:00

BRUKA! CRNOGORSKI PREMIJER PODRŽAO I LAŽNU, NEPRIZNATU CRKVU! Dritan: Potpisaću ugovor sa SPC, ali i sa Mirašem

Beta

Balkan

BRUKA! CRNOGORSKI PREMIJER PODRŽAO I LAŽNU, NEPRIZNATU CRKVU! Dritan: Potpisaću ugovor sa SPC, ali i sa Mirašem

Podeli vest

Premijer Crne Gore rekao da ne odustaje od Temeljnog ugovora sa SPC, ali da će isti takav ugovor sklopiti i sa takozvanom 'crnogorskom crkvom'

Vlada Crne Gore u petak će glasati o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), a premijer Dritan Abazović najavljuje da će isti takav ugovor potpisati i sa NVO 'crnogorska pravoslavna crkva' (CPC)!?!

Svi su isti
Stav Vlade Crne Gore prema svim verskim zajednicama potpuno je identičan
Dritan Abazović


Samozvani 'mitropolit' kanonski nepriznate, raskolničke CPC Miraš Dedeić uputio je zvaničan zahtev Abazoviću za pregovore o zaključenju ugovora između države i te 'crkve'. Premijer je odgovorio odmah na taj zahtev i pozvao Dedeića na sastanak!?! U međuvremenu, i Evropska unija je uputila 'packe' Abazoviću zbog najavljenog potpisivanja ugovora sa SPC!?

Nove litije?
Ugovor sa takozvanom CPC doveo bi do velikog nezadovoljstva većine građana i degradirao sve ugovore, pa i samu instituciju vlade
Miajlo Backović

Šta je u agendi?

Predsednik Vlade Crne Gore poručio je juče da očekuje potpisivanje Temeljnog sporazuma sa SPC, ali i da se 'raduje susretu' sa Mirašem Dedeićem?!? Dritan Abazović je to naveo u svom pismu čelniku CPC.

"Obaveštavam vas da smo primili vaše pismo namere upućeno 27. juna 2022. godine povodom izražavanja spremnosti i poziva da Vlada Crne Gore i crnogorska pravoslavna crkva zaključe Ugovor o uređenju međusobnih odnosa. Stav Vlade Crne Gore prema svim verskim zajednicama je identičan, mi baštinimo podjednak tretman i vodimo inkluzivnu politiku prema svim društvenim kategorijama, uključujući i verske zajednice. U tom smislu, radujem se našem susretu u terminu koji dogovore dva kabineta", naveo je Abazović.

On je prethodno imao sastanak sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori Kristinom Oanom Popom, na kojem mu je predočena zabrinutost EU zbog potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve!?! Kako saznaju podgorički mediji, na sastanku su zvaničnici EU rekli Abazoviću da bi Temeljni ugovor sa SPC 'mogao da izazove političku nestabilnost i dovede čak i do pada vlade'!

"Ambasadori su izneli stav da je evropska agenda prioritet vlade, a da Temeljni ugovor nije deo te agende. Naglasili su da je poželjno rešenje svih spornih pitanja u društvu, a ne njihovo odlaganje, ali da smatraju da je, ako je cena toga pad vlade i time odlaganje EU integracija, razumno izbeći takav scenario", objavile su podgoričke 'Vijesti'.

Ipak, prema izvorima sa sastanka, Dritan Abazović je predstavnicima EU rekao da ne odustaje od sklapanja Temeljnog ugovora sa SPC.

- Abazović je rekao da razume zabrinutost Evrope, ali da će Temeljni ugovor biti na dnevnom redu vlade u petak i da to pitanje ne može da se odlaže unedogled - kaže izvor iz Vlade Crne Gore.

Sve ovo izazvalo je pravu zabunu među građanima već uveliko podeljene Crne Gore. Prema rečima lidera Slobodne Crne Gore Vladislava Dajkovića, najavljeni sastanak Abazovića i Dedeića samo je 'pranje premijera pred crnogorskim biračkim telom'.

- Dritan ovim poručuje - 'Jeste, sastao sam se sa ljudima iz SPC, ali evo sad ću i sa ljudima sa vrha takozvane CPC. I sve je dobro'. To je samo kupovina njihovih simpatija koja nigde ne vodi, jer nikako i nigde nije moguće uporediti SPC i Dedeićevu NVO sektu - kaže Dajković za Informer.

I verski analitičar Željko Injac smatra da će Abazović zahvaljujući ovom činu uspeti da pridobije crnogorske nacionaliste i smanji tenzije nastale zbog najave potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC.

- Međutim, to potpisivanje ugovora sa 'crnogorskom pravoslavnom crkvom' može imati i dalekosežne posledice, pre svega oko crkvene imovine u Crnoj Gori koja se sada vodi na SPC, a na koju Miraševa 'crkva' ima pretenzije iako nema istorijski kontinuitet, niti ispunjava ikakve uslove da se nazove pravoslavnom crkvom. Takav ugovor sa CPC svakako će kasnije poslužiti u političke svrhe. Nadam se da je Abazović svestan ovih činjenica i da će potencijalni ugovor sa CPC sastaviti tako da ne pravi nove tenzije u crnogorskom društvu - kaže Injac.

Narodni bunt?

Podršku potpisivanju ugovora sa lažnom 'crnogorskom pravoslavnom crkvom' dao je, očekivano, predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

- Najava potpisivanja ugovora sa CPC jeste pozitivna. Svako ima pravo da formira versku zajednicu i svako ima pravo na ugovor sa državom - rekao je Đukanović, koji je avgusta 2020. godine izgubio parlamentarne izbore upravo zbog svog ličnog rata sa SPC i pokušaja da otme crkvenu imovinu, što je izazvalo opštenarodne protestne litije.

Sveštenik SPC u Crnoj Gori, otac Miajlo Backović kaže da bi ugovor države sa Miraševom CPC mogao izazvati novi narodni bunt.

- Ako se takav ugovor potpisuje i sa drugim nevladinim organizacijama, kao što je takođe registrovana crnogorska katolička crkva, onda neka potpiše i ovaj, ali mislim da bi to dovelo do velikog negodovanja od strane većine građana i da bi degradiralo sve ugovore, pa i samu instituciju vlade. Država bi trebalo da bude ozbiljna i da ovako osetljivim temama pristupa sa velikom dozom ozbiljnosti i poznavanja materije. U Crnoj Gori postoje tri tradicionalne verske zajednice, od kojih je najstarija i većinska Srpska pravoslavna crkva, koju sada predstavljaju četiri eparhije na teritoriji Crne Gore - zaključuje Backović.

Rani radovi Miraša:
U Ostrogu krao novac!

Predsednik stranke Slobodna Crna Gora Vladislav Dajković objašnjava za Informer zašto lažni mitropolit Miraš Dedeić mrzi SPC.

- Moj đed, mitropolit crnogorsko-primorski Danilo II Dajković, osamdesetih godina 20. veka raščinio je Miraša Dedeića i izgnao ga iz SPC jer je uhvaćen u krađi novca u manastiru Ostrog. On je tamo bio jedan od glavnih blagajnika, dokazano je da je proneverio novac i tada je raščinjen... - navodi Dajković.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 1 godinu

Drzava potpisuje ugovor sa verskim zajednicama koje deluju na njihovoj teritoriji. Da li je neko priznat ili nije i od koga treba da bude priznat, to drzavu ne zanima. Drzava ima svoje zakone a crkva svoje, i naravno mora da postuje drzavu u kojoj se nalazi

Slovenac

pre 1 godinu

Ne ide mi! Sve Crkve ravnopravne! Pa šta? Da bude sutra Marsijanska Crkva, bitno, da se ne meša u državu! Znam da se ne sme,a sam bi degažirao SPC što dalje od CG! Srpski Bog, Muslimanski Bog, Kršćanski Bog, može i Buda....! Prestanite sa tim, a da budete samo ljudi? Opet teško: bio jedan čovek i jedna žena!:)))

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija