• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

13.07.2022

19:04

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA NEĆE DA ĆUTI! MILO, OSTAVI CRKVU I BAVI SE POLITIKOM! Ti si ateista i ne razumeš...

Balkan

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA NEĆE DA ĆUTI! MILO, OSTAVI CRKVU I BAVI SE POLITIKOM! Ti si ateista i ne razumeš...

Podeli vest

„Budući da se radi o deklarisanom ateisti i čoveku koji je u više navrata pokazao da ne poznaje i ne razume crkveni poredak ni ulogu Crkve u društvu i istoriji, zar ne bi bilo bolje da bude dosledan takvim svojim svetonazorima i da svoju politiku vodi mimo crkvenih tema”, pitaju iz Mitropolije

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve oštro je danas kritikovala nastup predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na Javnom servisu TVCG i poručuju da ne mogu da prećute njegove iskaze, kako navode, nadojene netrpeljivošću i lažima.

Tim pre što se, kako kažu, radi o političaru koji na razne načine utiče na živote i opredeljenja određenog broja građana i o instituciji koja treba da bude garant čuvanja demokratskih standarda.

Đukanović je u sinoćnjem intervjuu za TVCG uoči današnjeg Dana državnosti rekao da nema sumnje da će SPC biti involvirana u politički život i podsetio da je Evropski parlament ove godine usvojio rezoluciju u kojoj spominje SPC kao promotera Rusije u regionu.

Pozdravio je odluku Sinoda SPC koji je zabranio episkopima uplitanje u dnevnu politiku, ali je ustvrdio da sveštenici i dalje kunu ljude u porodicama i dodao da ti ljudi dolaze kod njega.

„Biće potrebno malo više od jednog proglasa. Biće potrebno da se temeljno rekonstruiše sveštenička mreža SPC jer znamo da je prethodno vreme donelo jednu veoma lošu praksu, dovelo je do toga da su sveštenici SPC lica koja su prethodno učestvovala u raznim ratnim pohodima širom Jugoslavije koji su podržavaoci ili čak i akteri počinjenih zločina i koji misle da ih sveštenička odora štiti”, naveo je Đukanović.

Mitropolija se stoga pred domaćom i svetskom javnošću pita, može li i ume li predsednik države Crne Gore, da vodi politiku, pravi planove i analize - a da pri tom ne uzima u usta Crkvu.

„Budući da se radi o deklarisanom ateisti i čoveku koji je u više navrata pokazao da ne poznaje i ne razume crkveni poredak ni ulogu Crkve u društvu i istoriji, zar ne bi bilo bolje da bude dosledan takvim svojim svetonazorima i da svoju politiku vodi mimo crkvenih tema”, pitaju iz Mitropolije, prenosi Tanjug.

Smatraju da je Đukanovićevo bavljenje Crkvom umorilo crnogorske građane i da ništa dobro nije donelo nikome.

„Da se radi o personalnim duhovnim i intelektualnim lutanjima jednog čoveka, to nikada ne bi bila tema crkvenih javnih saopštenja”, poručuju iz MCP i ističu:

Foto: Informer

„Od prvih komunističkih ubeđenja, čijih se najradikalnijih elemenata do danas suštinski (Đukanović) nije odrekao, pa do nalaganja badnjaka i celivanja krstova i ćivota; zatim preko otvorenog omalovažavanja najsvetijih crkvenih obreda i uvreda na račun crkvenih skupova; pa opet do nedavnog imenovanja Crkve 'majkom' a onda istovremenih iskazivanja bestidnih laži o navodnom učešću sveštenstva u ratnim zločinima u ratovima 90-tih”.

Takvu promenu raspoloženja i uverenja, ukazuju, prema jednoj te istoj instituciji ne pamti istorija.

„A te laži, ničim dokazive i ničim objašnjive predsednik Đukanović je izrekao u istoj emisiji u kojoj je više puta kazao kako mu trebaju brojni dokazi da bi poverovao u optužbe tužilaštva prema ljudima koji su već u zatvoru! A o sveštenstvu laže a da ne trepne. Kao da sveštenici nemaju moral, dostojanstvo i porodični ugled - i sva ona ljudska svojstva o kojima suptilno brine kada su u pitanju najnoviji pritvorenici spuškog zatvora”, naveli su, između ostalog, u saopštenju iz MCP.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija