• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

12.08.2022

13:06

Pravoslavni sveštenik ušao u Staru crkvu u Mostaru i zanemeo, odmah je pozvao policiju!

Balkan

Pravoslavni sveštenik ušao u Staru crkvu u Mostaru i zanemeo, odmah je pozvao policiju!

Podeli vest

Nepoznati počinioci provalili su vrata Crkve rođenja presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi i opljačkali je

Kako javlja Srna, ukraden je novac iz kutije za dobrovoljne priloge, kao i novac iz kutije humanitarnog društva "Dobrotvor". Osim crkve provaljeno je i u crkvenu prodavnicu koja je takođe opljačkana.

Sveštenik koji je jutros rano zatekao ovaj užasni prizor pozvao je policiju koja je izvršila uviđaj.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar nisu želeli da daju izjave ovim pvodom, već samo podsetili da ovo nije prvi napad na crkvenu imovinu u Mostaru. Srpska pravoslavna crkvena opština u Mostaru prošle godine je nakon niza napada na imovinu pozvala nadležne organe, pre svih Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da hitno pronađe počinioce.

Tada su naveli da su se pljačke dogodile u crkvama i parohijskim domovima u Mostaru, Bijelom polju, Blagaju, Žitomisliću i drugim verskim objektima na području HNK.

"Desetine ovakvih i sličnih slučajeva, čiji počinioci nisu otkriveni unosi nemir i nesigurnost u sve pore naše zajednice. Verujemo da nije reč o izlivima verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema nama i našoj zajednici", rekli su tada dodajući da bi se otkrivanjem počinilaca i rasvetljivanjem ovih dela otklonila svaka sumnja i pretpostavka da je u pitanju nacionalni ili verski motiv.

Pre mesec dana oskrnavljeno je Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive preteće poruke i ustaški simboli.

Prostor oko Stare crkve nije osvetljen iako je Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar upućivala molbu Gradu Mostaru da to bude učinjeno, uz obrazloženje da je Stara crkva i nacionalni spomenik, te da mnoge verske objekte u Mostaru osvetljava Grad Mostar.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zozon

pre 1 godinu

A da li sveštenici čuli da postoje kamere i senzorski reflektori? Zašto sami ne zaštite crkvenu imovinu, ako su već shvatili da zvanične vlasti, čiji je to posao, neće.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija