• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2022

21:32

ŠTA SADA?! ILI ĆE PASTI VELIKO POMIRENJE ABAZOVIĆA, BEČIĆA I FRONTA, ILI SE MILO VRAĆA, A ONDA SRBI "DRŽITE GAĆE"! Crna Gora u nikad većoj opasnosti!

Balkan

ŠTA SADA?! ILI ĆE PASTI VELIKO POMIRENJE ABAZOVIĆA, BEČIĆA I FRONTA, ILI SE MILO VRAĆA, A ONDA SRBI "DRŽITE GAĆE"! Crna Gora u nikad većoj opasnosti!

Podeli vest

Crna Gora ponovo mora da bira Vladu, a kako sada stoje stvari gotovo sve političke partije su kao "rogovi u vreći". Mada, sa druge strane situacija je poprililčno jasna - ili će pasti veliko pomirenje Abazovića, Bečića i Fronta, ili se Milo vraća, a onda će srpsko pitanje u CG biti rešeno na brutalan način - Srbi bi mogli da budu izbrisani sa političke scene

Predsednik Demokrata Aleksa Bečić kazao je, gostujući na u dnevniku televizije Vijesti, da nije bilo dogovora i kombinacija između njegove partije i DPS oko formiranja nove Vlade.

- Zadnji put sam Đukanovića video na sednici Saveta prošle godine. Ja da budem kriv bilo bi izlišno postavljati to pitanje što je propao dogovor SNP-a i URA sa DPS-o. Vlada nije pala samo zbog nas već i zbog glasova Ujedinjene, Prave, a i podrške Zdravka Krivokapića i pokreta Evropa sad, uspeli smo da ih srušimo - naglasio je Bečić.

Naglasio je da je bila obaveza prema građanima da sruše 43. Vladu Dritana Abazovića.

- Na stolu su tri opcije, prva je da sa manjinskim partijama dogovorimo Vladu, druga je privremena vlada koja bi pripremala izbore, a treća je izbori odmah. Ja nemam nikakav problem da razgovaram iako su me smenili i da ostvarimo volju građana od 30. avgusta. Ako neko ima problem sa tim, onda važi ona - ako može jedna funkcija može sve, a ako ne može funkcija onda ne može ništa, ocenio je on.

Bečić je naveo i da su već pokrenuli iniciajtivu da nakon pada Vlade sednu i da rade na poštovanju volje građana od 30. avgusta.

- Sagledaćemo modalitete i videti da li je neki modalitet prihvatljiv za nas. Mi nemamo nameru da ulazimo u bilo kakve koalicije sa DPS. Nemamo nameru da ulazimo sa njima kao SNP i URA ni u jednu vladu - naglasio je on.

Bečić je ponovio da je preduslov da nema koalicije sa DPS i da će težiti naredna Vlada bude evropska koja će čuvati spoljnopolitički put i usklađivati politiku sa politkom EU.

S druge strane Građanski pokret URA tvrdi da je nudio rekonstrukciju 43. Vlade sa partijama koje nisu podnele inicijativu za izglasavanje njenog nepovjerenja u Skupštini Crne Gore, što je od strane Demokrata i njihovog lidera Alekse Bečića odbijeno i to nakon što je prethodno sa Milom Đukanovićem dogovorio rušenje Vlade, saopšteno je iz te partije

- Stav URA je jasan - Nakon što su Đukanović, Bečić, Konjević i Šehović srušili vladu koja je krenula sa hapšenjem korumpiranih funkcionera i beskompromisno ušla u borbu protiv kriminala, sada oni treba da dogovaraju novu Vladu - kazali su iz URA.

Iz te partije poručuju da je najpoštenije da se ode na izbore "na kojima će građani suditi o dogovoru Demokrata i DPS".

- Na kraju, URA je kao i uvek tu za dogovor u vezi sa izborom članova Sudskog saveta, sudija Ustavnog suda i VDT jer su nam evropska budućnost i članstvo Crne Gore u EU ključni politički ciljevi - zaključuje se u saopštenju.

Joković jasan: Najbolje je da DPS, 
Demokrate, SDP i SD formiraju novu Vladu!

Foto: printscreen youtube

Da li će učestvovati u razgovorima o formiranju nove Vlade u SNP će, kako kaže lider Vladimir Joković, dobro razmisliti
- Mislimo da je definitivno nakon pada 43. Vlade najbolje moguće rešenje da nova parlamentarna većina Demokrate ,DPS, SDP i SD formiraju novu Vladu - ističe Joković.
- Bez obzira što i kako bude, mi mislimo da će se na kraju sve završiti izborima, bilo redovnim, bilo vanrednim, zavisno od nove parlamentarne većine na koji potez će se odlučiti. Nama je svejedno, mi smo spremni i za redovne i za vanredne parlamemntarne izbore. Kako god odluči nova većina DPS, SDP, SD i Demokarte, mi smo tu da to aminujemo - kazao je Joković, prenosi Borba.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević kazao je da očekuje da kroz par dana predsednci GP URA Dritan Abazović i Demokrata Aleksa Bečić "ohlade glave", istiući da bi pobednici parlamentarnih izbora 2020. godine trebalo što pre da sednu i pokušaju da formiraju tehničku vladu "bez DPS-a i njihovih satelita", koja će pripremiti izbore.

- Radi se o mladim ljudima, neiskusnim političarima, koji su verovatno malo više lično doživeli Bečić i Abazović svoje smene sa visokih državnih funkcija u saradnji sa DPS. Njihove izjave treba gledati iz tog konteksta, verovatno razočarenja, ličnih frustracija, osećaja poraza ili gubitka neke funkcije ili pozicije u državnoj vlasti - rekao je Medojević u izjavi za Tanjug komentarišući pad 43. Vlade.

Medojević ističe da građani očekuju rešenje.

- Mi smo dali sve od sebe, čitav dan pokušavali smo da posredujemo između ova dva političara. Oni su pokazali neverovatnu tvrdoglavost. To više nije principijelnost. Jer principijelnost je kada se borite za svoje političke stavove u interesu građana i države - kazao je Medojević govoreći o dešavanjima kada se u Skupštini glasalo o nepoverenju Vlade.

Poručuje da je od suštinske važnosti da u trenutnu tu tehničku vladu privuku partije manjina.

- To nije teško, oni su uvijek raspoloženi da participiraju u vlasti i da napravimo neki sporazum o tome kada bi se održali vanredni parlamentarni izbori, koji bi bio mandat te vlade, sastav... - rekao je Medojević.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
micko

pre 1 godinu

ovo je stvaranje neke jugoslavije na teritoriji današnje cg i normalno opet na štetu srba i samo srba ... nameću se dva scenarija od kojih ne znaš koji je gori i sad bi oni trebali da prihvate jedan od njih jer eto nekud se moraju okrenuti ... ovaj bečić u principu nije puno bolji od đukanovića samo još nema snage za to a možda će biti za 10 godina ... sve u svemu je isto ko i prije i da srbin ne sme da bude na nijednoj funkciji koja bilo šta odlučuje!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija