• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.08.2022

13:03

DAMJANOVIĆ RAZVALIO SPAJIĆA I RUŠILAČKU VLADU CG! Zašto državnoj kasi nedostaje 715 muliona evra? I otkud zaduženje od najmanje 350 milona?!

printacreen rtcg youtube

Balkan

DAMJANOVIĆ RAZVALIO SPAJIĆA I RUŠILAČKU VLADU CG! Zašto državnoj kasi nedostaje 715 muliona evra? I otkud zaduženje od najmanje 350 milona?!

Podeli vest

Preliminarne projekcije pokazuju da budžetu nedostaje 715 miliona eura za finansiranje svih aktivnosti do kraja tekuće godine, pri čemu depoziti kompenzuju 380 miliona, dok će za najmanje 325 do 350 miliona eura država morati da se zaduži

Ovo je "Pobjedi" juče rekao ministar finansija Aleksandar Damjanović, ističući da je to nasleđeno stanje rušilačke politike bivšeg rukovodstva tog resora.

Damjanović je naveo da će Vlada utvrditi predlog rebalansa budžeta najverovatnije 8. septembra, nakon čega će biti dostavljen parlamentu. Konačan iznos zaduženja biće, dodao je, poznat u narednim danima.

- U nedostajućim sredstvima neophodno je da se stvori rezerva za narednu godinu od 100 miliona eura, za finansiranje Fonda zdravstva treba najmanje dodatnih 65 miliona, za Fond PIO 30 miliona, Ministarstvu rada i socijalnog staranja treba sedam miliona za isplatu naknada za majke, Ministarstvu prosvete devet miliona za povećanje plata. Sve to je bilo poznato prethodnom ministru koji nije umeo, a ni hteo, da javnosti predoči pravo stanje finansija, već je predstvaljao lažnu sliku blagostanja u državnoj kasi - rekao je Damjanović.

Ministarstvo, kako je ukazao, treba da obezbedi i dodatna sredstva za uvećanje penzija po zakonu koji je nedavno usvojen, a precizan iznos znaće se nakon što Monstat objavi stopu inflacije za septembar.

- Treba podvući i da je prethodno rukovodstvo Ministarstva finansija lažno planiralo 50 miliona eura nepostojećih prihoda, iako nisu postojali zakonski uslovi za to, ali i da je parlament nedavno izmenio Zakon o finansiranju lokalne samouprave čime je državna kasa uskraćena za još 50 miliona - priča Damjanović.

Bivši ministar finansija Milojko Spajić budžetom je planirao 497 miliona evra nedostajućih sredstava, a prvobitno je tražio od parlamenta da se zaduži 900 miliona, što mu nije odobreno.

On je setom poreskih zakona smanjio doprinose na teret zaposlenih i povećao minimalac na 450 evra, a državu ostavio bez prihoda od doprinosa na zdravstvo, dok je u prošloj godini potrošio 410 miliona budžetske rezerve. On, međutim, i dalje tvrdi da budžetu ne treba rebalans.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija