• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.09.2022

07:00

MILO POD ISTRAGOM!? SPECIJALNO TUŽILAŠTVO CG OTVORILO SLUČAJ 'PRVI MILION'! Đukanović prao novac, tvrde...

Balkan

MILO POD ISTRAGOM!? SPECIJALNO TUŽILAŠTVO CG OTVORILO SLUČAJ 'PRVI MILION'! Đukanović prao novac, tvrde...

Podeli vest

Milo Đukanović i još četiri osobe pod istragom su Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca na organizovan način, javljaju podgorički mediji

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore istražuje poreklo imovine Mila Đukanovića, javljaju podgorički mediji. Prema tim navodima, crnogorski predsednik i još četiri osobe pod lupom su tužilaštva na osnovu krivične prijave za pranje novca koju je 2019. godine podnela nevladina organizacija MANS, a tu prijavu je pre dve godine odbacio bivši vrhovni tužilac Milivoj Katnić, inače Đukanovićev bliski prijatelj.

Novi specijalni državni tužilac Vladimir Novović otvorio je ponovo ovaj slučaj, za koji je veoma zainteresovana i Evropska komisija, koja je proletos od tužilaštva tražila odgovore u vezi sa ovom istragom.

Zato je pala Vlada

Istraga protiv Mila Đukanovića jeste razlog pada Vlade Dritana Abazovića i razlog zašto se pitanje SPC vraća na sto
Ratko Knežević

Povezani događaji

Kako je i zvanično potvrđeno, tužilac Novović naložio je 'izviđaj' protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsednika 'Atlas grupe' Duška Kneževića, kao i protiv Duška Bana, Željka Mihailovića i bivšeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića. Svi oni osumnjičeni su za krivično delo pranje novca na organizovan način.

Bivši tužilac Katnić odbacio je 2020. krivičnu prijavu MANS-a, uz obrazloženje da 'nijedan od ljudi koje je MANS sumnjičio nije počinio nijedno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti'. U maju ove godine za slučaj 'Milovog prvog miliona' zainteresovala se, međutim, i Evropska komisija, koja je od Specijalnog tužilaštva zahtevala da objasni šta su preduzeli i šta su utvrdili povodom MANS-ove krivične prijave.

- Tužilaštvo ih je obavestilo da je, u svojstvu građana, prikupilo obaveštenja od Duška Bana, Željka Mihailovića i Predraga Mitrovića i da su sva trojica negirala optužbe. Mila Đukanovića nisu ništa pitali, kao ni Duška Kneževića, koji se nalazi van Crne Gore i kojeg je Đukanovićeva vlast prijavila za pranje novca. Iz tužilaštva su tada ponovili Katnićeve reči da su iz odgovarajuće bankarske dokumentacije iz inostranstva utvrdili da nema krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti - rekao je tada izvor iz istrage.

Međutim, tri meseca kasnije Specijalno državno tužilaštvo saopštilo je da ponovo istražuje ovaj slučaj. Slučajno ili ne, tek sve ovo dešava se samo nedelju dana nakon hapšenja direktorke kompanije '13. jul plantaže' Verice Maraš, bliske Đukanovićeve saradnice, i dve nedelje nakon pada Vlade Dritana Abazovića, koju je inicirao Milov DPS.

Javnost u Crnoj Gori ubeđena je da su svi ovi događaji povezani, a bivši bliski saradnik i kum Mila Đukanovića, biznismen Ratko Knežević to je i potvrdio.

'Istraga protiv Mila Đukanovića jeste razlog pada Vlade Dritana Abazovića. Ta istraga je i razlog zašto se pitanje SPC vraća na sto. Crna Gora ima predsednika države koji je notorni kriminalac! Lopov, švercer cigareta, pokrovitelj šverca kokaina, čovek koji sa svojom familijom ima udeo u svakom poslu u Crnoj Gori. Đukanović je uzrok, početak i kraj svih problema i bauljanja te države i tog društva poslednjih 30 godina', napisao je Knežević na svom nalogu na Fejsbuku.

Steže se obruč

Na drugoj strani, lider Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković smatra da se polako ali sigurno steže obruč oko Mila Đukanovića.

- Naravno da su za to bile potrebne godine, to je dugotrajan proces. Trebalo je prvo pohapsiti sve njegove bliske saradnike, a podsetiću da su pre Maraševe uhapšeni i predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i predsednik Privrednog suda Blažo Jovanić, a ne smemo zaboraviti ni policijskog službenika Petra Lazovića koji je radio za 'kavčane'... Tako da je samo pitanje vremena kada će predsednik Crne Gore završiti iza rešetaka. Jer ova zemlja će biti slobodna tek kada Milo Đukanović bude u zatvoru - zaključuje Dajković.

Moj ugao


Dejan Milovac, MANS
Nadam se da će istraga dovesti do konačne istine, jer se radi o visokopozicioniranoj političkoj ličnosti, odnosno o mogućem slučaju korupcije na visokom nivou.

 

Čekajte bre


Vladimir Dobrosavljević, analitičar

Otvaranje postupka u slučaju Mila Đukanovića nastavak je borbe reformisanog tužilaštva protiv visoke korupcije. Interesantno je što su ove aktivnosti počele u vreme Vlade Dritana Abazovića, koju je srušio, između ostalih, Milov DPS.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija