• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/N. J.

05.09.2022

19:25

AUU, KAKAV POTEZ SRPSKE! SARAJEVO ĆE PUĆI OD BESA, ZAPAD POLUDETI, a ništa ne mogu uraditi da spreče ujedinjenje Srba! E, TAKO SE TO RADI!

Balkan

AUU, KAKAV POTEZ SRPSKE! SARAJEVO ĆE PUĆI OD BESA, ZAPAD POLUDETI, a ništa ne mogu uraditi da spreče ujedinjenje Srba! E, TAKO SE TO RADI!

Podeli vest

Identifikaciona nacionalna kartica zanimljiva je ideja, i ukoliko je Srbija podrži, svi Srbi, ma gde živeli, moći će da uživaju ista prava u RS - zdravstvenu zaštitu, uslove zaposlenja i investiranja.

 Ovo nije samo ekonomski već i strateški korak Milorada Dodika budući da na ovaj način RS postaje domaćinska kuća za sve Srbe rasute po svetu.

Ovako predlog inicijative Milorada Dodika da Republika Srpska i Srbija kreiraju identifikacionu nacionalnu kartu za sve ljude koji se identifikuju s Republikom Srpskom čime bi ostvarili pravo na školovanje, zdravstvo, otvaranje firmi i objekata, ocenjuju sagovornici Sputnjika.

Ono što je zasad nepoznanica jeste pod kojim uslovima bi se sticalo pravo na korišćenje kartice te koje sve povlastice i pod kojim uslovima bi njeni korisnici mogli da ostvare.

Posao bez čekanja

Anđelko Kozomora, politički analitičar iz RS smatra da je Dodikova ideja još na nivou zamisli ali da bi njenom realizacijom Srbi iz Srbije ali i oni iz regiona i sveta, mogli da ostvare socijalna i radna prava u RS bez ograničenja sa kojima se sada suočavaju.

- Ukoliko u ovom trenutku neko iz Srbije poželi da radi u RS najpre mora da dobije posebnu dozvolu Fonda za zapošljavanje koja važi godinu dana, pri čemu činjenica da je recimo reč o deficitarnoj profesiji ne menja ništa. Priča o specijalnim vezama tu odmah pada u vodu. S druge strane, sa identifikacionom karticom ne bi bilo tih prepreka te bi Srbin iz Beograda u Banjaluci, kao Banjalučanin u Beogradu, uživali ista prava".

Iako Dodik nije precizirao detalje, Kozomora pretpostavlja da uslovi za dobijanje identifikacione kartice neće biti strogi i rigorozni te da će to biti način da se utvrdi tačan broj Srba u dijaspori zainteresovanih da sa maticom održavaju prisnije veze nego što je to bio slučaj do sada.

- To je korisna nacionalna ideja sasvim podređena interesima građana koji bi na ovaj način lakše dolazili do lekara, posla i drugih pogodnosti poput važenja vozačke dozvole. U ovom trenutku tako nešto nije moguće.

Poruka upućena Srbima van BiH

Potpredsednik Narodne Skupštine RS Denis Šulić napominje da je smisao ove karte poruka upućena Srbima van RS i BiH da je njihova matica spremna da učini sve kako bi napravila dobar ambijent za poslovanje ili povratak ljudi iz zemalja Zapadne Evrope

- Svi oni koji su napustili RS pre i u vreme rata, a sada već možemo govoriti o trećoj generaciji Srba u svetu, treba da se u RS osećaju kao u svojoj kući.

Foto: Fotoilustracija

Kako će na ovo reagovati Hrvati u BiH, hoće li Čović podržati Dodika i u ovom projektu

Milorad Dodik će, smatra Šulić, na ovu temu razgovarati i sa rukovodstvom Srbije, te kao što je Srbija obezbedila mogućnost da svaki građanin Republike Srpske sa mestom prebivališta u RS dobije državljanstvo Srbije, tako će, recipročno, i svaki Srbin iz Srbije uživati sva prava u RS.

- Ovo je na neki način naša poruka ljudima iz Srbije da su dobrodošli u RS ali ne samo kao gosti već i kao domaćini. Kao što se osećaju u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu tako će moći da se osećaju i u Banjaluci, Gradiški, Trebinju ili Višegradu".

Nekima se ideja neće svideti

O tome koliko slobode u tumačenju ove ideje možemo očekivati od Sarajeva, Kozomora kratko odgovora- neizmernu. Po njemu, nema sumnje da će u Bošnjaci u svemu prepoznati „podmuklu" ideju srpskog sveta, Veliku Srbiju, aktuelizovanje memoranduma SANU i povratak na Miloševićevu politiku.

- Oni već godinama ne dozvoljavaju bilo kakav prisniji odnos Srba iz BiH,odnosno RS sa Srbijom, a zatim i sa ostalim Srbima u dijaspori, zanemarujući činjenicu da je Srbija potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Reakciji Bošnjaka će, smatra, prethoditi konsultacije sa američkom ambasadom ali i samozvanim članicama Kvinte koje se protive bilo kakvom napretku ne samo Srba u BiH već Srba uopšte.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 1 godinu

Vučić to neće prihvatiti jer će dobiti packe EU.

Rass

pre 1 godinu

U obracanju Bosnjaka uvek vidim plan Turske,plan koji su oni doneli u 14 veku i gde su Turci to jako dobro sprovodili. Kada cujem Hrvate kako pricaju odmah vidim plan fratara i Luburica da pobiju,proteraju Srbe.

Istina

pre 1 godinu

Svaka čast za Dodika! Treba ga u svemu podržati.

Normalac

pre 1 godinu

Ma bravo! Pa tooo, samo širiti "bes" , da svi drugi "polude", to srbende! To su prave vrednosti.

Zagor

pre 1 godinu

Hoće li to izbrisati granicu izmedju dvije države i hoće li srbi bez pasoša moći iz BiH u srbiju i obratno ?

penzionerka

pre 1 godinu

Ne mogu da verujem da Vucic nije do sada procitao ko je EU i sta bi nam sledilo posle ulaska kada vec sada rade ovo sta rade!Mislim da on ipka mudro vodi politiku ne istrcavanja i naglih odluka.Ja sam protiv ulaska u EU koja je otkrila sbvoje fasisticko mlice ali i nesposobnost da ista korisno uradi cak i za svoje gradjane.Sta cemo mi sa takvima?!?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17