• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.09.2022

16:37

ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA U ISTOM PAKETU! Dodik poručio Briselu: Izdvojite više sredstava za naše zemlje!

Reuters

Balkan

ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA U ISTOM PAKETU! Dodik poručio Briselu: Izdvojite više sredstava za naše zemlje!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na Brdu kod Kranja da su na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa usvojeni zaključci koji govore o tome da Brisel treba da posmatra Zapadni Balkan kao jedinstvenu geostratešku zonu i da zemlje regiona u jednom paketu treba da postanu punopravne članice

Dodik je, u izjavi za RTRS nakon sastanka, rekao da druga dva člana Predsedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić nisu prihvatili formulaciju u kojoj se govori o važnosti legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH, odnosno da nisu pristali na formulaciju u kojoj se govori o BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je istakao da bi Brisel u narednih pet godina trebalo da izdvoji više sredstava za podršku zemljama Zapadnog Balkana.

- U suprotnom, treba razmisliti kojim putem ići, jer smo videli da su druge zemlje dobile kandidatski status, a nisu ispunile većinu uslova za takav čin - rekao je.

Naglasio je da je ovakav format razgovora dobar, te da se nada da će biti nastavljen jer pruža priliku za razgovor i viđenje situacije drugih političkih predstavnika i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana.

Dodik je naveo da je na sastanku govorio i o rusko-ukrajinskom sukobu, te da je bio u manjini kada je rekao da je reč o specijalnoj operaciji i da male zemlje ne treba da se mešaju u sukobe velikih.

Učesnici sastanka lidera Brdo-Brioni procesa uputili su poruku EU da do kraja ove godine BiH dodeli kandidatski status, te da se ubrza pregovarački proces za ostale zemlje učesnice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija