• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

06.10.2022

08:38

NE STIŠAVA SE BURA POSLE IZBORA U BiH! DRAMA U REPUBLICI SRPSKOJ! Dodik: Pobedio sam uprkos Zapadu, Trivićeva: Protesti, tražimo nove izbore

Tanjug/Fotoilustracija

Balkan

NE STIŠAVA SE BURA POSLE IZBORA U BiH! DRAMA U REPUBLICI SRPSKOJ! Dodik: Pobedio sam uprkos Zapadu, Trivićeva: Protesti, tražimo nove izbore

Podeli vest

Postizborna drama u Republici Srpskoj ne smiruje se ni treći dan posle izbora. Kandidatkinja za predsednika RS opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić tvrdi da je pokradena i traži nove izbore, dok lider SNSD Milorad Dodik poručuje da je "neupitni pobednik" i da nema govora ni o kakvoj krađi

Lideri i predstavnici PDP, SDS i Liste za pravdu i red, zajedno sa kandidatom za predsednika Republike Srpske Jelenom Trivić, predali su juče u Sarajevu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH zahtev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za predsednika Republike Srpske. Trivićeva je, istovremeno, za danas najavila proteste u Banjaluci.

Opasan scenario

Prema poslednjim rezultatima CIK, Milorad Dodik je u prednosti od oko pet odsto ispred Jelene Trivić, ali ona to odlučno demantuje.

Foto: AP/Tanjug

jelena Trivić

- Odbranićemo izbornu volju građana! To jeste moja obaveza prema svima onima kojima je prećeno i koji su maltretirani od strane batinaša, to je moja obaveza prema narodu RS, koji mi je dao podršku. Nisam pokradena ja, nego narod Srpske! Neću priznati i čestitati krađu, jer se protiv toga borim. Ako je sve regularno, zašto se oni boje ponavljanja izbora ili novog brojanja glasova i upoređivanja stanja sa zapisnicima?! - upitala je Trivićeva.

Na drugoj strani, Milorad Dodik kaže da je pobedio uprkos nedopustivom mešanju Zapada.

- Što se mene tiče, izbori su gotovi! Moje ukupno vođstvo, prema rezultatima izbora, iznosi 30.000 glasova, odnosno oko pet ili šest odsto. U trenutnim okolnostima to je veoma značajan rezultat koji se ne može dovesti u pitanje bilo kakvim postupkom opozicionih stranaka, koje su zapadne ambasade podstakle da izazovu nestabilnost u državi - podvukao je Dodik i dodao da okupljanja na ulici, koja je najavio PDP, "ne mogu doneti ništa dobro".

Šmit: Bilo je manjih prekršaja na izborima

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je na jučerašnjoj konferenciji za medije rekao je da je na opštim izborima u BiH 2. oktobra bilo nekih krađa i prevara, ali manje nego pre četiri godine.

Foto: Tanjug

- Nismo mogli skroz da eliminišemo izborne krađe i prevare. Ali posle razgovora sa CIK-om i s drugim posmatračima izbora ustanovili smo da je ovo dobar smer i da smo imali manje prekršaja u odnosu na prošle izbore - poručio je Šmit.

Prema poslednjim dostupnim rezultatima izbora, Milorad Dodik je dobio 281.369 glasova odnosno 48,3 odsto, dok je za Jelenu Trivić glasalo 252.603 birača, ili 43,36 odsto. Do zaključenja ovog broja obrađeno je 95,13 odsto biračkih mesta.

Komentarišući napetu situaciju u Republici Srpskoj, savetnik srpskog člana Predsedništva Milan Tegeltija kaže da je zahtev za poništavanje izbora ne samo besmislen već i opasan.

Foto: AP/Tanjug

Milorad Dodik

- Zahtev za poništavanje izbora je očigledno usmeren na poništavanje izborne volje građana RS. Žalosno je to što su Jelena Trivić, lider PDP Branislav Borenović i neki funkcioneri SDS spremni da, zarad spasavanja vlastitih pozicija u stranci, izazovu opasnu krizu u čitavoj Republici Srpskoj, da delegitimišu izborni proces i time oslabe pozicije Srpske, ali i čitavog srpskog naroda u regionu - upozorava Tegeltija.

Ispunjavaju želje mentora

I dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost i zaštitu, Slobodan Župljanin, smatra da protesti opozicije mogu ugroziti bezbednost.

- Ponašanje opozicije u poslednja tri dana odudara od zakonskih i moralnih normi. Pozivanje naroda na ulicu neće doneti nikakav rezultat, ali može opasno da ugrozi bezbednosnu situaciju u Banjaluci i drugim gradovima u RS. Neko ko je izgubio na izborima ima pravo da se ljuti i da preispituje sve eventualne nedozvoljene zakonske radnje, ali u zakonom propisanom postupku. Pozivajući narod na ulicu, opozicija, međutim, ispunjava zadatak dobijen od zapadnih mentora koji su ih pripremali za obe opcije: i za pobedu i za poraz na izborima - zaključuje Župljanin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mr K

pre 1 godinu

Pitajte gđu Trivić dali je američki čovek Republici Srpskoj i ko je Nina Jak(h)ović? Video koji je objavio Dejan Lučić pre izbora u Bih - https://youtu.be/sKzKMCzjy-0

Vla

pre 1 godinu

I vrapcima je jasno da je soroseva, vec vidjen scenario, srbija, ukraina, Venezuela, Columbia, itd , Zar je srpski narod toliko naivan da izadje na ulice zarad njene Slave i obecanja Koje dala sorosu? Neka vam je sa srecom, Mi vlasi imamo gde da idemo, a vi????

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija