• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.10.2022

22:47

JOANIKIJE TOKOM BORAVKA U RUSIJI: Vlast u Crnoj Gori nas tretira kao neprijatelje

Balkan

JOANIKIJE TOKOM BORAVKA U RUSIJI: Vlast u Crnoj Gori nas tretira kao neprijatelje

Podeli vest

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je tokom boravka u Rusiji da je vlast u Crnoj Gori tretirala tu versku zajednicu "kao neprijatelja države koga treba zbrisati sa lica zemlje".

- Prosto taj komunistički refleks je proradio kod nove vlasti u Crnoj Gori i na izvestan način, iako je mirno vreme, počelo je gonjenje Crkve. Prestao je skoro svaki iskreni dijalog između vlasti i Crkve i počelo je gonjenje. Vlast je, pod pritiskom upravo, još uvek predsednika Crne Gore Mila Đukanovića donela zakon da se sva crkvena imovina oduzme i prepiše na državu - rekao je Joanikije na događaju posvećenom sećanju na mitropolita Amfilohija.

Naveo je da je vlast u Crnoj Gori istovremeno govorila o formiranju crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, a cilj je bio da se oduzmu svetinje i da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i drugim eparhijama u Crnoj Gori, onemogući rad.

Kazao je kako se "videla namera, prvo da se oduzmu crkve, a onda posle da se one koriste u turističke svrhe i da Mitropolija ne može više te hramove da koristi onako kako to Crkva propisuje".

- Ideja je bila da se ti hramovi daju toj crkvi koju bi formirala vlast i da se promeni identitet naroda, da se izbriše njegovo pamćenje. I pošto je bio donet takav zakon mi nismo imali kud drugo nego da izađemo na ulicu, što je bilo veoma opasno. Vlast je to mogla da upotrebi protiv nas, pod izgovorom da smo remetilački faktor, da ugrožavamo stabilnost države, da izazivamo nemire, da ne poštujemo zakone - dodao je Joanikije.

Događaj je, inače, organizovan u okviru Međunarodnog festivala "Srpska uteha ruskom srcu" na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu "Sveti Tihon".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 1 godinu

ЛЕПО ШТО ЈЕ ЈОАНИКИЈЕ БИО У МОСКВИ КОД ЊИХОВОГ ПАТРИЈАРХА АЈ'НЕК ПОРФИРИЈЕ ОДЕ ,АКО СМЕ И МОЖЕ ,ХАХАХАХА ,ЛАЖНИ ПАТРИЈАРХ !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija