• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

25.11.2022

07:00

AMERIČKI PLAN O NEZAVISNOSTI REPUBLIKE SRPSKE?! Ko zna, možda ga Vašington ponovo aktivira, NIKAD NE RECI NIKAD! Sarajevo se ovog plaši kao...

Balkan

AMERIČKI PLAN O NEZAVISNOSTI REPUBLIKE SRPSKE?! Ko zna, možda ga Vašington ponovo aktivira, NIKAD NE RECI NIKAD! Sarajevo se ovog plaši kao...

Podeli vest

Amerikanci su u jednom trenutku razmatrali davanje nezavisnosti Republici Srpskoj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su Sjedinjene Države imale dva plana za Bosnu i Hercegovinu - jedan koji je prerastao u Dejtonski sporazum i drugi koji je podrazumevao de fakto nezavisnost Republike Srpske.

- U Stejt depratmentu je bilo dva predloga: jedan koji je zastupala Medlin Olbrajt, onaj sa Dejtonskim sporazumom, i drugi (savetnika za nacionalnu bezbednost) Sendija Bergera koji se zalagao da se sami narodi opredele gde žele da žive. Mi sada živimo pogrešne odluke Olbrajtove. BiH nikada nije bila u gorem stanju, nikad više nije bila razjedinjena - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kako se o tom planu u javnosti nije mnogo znalo, RT Balkan je istražio šta je tačno podrazumevao "drugi" predlog Stejt departmenta.

Nije samo Berger to predlagao, već i drugi političari koji su smatrali da je razlaz tri naroda u BiH, koji se ne slažu i međusobno plaše, najbolje rešenje, kaže Živadin Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova Jugoslavije.

Diplomate znale, ne i javnost

Prema njegovim rečima taj "drugi plan" SAD za BiH nije novost za diplomate, ali jeste za javnost.

- Preovladala je strana u SAD koja je želela da nosi oreol stvoritelja muslimanske države u srcu Evrope, kako bi poslali poruku muslimanima koji sebe vide kao žrtve SAD. Vašington je želeo da pokaže da vodi uravnoteženu politiku i podržava stvaranje muslimanske države u Evropi - rekao je Jovanović.

Takvo rešenje - samoopredeljenje naroda, bilo je bolje za BiH, ali kako SAD žive od sukoba i tenzija, mirna Bosna nije bila u skladu sa njihovim interesima. Zbog toga se otišlo ka rešenju Klintoonove administracije, odnosno Dejtonskom sporazumu.

Foto: Beta

Živadin Jovanović otkrio kako su Ameri planirali da reše BiH

Jovanović kaže i da je Dejtonski sporazum na mnogo načina garantovao samostalnost Republike Srpske koja je u skladu sa tim dogovorom imala gotovo sve nadležnosti nezavisne države, osim nekoliko koje su bile prebačene u centar (Sarajevo). Prema izvornom sporazumu, BiH je ličila na konfederaciju, savez samostalnih država.

- To je prava priroda Dejtona - rekao je on.

Živadin Jovanović je rekao i da se Dodik bori da se ispoštuje dogovoreni Dejtonski sporazum jer su danas mnoge nadležnosti oduzete RS na osnovu Bonskih ovlašćenja, a Nemačka i Velika Britanija podržavaju stvaranje muslimanske države.

- Dodik je dobro shvatio da Zapad ne želi saradnju sa zemljama Balkana, već dominaciju nad Balkanom, a Srbi su im najveća prepreka jer oni neće biti pokorni nikome - poručio je bivši šef jugoslovenske diplomatije.

Treći plan?

Predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić pojašnjava da je to bio "predlog" a ne "plan" koji je izazvao dosta rasprave u tadašnjoj američkoj administraciji.

Dve godine pre Dejtona, američka administracija bila je podeljena po pitanju BiH. CIA, Pentagon i deo Nacionalne bezbednosne agencije imao je "realističan" pogled na rat u BiH i smatrali su da je podela teritorije rešenje sukoba. Znali su da zajednička država nije moguća jer problemi koji su doveli do građanskog rata ne bi bili rešeni, već samo odloženi. Srbi i Hrvati neće želeti da žive pod kontrolom Bošnjaka, a Bošnjaci nisu želeli državu koja nije nacionalna, rekao je Kesić.

Pre Dejtona, Berger i drugi su govorili o davanju Srbima prava na samoopredeljenje u nekom roku. Međutim, tada su uskočili "jastrebovi" koji su se zalagali za bombardovanje, naoružavanje muslimana i tome sl. i rekli da je Srbima previše dato i da bi referendum o samoopredeljenju bio nešto preko čega muslimani ne bi prešli. Na kraju je u Dejtonu postignut sporazum koji je od tada više puta prekršen, rekao je on.

Kesić se slaže sa Jovanovićem da je Dejtonski sporazum u originalnom obliku bio dobar jer je predviđao decentralizovanu državu. Posle se krenulo sa pokušajima centralizacije koja ne odgovara ni Srbima ni Hrvatima.

Kesić je ispričao i da su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman pre Dejtonskog sporazuma u Dejtonu potpisali drugi sporazum, ali je Izetbegović taj odbio jer je bio previše dobar za Srbe: imali bi izlaz na more, u Sarajevu bi imalo šest distrikta, po dva za Srbe i Bošnjake i dva zajednička... Kako taj dogovor nije dobio treći potpis, pregovori su se nastavili i na kraju je potpisan Dejtonski sporazum.

Labava zajednica

Novinarka i urednica Milka Tošić, koja je tokom rata u BiH u kabinetu Biljane Plavšić bila zadužena za odnose sa medijima, kaže da je takvih i sličnih sporazuma bilo i tokom rata i posle Dejtona i da su svi oni podrazumevali, na ovaj ili onaj način, nezavisnost Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno samoopredeljenje naroda.

Tošić navodi da su u septembru 1993. Alija Izetbegović i Momčilo Krajišnik potpisali deklaraciju o osamostaljenju RS bilo omogućeno da se otcepi preko referenduma, ali da se od toga u jednom trenutku odustalo, jer su muslimani bili pod pritiskom SAD, iako su svoj paraf stavili i Momir Bulatović, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević.

Navodi i da je postojao rok od pet godina posle Dejtonskog sporazuma da se vidi da li BiH može da funkcioniše kao država i da se narod na referendumima opredeli gde i kako želi da živi.

Prema njenim rečima, kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) u vreme Karla Bilta čak je objavila brošuru sa Ustavom BiH u kojoj se navodi da je Bosna i Hercegovina labavo uređena zajednica naroda.

Izlazna strategija za BiH

U međuvremenu, pravnik Slavko Mitrović je za "Glas Srpske" rekao da su američki organizatori u pripremi mirovnih pregovora imali u vidu duboku podeljenost zaraćenih strana u građanskom ratu u BiH i da je zato tadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost Sendi Berger u dokumentu "Izlazna strategija za BiH" od 20. jula 1995. godine naveo:

- Ako bude neophodno, treba da pritisnemo Bošnjake da dozvole Srbima sprovođenje referenduma nakon dve do tri godine, kao što smo se složili u paketu iz 1993. godine. Naša argumentacija bi bila da, ako Bošnjaci ne mogu da ubede srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model".

Foto: Fotoilustracija

Lideri Srba, Hrvata i Muslimana se slažu da se ni u čemu slažu

Prema njegovim rečima, bilo je jasno da postoje nepomirljivi stavovi o stvaranju posleratne BiH, između Srba i Bošnjaka, a Hrvati nisu tada bili važni, jer su bili umireni politikom tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana za reintegraciju celokupne teritorije Hrvatske.

Mitrović je naveo da je Dejtonski mirovni sporazum bio pokušaj za opstanak kakve-takve BiH kao visoko decentralizovane zajedničke države dva entiteta i tri naroda, "pa ako ne ide, onda razlaz".

- BiH nije država, jer u Ustavu, pa time ni u nazivu, nema nikakvu odrednicu za državno uređenje - federacija, konfederacija, republika, državna zajednica, savez država. Ništa od toga. Zato je dejtonska BiH bila tek pokušaj - istakao je Mitrović i dodao da je vreme od nekoliko godina ostavljeno kao mogućnost funkcionisanja tako sastavljene tvorevine da se stvori minimum zajedničkih interesa i dogovora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Janko

pre 1 godinu

INFORMER molim vas..prekinite da se palite na Dodika..za milog dragog Boga pa taj čovek vlada 16 godina i šta je učinio dobro za Srbe u Srpskoj??? Došao u Srbiju da pomognu..kome ..narodu ?...ili njegovom računu u Londonu( neverujete??..pa pokušajte da se raspitate ko je želio da kupi pre 3 ili 4 godine Novu Banku u B.Luci i kad su ljudi prodali svoj tim revizora da pretresu banku pronađu 20 miliona koje je Dodik skinuo i poslao na svoj račun u London...VRLO LAKO SE RASPITATI I RAZGOVARATI SA LJUDIMA U BEOGRADU..).. Da li INFORMER možda upoznat sa bedom po Srpskoj..Šipovo ili Gacko ili Mrkonjić Grad ili Foča( u Foči živi najbogatiji Srbin Goran-Goci a narod beeeeda bedna i jadna) ili Vlasenica ili Bileća ili Nevesinje ili Ljubinje ili Stanari ili Han Pjesak ili Sokolac... Dodik je extremno bogat a njegova deca su bahata i drska..malo porazgovarajte sa konobarima po restoranima po B.Luci ili Beogradu ili Novom Sadu.. Dooosta molim vas...krade i za sebe i za kumove..preko javnih tendera ili javnih nabavki.. Kad ga toliko hvalite i pokušajte nabrojati SAMO 5 RAZLOGA ILI ŠTA JE UČINIO DOBRO ZA NAROD za 16 godina? Pročačkajte projekat stanbenih objekata u Novom Sadu na lokaciji Kej 1 i Kej 2..ko je investitor ...takođe imate agenciju za prodaju nekretnina na 400 pre Sinagoge u Novom Sadu gde radi Nataša koja iznosi keš Dodiku svakog petka a vraća se u ponedeljak..jadno dete naivna kao klinac od 10 godina... SRAMOTA A GDE JE NIVAC OD PRODAJE MOBILNOG OPERATORA SRBIJI...SRBIJA JE PLATILA MILIJARDU I DVESTA MILIONA..GDE??? GDE NESTAO NOVAC OD 25 MILIONA KUBIKA PRODAJE TRUPACA( MALO IH DODIK PRIVATNO U PILANI SEKAO U KOCKU JER JE KAO ZABRANJENA PRODAJE OBLOVINE ALI OVAKO NIJE OBLOVINA..MULJATOR)..GDE KUBIK 100€ PUTA 25.000.000 PA TO JE 5 MILIJARDI EURA..GDE NOVAC...TRAŽI OD SRBIJE...DODIK JE NASMEJANI KRKAN...KRIMINALAC RANGA MILE ĐUKANOVIĆ.. proverite Nenada Nešića i njegovog brata koji je u DNS Srpske...imaju kamione koji imaju čudnu maršutu luka Ploče.Trebinje ili Doboj ili Srbija a šuška se da se svašta voza..a braća Nešić EXTREMBO BOGASTVO PO SRBIJI..mladi ljudi..ovaj u politiku u koaliciju sa Dodikom a brat voza.. Čudno Dodik malo po malo leti za Zadar ili Split...čudnoli je...onaj Vulin ili je ćuran ili glumi ćurana..sve kamiondžije javno pričaju...neko izgleda namerno sexsa Srbe preko Drine

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija