• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Z.JEVTIĆ

25.11.2022

07:00

PA OVO NEMA NIGDE! NEVIĐEN SKANDAL SUDA BiH! Mahmuljina osudili za zločine nad Srbima, pa ga pustili da pobegne!?

Balkan

PA OVO NEMA NIGDE! NEVIĐEN SKANDAL SUDA BiH! Mahmuljina osudili za zločine nad Srbima, pa ga pustili da pobegne!?

Podeli vest

Sakib Mahmuljin, koji je osuđen na osam godina zatvora zbog stravičnih ratnih zločina nad zarobljenim srpskim civilima 1995, nije se odazvao na izdržavanje kazne * Otputovao je u Tursku navodno na lečenje i gubi mu se svaki trag

Sud BiH osudio je Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH, za ratne zločine nad srpskim civilima 1995. godine, ali mu je onda - verovali li ne - dopustio da pobegne u Tursku!?

Sakib Mahmuljin, kako prenose banjalučki i sarajevski mediji, nije se odazvao na izdržavanje osmogodišnje zatvorske kazne zbog zločina nad Srbima u području Vozuće i Zavidovića 1995. godine iako je rok za to bio 23. novembar. Mahmuljin se, prema ovim navodima, nalazi u Turskoj, gde je otputovao posle izricanja kazne - navodno na lečenje - jer mu Sud BiH nije oduzeo pasoš!?! Ovaj ratni zločinac, kako se spekuliše, možda je u međuvremenu dobio i tursko državljanstvo!

Dvostruki aršini

Sakib Mahmuljin, inače, pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima i vojnicima. Odmah posle presude, Mahmuljin je bukvalno išetao iz suda, da bi potom otputovao u Tursku kako bi se navodno lečio, iako nije dostavio nikakvu medicinsku dokumentaciju. Da skandal bude veći, njegov 'nestanak' utvrđen je tek kada se nije pojavio na izdržavanju kazne, što verovatno znači da ga nadležne institucije nisu ni pratile iako je osuđen!?! Za njim će biti raspisana međunarodna poternica, ali banjalučki mediji upozoravaju da će to malo vredeti ako je u međuvremenu dobio tursko državljanstvo!?!

Štite zločince

Sud BiH na sve načine pokušava da zaštiti ne samo zločine koji su činjeni nad Srbima nego i zločince koji su ih počinili.

- Anđelko Kozomara, analitičar iz Banjaluke

Advokat Miodrag Stojanović kaže da će za odbeglim ratnim zločincem biti raspisana Interpolova poternica jer se nije odazvao pozivu Suda BiH na izdržavanje zatvorske kazne.

- Mahmuljin je trebalo da se javi na izdržavanje zatvorske kazne. Kada Sud BiH dobije informaciju da Mahmuljin nije u BiH, da je otputovao van zemlje, sledeći korak je raspisivanje poternice, a onda i obraćanje Interpolu da se izda međunarodna poternica - ističe Stojanović.

Moj ugao

SVETOZAR VUJAČIĆ, ADVOKAT:  Mahmuljin je imao logistiku njegove države, sve je to rađeno sinhronizovano i organizovano. Ako dobije turski pasoš ili ga već ima, on neće ispunjavati uslove za ekstradiciju.

Komentarišući sve ove navode, predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić naglašava da se Mahmuljin sve vreme ponašao kao da ishod suđenja neće ni na koji način uticati na njega.

- Mahmuljin se i u vreme suđenja ponašao kao da se ništa ne brine i kao da suđenje neće uticati na njegovu slobodu. Uostalom, branio se sa slobode. Vidimo da je izgleda cilj bio da Mahmuljin ne ode u zatvor. Svi oni koji se navodno zalažu za pravnu državu sve su izvrgli ruglu i svi su apsolutno saučesnici u ovome. Kad su bili u pitanju pripadnici drugih naroda, pravili su ogromnu histeriju, a sada se prave mutavi. Dvostruki aršini su i dalje prisutni! - upozorava Stevandić.

Da se ja pitam

MIODRAG LINTA, SAVEZ SRBA IZ REGIONA: U pitanju je jedan od mnogih dokaza da je Sud BiH etnički motivisan. Nije preduzeo konkretne mere da Mahmuljin odleži i onako malu zatvorsku kaznu od osam godina.

Sudski propust

Analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara ocenjuje da je Mahmuljinov slučaj 'propust' pravosudnih organa BiH i da mu je neko svesno pomogao da pobegne u Tursku kako bi izbegao zatvorsku kaznu.

- Sud BiH na sve načine pokušava da zaštiti ne samo zločine koji su činjeni nad Srbima, nego i zločince koji su ih počinili. Mahmuljinu je omogućeno da napusti BiH nakon pravosnažne presude, što znači da je neko svesno dozvolio da on kao slobodni građanin napusti državu i otputuje u Tursku. Tek kada je on tamo stigao i bezbedno se smestio, onda su njegovi advokati obavestili Sud BiH da je navodno na lečenju. Sud BiH mora da se transformiše i da se uspostavi novi pravosudni sistem u BiH - apeluje Kozomora.

Mučio i ubio više od 50 srpskih civila

Sakib Mahmuljin optužen je za ratne zločine na području Vozuće i Zavidovića, gde je 1995. godine mučeno i ubijeno više od 50 zarobljenih srpskih civila. Uhapšen je 8. decembra 2015. godine, ali je pušten već narednog dana. U februaru 2016. godine izjasnio se da nije kriv. U januaru 2021. godine Mahmuljin je prvostepeno osuđen na deset godina zatvora, ali je potom u aprilu 2022. kazna smanjena na osam godina zatvora.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija