• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

29.11.2022

13:47

"OZBILJNO JE, MAKRON OTIŠAO DA MOLI BAJDENA ZA MILOST... " Milanović najavio teške dane za Evropu i Hrvatsku, "KOŠTAĆE", samo od Amerike kupovaće gas po 3 puta većoj ceni...

Beta

Balkan

"OZBILJNO JE, MAKRON OTIŠAO DA MOLI BAJDENA ZA MILOST... " Milanović najavio teške dane za Evropu i Hrvatsku, "KOŠTAĆE", samo od Amerike kupovaće gas po 3 puta većoj ceni...

Podeli vest

Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je danas da energija nije roba, nego resurs koji garantuje sigurnost, nezavisnost i snagu, a da se Evropska unija trenutno nalazi u situaciji da će gas kupovati od SAD "po tri puta većoj ceni"

"Energetika je u ovom trenutku, ali i inače, ključno pitanje", rekao je Milanović na otvaranju ekonomskog foruma "Business Meets Politics - Energetika danas i sutra", u organizaciji Slovenačko-hrvatskog poslovnog kluba i slovenačke ambasade u Hrvatskoj, održanog u okviru posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Zagrebu.

Pahor je juče doputovao u dvodnevnu posetu Zagrebu, poslednjoj u njegovom mandatu predsednika Slovenije.  Milanović je rekao da Rusija i SAD, svako na svoj način, nisu slučajno "dve velike i neuništive države".

"Neuništive su jer imaju određene tehnologije (...) i neograničene količine energije za svoje potrebe. Kina već nije ta kategorija", rekao je Milanović.

Milanović je rekao da se Evropska unija dugo "praćkala u iluziji" da će osnovati neko energetsko tržište.

"Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima. Došli smo na to da ćemo gas kupovati od saveznika po tri puta višoj ceni. To je činjenica. To će koštati", rekao je hrvatski predsednik.

Foto: Reuters

Emanuel Makron i Džozef Bajden

Makron kod Bajdena

Zato je, kazao je, francuski predsednik Makron otišao u SAD da razgovara s američkim predsednikom Bajdenom.

"U stvari, da moli iz pozicije slabijeg partnera za razumevanje i milost", ocenio je Milanović.

Rekao je da je potrošnja električne energije po stanovniku pokazatelj strukture ekonomije, pri čemu govori o prisutnosti, odnosno nedostatku industrije. Rekao je i da u Hrvatskoj "nema industrije", dok je u nekim i manje razvijenim državama ta potrošnja po stanovniku značajno veća, a kao primer je naveo Srbiju.

Milanović je uveren i da će evro biti dobar za Hrvatsku, s obzirom na to da je izrazito uslužna ekonomija. Za Mađarsu je rekao da ne ulazi u evrozonu "iz emotivnih, a ne racionalnih razloga", a posledica toga, kaže, može biti i ta da će forinta za godinu dana izgubiti na vrednosti 30 posto prema evru, što znači da će mađarski turisti imati manje novca za trošenje u Hrvatskoj.
 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Borut Pahor

Zavisni od Evrope

Kada je reč o privredi, Milanović je rekao da je Hrvatska praktično zavisna od Evrope, pre svega Nemačke.

"Kako bude njima, biće i nama", ocenio je i dodao da se zbog preskupe energije proizvodnja u Nemačkoj već nalazi u problemima. S obzirom na ratno stanje u Evropi, slovenački predsednik Borut Pahor složio se sa zaključkom da, kako je kazao, živimo u veoma nesigurno i nepredvidivo vreme, prenela je Hina.

S obzirom na to da živimo u globalizovanom svetu, na koji utiče i rat u Ukrajini, Pahor je poručio da Hrvatska i Slovenija prvenstveno treba da vode računa o dobrim odnosima među susedima, odnosno zemljama u regionu.

Unapred se ne može predvideti kada će doći do krize, poslednji primer je i rat na istoku Evrope, rekao je Pahor i istakao da privreda, da bi na takve krize bila spremna, mora biti konkurentna, otvorena i elastična, sa što manjim uplitanjem države. Ocenio je da će skori ulazak Hrvatske u Šengen i evrozonu imati pozitivne efekte i na slovenačku privredu te da će dodatno ojačati saradnju dveju zemalja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Baš "mudra" odluka EU! Više nećete biti zavisni od jeftinih energenata iz Rusije, bićete zavisni od skupih iz Amerike! Mudro, mudro nema šta!

Zoran

pre 1 godinu

Hoće, hoće, da "padne" forinta, ko i rublja što je pala! :-)) Pametna politika pravi otklon od EU samoubistva, "vozakanja" autobusom kojim upravljaju USA i Velika Britanija! Sad je jasno što je GB kraljevstvo napustilo EU! Kod Britanaca ništa nije slučajno još od 1945. pa i ranije... Oni su ovo u Ukrajini i projektovali!!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija