• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

09.01.2023

12:19

KATASTROFA U PLJEVLJIMA! Jutros su objavljeni zapanjujući podaci, nadležni upozorili: OVO SKRAĆUJE ŽIVOT ZA DVE I PO GODINE!

Balkan

KATASTROFA U PLJEVLJIMA! Jutros su objavljeni zapanjujući podaci, nadležni upozorili: OVO SKRAĆUJE ŽIVOT ZA DVE I PO GODINE!

Podeli vest

Zbog velike zagađenosti vazduha, već desetak dana zaštitne maske se preporučuju stanovnicima Podgorice, Pljevalja, Nikšića i Bijelog Polja, a lekari tvrde da štetne čestice skraćuju životni vek stanovnika u Pljevljima, na primer, za dve i po godine


Pljevlja su proteklih 10 dana u magli i sa najzagađenijim vazduhom, a Batrić Potpara koji 45 godina živi pored Termoelektrane kaže da u ovom gradu  svako  drugo, treće dete ima problem sa disajnim putevima, pa i njegov sin kod koga su se, kaže, ti problei smanjili sa odrastanjem.

„Najviše provodimo vremena u kući. Navikli smo, kad moraš, šta ćeš“, dodao je Potpara.

Na posledice po zdravlje upozoravaju lekari i ističu da sitne čestice poznatije kao PM10 ili 2,5 utiču na srce, pluća, centralni nervni sistem. 

Specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje Borko Bajić da zagađeni vazduh ne može neposredno da dovede da smrtnog ishoda, ali da dugotrajnim izlaganjem zagađujućim materijama svakako može.

"Imamo podatke koje obajvljuje Evropska agencija za zaštitu životne sredine na osnovu naših mernih stanica naročito o česticama promera 2,5 azot dioksida i ozona, ta brojka se kreće oko 920 za Crnu Goru za 2022. godinu“, istakao je Bajić.

Ovakav vazduh, naročito u najzagađenijim opštinama skraćuje životni vek, kaže Bajić i precizira da u Pljevljima, smanjenje očekivanog životnog veka je dve i po godine, u Nikšiću godinu i po, a u Podgorici oko osam meseci.

Glavni uzrok zagađenosti u Pljevljima je, kažu ekolozi, ugalj, dok su u drugim sredinama to automobili i paljenje otpada.

„Mi moramo da ukinemo ugalj kao izvor energije i da omogućimo građanima da se greju na čisitije izvore energije bilo da su to toplotne pumpe, loženje na pelet ili na struju“, smatra ekološki aktivista Vuk Iković, preneo je portal RTCG.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija