• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

17.01.2023

12:11

ŠMITU KRIV 9. JANUAR ZA NAPAD NA SRPSKU DECU U SARAJEVU?! Oglasio se visoki predstavnik, evo šta je rekao o skandaloznom incidentu!

Tanjug/Dragan Kujundžić

Balkan

ŠMITU KRIV 9. JANUAR ZA NAPAD NA SRPSKU DECU U SARAJEVU?! Oglasio se visoki predstavnik, evo šta je rekao o skandaloznom incidentu!

Podeli vest

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit osudio je incident koji se dogodio u subotu na turniru u malom fudbalu za juniore u Sarajevu, u kojem je jedan roditelj iz Beograda izboden nožem i kada su osmogodišnjaci iz Splita na terenu skandirali "ubij Srbina"

Šmit je poručio da neće okretati glavu i da će zajedno sa EUFOR Alteom garantovati bezbednost i zdravlje svakog pojedinca u BiH.

"Osuđujem ovaj napad i zabrinut sam. MUP i policija su uradili dobar posao i hvala im. Nažalost, u poslednje vreme se čuje različita retorika koja nije baš od pomoći. Sada moramo sprečiti sve što bi moglo dovesti do izazivanja nasilja u bilo kom obliku. Ovi mladi ljudi, sportisti koji su došli u Sarajevo, došli su u duhu onoga što je bilo 1984. Došli su sa mirnim namerama", rekao je Šmit u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje.

On kaže da posotji taj period iz 90-ih, kada je "međunarodna zajednica isuviše dugo oklevala da bi sprečila opsadu, prosipanje krvi, zločine i silovanja".

"Morali smo naučiti nešto iz toga i naučili smo. Zbog toga želim reći jasno svima na koje se to odnosi: visoki predstavnik zastupa međunarodnu zajednicu zajedno sa EUFOR Altheom i garantovaće, ako postoji opasnost, sigurnost i zdravlje svakog pojedinca u Bosni i Hercegovini", rekao je Šmit i dodao:

"Mi smo to u stanju. Neću gledati u stranu. Zbog toga se mora promeniti retorika i zloupotreba reči se mora kritički posmatrati. Deo toga je i događaj od 9. januara u Istočnom Sarajevu. Veoma je bitno kakva se poruka šalje: mir i pomirenje da, ali nikako izbacivanje bilo koga i razgraničenje bilo koje vrste".

"9. januar 2024. se neće dogoditi!"

Vezano za obeležavanje 9. januara Dana Republike Srpske, Šmit je još rekao da polazi od pretpostavke da će Tužilaštvo proveriti i pregledati govore. 

"Rekao sam da tamo ništa nemaju da traže službenici iz državne službe i zbog toga polazim od pretpostavke da će se brižljivo analizirati i proveriti sve šta se tamo dešavalo", kaže Šmit.

Foto: Tanjug/AP

Svečani defile 9. januara 2023. u Srpskom Sarajevu

Sada se, kaže, moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost. 

"Treba reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi. Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave. I mislim isto tako da 2023. nijedan građanin, bilo da živi u Republici Srpskoj, Federaciji ili Distriktu Brčko, nije zainteresovan da se neko ko vodi agresorski rat posmatra blagonaklono", naveo je visoki predstavnik, kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju, jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN.

Njegov predlog je da se ubuduće ordenje dodeljuje onima koji se brinu i zalažu za mir pomirenje i put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. 

"A ako neko nekome treba dodatno nešto objasniti, neka pita građane i građanke Ukrajine šta oni o tome misle", kaže Šmit .

Na pitanje o retorici predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o odlazećoj ministarki spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Biseri Turković, da zaslužuje šamar, a da bošnjačk radikali prete smrću novinaru Kenanu Ćosiću, jer im se ne sviđa njegov sagovornik, Šmit kaže:

"Ne ide ni jedno ni drugo. Ta reakcija gospodina Dodika na izjavu ministarke spoljnih poslova kosi se sa onim što radimo u Evropi. U Evropi niko neće pretiti jednoj ženi šamarom jer zna da bi ga svi osudili. Politički važno za tu debatu jeste činjenica da je Rusija supotpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i bitno je naglasiti da bi i njihov ultimativni cilj trebalo da bude  sprovođenje tog sporazuma i da se po svaku cenu održi mir. Treba ih podsetiti na to i tražiti poštovanje vlastitih institucija. Rusija je jedina zemlja koja dovodi u pitanje funkciju visokog predstavnika i čini mi se da Dodika treba pitati da to nije ona situacija sa autoputa - ako neko vozi u suprotnom smeru, to ne znači da svi ostali voze u pogrešnom".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
TOS 1A

pre 1 godinu

Šmit - NACISTIČKI VARVARINE , TI ili bilo ko drugi nikada nećete spriječiti ili ukinuti proslavu 9. Januar REPUBLIKE SRPSKE. NIKADA . ☝️☝️☝️ REPUBLIKA SRPSKA I PROSLAVA 9. JANUARA CE TRAJATI ZA VIJEK VIJEKOVA.. Jer smo mi Srpski borci VRS i narod Srpski odbranili i sačuvali našu R. Srpsku od takvih kao TI i sličnih tebi !!! Mi Srpski Veterani RS cemo tražiti od Predsjednika države i Vlade da ti se zabrani ulazak na teritoriju RS ili ces biti uhapšen NACISTO. Fuujjj..

Sumar

pre 1 godinu

Ne pominji Ukrainu jer ste taj rat vi iz NATOa izazvali. Idi ti u Nemačku pa tamo soli pamet jer su Srbi sve to od vas doživeli. Kada ces zabraniti proslavu bljeska i oluje Hrvatima???? Sram Vas bilo sve zajedno sa zapada jer vi hoćete da budete gazde celom svetu. SRAMOTA!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija