• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić/Informer

27.01.2023

07:00

MILO ODUSTAO OD KANDIDATURE?! SRBI OPREZ, NJEMU NIJE ZA VEROVATI, MOŽDA JE TO TAKTIKA! Crna Gora se sprema za predsedničke izbore!

Balkan

MILO ODUSTAO OD KANDIDATURE?! SRBI OPREZ, NJEMU NIJE ZA VEROVATI, MOŽDA JE TO TAKTIKA! Crna Gora se sprema za predsedničke izbore!

Podeli vest

Aktuelni crnogorski predsednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović odustao je od predsedničke kandidature na izborima raspisanim za 19. mart?! Ipak, brojni analitičari smatraju da je reč o taktici i da će Đukanović pokušati da se domogne predsedničke funkcije!

Prema tvrdnjama podgoričkih medija, vrh DPS nalazi se u velikom problemu. Naime, Đukanović je navodno prekinuo komunikaciju sa funkcionerima svoje stranke, što je uzrokovalo pravi potres i podele na dve struje u DPS-u: jedna je čvrsto uz Đukanovića i čeka njegov odgovor, dok je druga već predložila druge kandidate za predsedničku trku.

Hitna alternativa

Iako su prve informacije iz Demokratske partije socijalista glasile da će njihov lider sigurno ući u trku za drugi uzastopni predsednički mandat, situacija se za poslednjih 48 sati drastično promenila.

'Milo Đukanović je prekinuo kontakt sa vrhom stranke, koji je pokušavao da od njega dobije odgovor da li će se kandidovati. Zbog toga je došlo do demotivacije članstva po dubini, a jedan broj stranačkih aktivista je već saopštio da nema volje i želje da radi za drugog kandidata. Ipak, drugi deo DPS-a već je počeo da traži alternativu', pišu crnogorski mediji.

Iz DPS-a se za sada jedino oglasio portparol stranke Miloš Nikolić, koji je potvrdio da do juče vladajuća partija uvek nema predsedničkog kandidata, kao i da su počeli unutarstranačke konsultacije.

- Reč je o složenom i dugotrajnom procesu koji podrazumeva konsultovanje kompletne partijske baze, posle čega će predsedništvo i Glavni odbor doneti konačnu odluku. Vreme promena dolazi. Potpuno smo uvereni da ko god bude kandidat DPS-a ili suverenističkog bloka u celini, biće pobednik predstojećih izbora - rekao je Nikolić.

Aktuelni crnogorski predsednik i lider DPS-a Milo Đukanović nije se izjašnjavao o kandidaturi, ali je u međuvremenu imao sastanak sa članovima Misije OEBS na kojem je rekao da država predsedničke izbore dočekuje u uslovima 'duboke političke krize'.

- Primarni interes zemlje je da vrati stabilnost i krene napred u procesu integracija, što je moguće dostići samo izborom kompetentne i nacionalno odgovorne proevropske Vlade - istakao je Đukanović.

Izgubiće koga god DPS kandidovao!

DF je potpuno svejedno da li će kandidat DPS biti Đukanović ili neki drugi funkcioner ove partije, jer smo uvereni da će naš kandidat biti izbor naroda i da će pobediti na predsedničkim izborima, smatra jedan od lidera DF Milan Knežević.

Komentarišući informacije o mogućem odustajanju Mila Đukanovića od kandidature, Vladimir Pavićević, savetnik potpredsednika crnogorske Vlade u tehničkom mandatu, kaže da je ubeđen da će Milo Đukanović biti kandidat DPS-a na ovim izborima.

- Za Mila su ovi izbori borba na sve ili ništa. Tačno je da u DPS-u znaju da on sigurno te izbore gubi i da neki funkcioneri pokušavaju da predlože druge kandidate. Ali najbolje da sačekamo još par nedelja, možda će nas političari iz DPS-a ipak iznenaditi i skloniti Đukanovića iz izborne trke mada je to vrlo malo verovatno - ocenjuje Pavićević.

Opasno iznenađenje

Generalni sekretar Slobodne Crne Gore Boban Radević smatra da Milo Đukanović može da iznenadi ukoliko stranke iz parlamentarne većine budu imale više predsedničkih kandidata.

- Prethodnih dana smo mogli videti da skoro svi politički subjekti najavljuju svog kandidata koji će ući u trku za predsednika Crne Gore, a vrlo dobro znamo da ako imamo više kandidata, ostavljamo Milu Đukanoviću veće šanse da ponovo pobedi. Samo zajednički kandidat ruši Đukanovića - zaključuje Radević.

Ko bi umesto Mila mogao biti predsednički kandidat DPS-a?

* Milica Pejanović Đurišić, bivša crnogorska ministarka odbrane (2012-2016). Pominjala se i pred predsedničke izbore 2018. kao mogući kandidat DPS
* Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice. Ostvario dobre rezultate kao gradonačelnik iako je na lokalnim izborima 23. oktobra 2022. godine izgubio od koalicije okupljene oko 'Evrope sad'
* Nikola Janović - bivši kapiten crnogorskih vaterpolista i bivši crnogorski ministar sporta (2016-2020)

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija