• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

27.01.2023

12:41

KLJUČA NA JUGU! BLOKADE PUTEVA, NOĆNE STAŽE, DIPLOMATSKE NOTE... Nikad veća napetost između Skoplja i Sofije uoči dana rođenja Goce Delčeva, oglasio se šef policije

Balkan

KLJUČA NA JUGU! BLOKADE PUTEVA, NOĆNE STAŽE, DIPLOMATSKE NOTE... Nikad veća napetost između Skoplja i Sofije uoči dana rođenja Goce Delčeva, oglasio se šef policije

Podeli vest

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski apelovao je danas na građane da ne organizuju noćne straže i ne blokiraju puteve na dan obeležavanja rođenja Goce Delčeva, 4. februara, jer su, kako je kazao, za to zadužene institucije sistema


Spasovski je ovaj apel uputio nakon što su se na društvenim mrežama pojavili pozivi građanima da 4. februara blokiraju put na naplatnoj rampi Kumanovo – Skoplje. 

"Apelujem na mirnu i dostojanstvenu komemoraciju, a država, MUP i službe bezbednosti su tu da učine sve kako bi obezbedili red i mir", naveo je Spasovski.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Bugarske Nikolaj Milkov saopštio je danas da će zvanična Sofija od Severne Makedonije notom tražiti da se njihovim državljanima omogući dolazak na obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva. Milkov je rekao da će ovoj ceremoniji prisustvovati i predstavnici bugarske Ambasade u Makedoniji.

Spasovski je rekao da MUP i agencije imaju svakodnevne aktivnosti i da će za obezbeđivanje ovog događaja biti formiran posebni štab. Uveren  je, kaže,  da onih koji se organizuju za dolazak na ovaj događaj neće biti mnogo, jer građani ne žele sukobe, već stabilizaciju i napredak.

"Kao MUP, apsolutno neću dozvoliti ponižavanje makedonskog naroda i države, bar ne od strane nekog spolja. Mi smo narod koji je gostoljubiv, koji ume da pokaže čast i poštovanje, ali ta čast i poštovanje moraju da nam se vrate. Nećemo dozvoliti da neko dođe u naš dom da nas ponižava", kazao je Spasovski, preneli su skopski mediji.

Na pitanje da li će bugarskom evroposlaniku Angelu Džambaskom biti dozvoljen ulazak u Makedoniju toga dana, Spasovski je rekao da će odluka o tome biti doneta kada za to dođe vreme.

"Odluke se ne prejudiciraju, posebno u oblasti bezbednosti", rekako je ministar.
Inače,
reakcije građana ne jenjavaju posle poslednjih događaja koji su pogoršali ionako krhke odnose Makedonije i Bugarske. 

Društvenim mrežama se širi inicijativa za organizovanje noćne straže na grobu Goce Delčeva, a narod se dodatno samoorganizuje da spreči dolazak organizovanih bugarskih grupa 4. februara, kada se u Makedoniji obeležava rođendan ovog revolucionara.

Odnosi dveju zemalja su se pogoršali nakon incidenta u  Ohridu kada je pretučen sekretar bugarskog kluba „Ivan Mihailov” Hristijan Pendikov, ali i nakon što su neki od bugarskih političara izašli u javnost sa izjavama u kojima priznaju teritorijalne pretenzije, uz pretnje ubistvom predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog.

Pendarovski je, naime, početkom sedmice predložio vladi da donese odluku i proglasi personama non grada bugarskog evroposlanika Džambaskog i još neke bugarske državljanje.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ministar Vučević u poseti Republici Severnoj Makedoniji (FOTO)
Politika

Ministar Vučević u poseti Republici Severnoj Makedoniji (FOTO)

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević boravi u dvodnevnoj poseti Republici Severnoj Makedoniji, gde će prisustvovati obeležavanju praznika Svetog Save - nacionalnog praznika Srba u Republici Severnoj Makedoniji

26.01.2023

16:12

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17