• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.02.2023

07:33

NATO VEŽBA U KOLAŠINU! Alijansa izvodi MANEVRE u CRNOJ GORI, Vašington i saveznici DEMONSTRIRAJU SILU operacijom "Zajednički izazov 23!"

AP/Photo

Balkan

NATO VEŽBA U KOLAŠINU! Alijansa izvodi MANEVRE u CRNOJ GORI, Vašington i saveznici DEMONSTRIRAJU SILU operacijom "Zajednički izazov 23!"

Podeli vest

U Kolašinu je počela najveća međunarodna zimska vojna vežba u Crnoj Gori "Zajednički izazov 23", koja je okupila oko 250 učesnika iz pet država

Kako se navodi u saopštenju crnogorskog Ministarstva odbrane, u naredne dve sedmice, pripadnici Vojske Crne Gore, Austrije, Severne Makedonije, SAD, Italije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje u širem rejonu Kolašina, posebno na prostorima okolnih planinskih masiva, uvežbavaće napadne i operacije traganja i spašavanja, dok će komande unapređivati procese donošenja vojnih odluka, prenosi CDM.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja vežbe juče u kasarni "Breza" komandant 1. Pešadijskog bataljona Vojske Crne Gore potpukovnik Miloš Gačević istakao je da je to prvi put da se na teritoriji Crne Gore organizuje međunarodna vojna vežba tog kapaciteta u zimskim uslovima.

"Njen cilj je podizanje nivoa interoperabilnosti i sposobnosti naših, savezničkih i partnerskih jedinica i komandi prilikom izvršavanja zadataka iz domena planinskog ratovanja", rekao je Gačević.

On je naglasio da je posebno važno što vežba, pored vojnog ima i civilni karakter, i da je to od velikog značaja za buduću podršku civilnim institucijama. Šef Kontrole vežbe (ExCOn), pukovnik Oružanih snaga Austrije Bernd Rot rekao je da austrijski eksperti za planinsko ratovanje doprinose vežbi na više načina, kao i da je jedan od fokusa treninga i na mobilnosti u zimskim uslovima.

"Interoperabilnost multinacionalnih snaga ključni je faktor koji želimo da postignemo, kao i međusobno razumevanje. Jer, na kraju dana, vojnici različitih nacija osećaju istu hladnoću i podnose iste teškoće. Kada to podele, ne razvijaju samo taktičke veštine, već i prijateljstva", poručuje Rot.

Ceremoniji otvaranja je prisustvovao i ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija