• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/Mediji

06.02.2023

19:23

(VIDEO) POTRES U TURSKOJ JAČI JE 150 PUTA OD ONOG U BANJALUCI 1969! Da li je najveći grad Srpske sledeći na redu - evo šta kaže struka?!

AP/Tanjug

Balkan

(VIDEO) POTRES U TURSKOJ JAČI JE 150 PUTA OD ONOG U BANJALUCI 1969! Da li je najveći grad Srpske sledeći na redu - evo šta kaže struka?!

Podeli vest

Zemljotres u Turskoj 30-150 jači nego u Banjaluci po nekim slobodnim procenama. Radi se o dva različita zemljotresa, odnosno dve različite ploče čije je kretanje uzrok potresa. Seizmolozi ne mogu tačno reći kada i gde će se desiti zamljotres, ali mogu odrediti u kojim pojasevima!

Južni dio Turske pogodila su dva razorna zemljotresa, broj žrtava raste iz minute u minutu dok stručnjaci prognoziraju još mini-potresa. Katastrofalna situacija u Turskoj posledica je kretanja tri tektonske ploče i to afričke, azijske i evroazijske kaže za Aloonline Snježana Cvijić Amulić, načelnik ODeljenja za opservatorsku seizmologiju RS.

- Ovo što se dešava Turskoj je posledica sučeljavanja tri ploče afričke, azijske i evroazijske. Andaluzijski rased je žarište. Inače seizmički hazard za Tursku je jako visok, tako imamo primer zemljotresa iz 1939. godine koji je odnEo 30 hiljada života - kaže Cvijić Amulić.

Prema poslednjim podacima broj žrtava razornog zemljotresa premašio je 1.200, a broj povređenih cifru od 5.000. No, kako navodi Cvijić Amulić „žrtve će tek da se broje".

- U narednim danima će broj žrtava će rasti. Ne možemo sada tačno znati, ali pretpostavke su da će broj poginulih biti daleko veći od trenutnog stanja - kaže načelnica Odeljenja za opservatorsku seizmologiju RS.

- Zemljotres u Turskoj 130 puta jači od onog u Banjaluci 1969. godine

Daleke 1969. godine Banjaluku je pogodio zemljotres magnitude 6,7 Rihtera koji je razorio grad. U poređenju sa zemljotresom u Turskoj, stručnjaci su došli do zaključka da je potres koji je sinoć pogodio tu zemlju čak 130 puta jači od onog u Banjaluci. Dakle, uzevši u obzir seizmološke podatke, na skali intenziteta zemljotres u Turskoj „zakucao" je na Merkalijevoj skali. 

- Možemo kazati da zemljotres u Turskoj 30-150 jači nego u Banjaluci po nekim slobodnim procenama. Radi se o dva različita zemljotresa, odnosno dve različite ploče čije je kretanje uzrok potresa. Mi seizmolozi ne možemo tačno reći kada i gde će se desiti zamljotres no možemo odrediti u kojim pojasevima.  Intenzitet ovog zemljotresa u Turskoj je 10 stepeni ako ne i više na Merkalijevoj skali. On je bio plitak, a imao bi jače efekte da je bio dublji - kaže Cvijić Amulić.

Hoće li se u Banjaluci ponoviti scenario iz 1969.?

Ukoliko uzmemo u obzir geografsku lokaciju, istorijat potresa i seizmičku aktivnost postavlja se pitanje „da li Banjaluci preti scenario sličan onom iz 1969. i da li postoji neka veza između Balkana i podrhtavanja tla u Turskoj". Prema rečima stručnjaka zemljotres koji je pogodio Banjaluku pre više od pola veka i zemljotres u Turskoj su totalno dve odvojene priče. Međutim, područje na kojem leži najveći grad Srpske podložno je podrhtavanjima tla i to iz nekoliko razloga

- Kada globalno posmatramo kretanje ploča, itekako energija koja nije oslobođena u vazduh koja je nagomilana se prostire kroz zemlju u vidu seizmičkih talasa. Ta energija migrira, a ne verujem da će imati uticaj kod nas. Zemljotresi kod nas se vežu za druga kretanja odnosno kretanje, jadranske mikropločeploče koje je uzrokovano kretanjem afričke ploče. A Banjaluka je seizimički aktivna zao što je na granici između Dinarida i Panonskog bazena, gde je kora u kontinentalnom delu mnogo viša i ispucala. Sistem koji se pruža od Banjaluke, pa sve do Petrinje i Gline je dosta seizmički aktivan i zato se na tom potezu mogu očekivati zemljotresi jači od onog 1969. - rekla je Cvijić Amulić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija