• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.02.2023

23:45

HRVATI TRGOVALI LJUDIMA U ZAMBIJI?! Produžen im pritvor, podignuta nova optužnica

Balkan

HRVATI TRGOVALI LJUDIMA U ZAMBIJI?! Produžen im pritvor, podignuta nova optužnica

Podeli vest

Protiv osmorice hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji podignuta je nova optužnica zbog navodne trgovine ljudima, a 14. februara sud u Ndoli odlučivaće o zahtevu za njihovo puštanje iz zatvora, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske.

U saopštenju se navodi da je nadležni sud u zambijskom gradu Ndola bez prethodne najave podigao optužnicu protiv osam hrvatskih državljana, koji su ponovo uhapšeni 7. februara kada su pokušali da napuste Zambiju, , prenela je HINA.

Državljani Hrvatske za sada ostaju u pritvoru, a sledi sudski postupak. Kako se dodaje, ovog puta podneta je optužnica i protiv službenika za imigraciju na aerodromu Ndola. Ministarstvo navodi da su oni optuženi za krivično delo trgovine decom u pokušaju.

Naredno ročište biće 14. februara, kada će biti doneta odluka o zahtevu za odbranu optuženih sa slobode. Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem po veličini gradu u Zambiji, zbog sumnje da su se bavili trgovinom ljudima, odnosno zbog sumnje u validnost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz DR Konga.

Optuženi su za pokušaj trgovine ljudima i falsifikovanje dokumenata, a deca, koja imaju hrvatska dokumenta, oduzeta su im i stavljena pod starateljstvo zambijskih nadležnih organa. Sud je u ponedeljak povukao optužnicu protiv njih, ali je nije odbacio kako je prvobitno najavljeno i naložio hrvatskim državljanima da napuste zemlju u roku od 48 sati.

Na aerodromu u Ndoli, međutim, ponovo su uhapšeni po nalogu tamošnje imigracione službe, javila je hrvatska agencija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joyce

pre 1 godinu

Uhapšeni su zato što je insajder iz Hrvatske dostavio tužilaštvu Zambije nove dokaze kojim optužuje pritvorene Hrvate za trgovinu decom. Te nove dokaze ili okolnosti koje predhodno sud nije znao, će sada sud u utorak 14.02,2023 da ceni i ocenjuje njihovu validnost.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija