• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

13.02.2023

19:55

AMBASADA RUSIJE U BIH U 10 TAČAKA RASTURILA SAD I ZAPAD, DEO PRIČE SU I SRBI, EU, SVO... Poruka na kraju: Doba Zapada je završeno!

Balkan

AMBASADA RUSIJE U BIH U 10 TAČAKA RASTURILA SAD I ZAPAD, DEO PRIČE SU I SRBI, EU, SVO... Poruka na kraju: Doba Zapada je završeno!

Podeli vest

Ambasada Rusije u BiH žestoko se obrušila na SAD i Zapad zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali i zbog stalnog i brutalnog mešanja u stvari suverenih država, posebno u BiH gde im je na meti Republika Srpska!

Diplomatsko predstavništvo Rusije je navelo 10 akcija i terotorija gde Vašington pokušava da nametne svoju volju! 

1. Specijalna vojna operacija (SVO)

Specijalna vojna operacija, koju je Rusija pokrenula s ciljem zaštite stanovništva sa ruskog govornog područja Donbasa, biće vođena dok se ne ispune postavljeni ciljevi. Pod time se podrazumeva potpuno uništenje izvora pretnji bezbednosti Ruske Federacije i njenih građana.

2. Rusija - Zapad

Odnosi između Rusije i Zapada nastavljaju da naglo degradiraju. Faktički je u toku hibridni rat SAD i Evrope protiv Rusije koji su Vašington i njegovi sateliti pripremali više godina. U prilog tome idu priznanja Angele Merkel, Fransoe Olanda, Borisa Džonsona o tome da je Sporazum iz Minska bio smišljen kako bi se kupilo vreme za snabdevanje Kijeva naoružanjem. Korak po korak Ukrajinu su pretvarali u "anti Rusiju", pothranjivali su na tom području rusofobske i neonacističke tendencije.

3. Rusija - SAD

Nakon što je prošle zime Vašington faktički odbio da razgovara o ruskom predlogu u vezi sa novim garancijama bezbednosti u Evropi, postalo je očigledno da SAD nisu zainteresovane za normalizaciju odnosa sa Rusijom, niti za ravnopravan dijalog sa drugim zemljama.

4. Rusija - Evropska unija

Evropska unija i lideri pojedinih vodećih država članica EU potpuno su se diskreditovali kao "posrednici" pri rešavanju bilo kojih konflikata na kontinentu. Totalan gubitak nezavisnosti ovog bloka i njegova neposredna potčinjenost Vašingtonu čine spornom svrsishodnost direktne komunikacije sa njim.

5. Rusija - Bosna i Hercegovina

Vidimo Bosnu i Hercegovinu kao prijateljsku državu. Ponovo potvrđujemo svoju spremnost za ravnopravan dijalog o svim pitanjima koja predstavljaju obostrani interes. Računamo na to da će rukovodstvo države i ubuduće biti uzdržano u vezi sa antiruskim sankcijama.

6. Implementacija Dejtonskog sporazuma

Smatramo da je uplitanje spoljnih igrača u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine neprihvatljivo. Uvereni smo da je funkcionisanje Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK) neosnovano bez učešća Rusije. Insistiramo na hitnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) iz razloga što više ne postoji neophodnost za njegovo prisustvo u državi. Ubeđeni smo da je samovolja "visokog predstavnika", koji nema potrebnog mandata Saveta bezbjednosti UN, glavni faktor destabilizacije u zemlji. Verujemo da je Dejtonski mirovni sporazum temelj Bosne i Hercegovine koja se sastoji od tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva entiteta.

7. Novi svetski poredak

Okončano je doba dominacije Zapada sa SAD na čelu, karakteristično po jednostranom nametanju ostalom svetu pravila uz kršenje prava i sloboda pojedinih osoba, organizacija, država, čitavih regiona. Trenutno je u toku formiranje novog svetskog poretka. Ovaj proces će potrajati neodređeni vremenski period, sada se nalazimo u njegovoj najbolnijoj fazi, odnosno fazi sloma starog i borbe za novi sistem.

8. Sloboda medija

Intenzivna antiruska informacijska kampanja, koju je pokrenuo Zapad usled objavljivanja specijalne vojne operacije, zajedno sa neprikrivenim "regrutovanjem" medija od strane Vašingtona sasvim je jasno pokazala apsolutnu degradaciju slobodnog novinarstva. Pozivamo svetske i regionalne medijske radnike da se vrate glavnim načelima njihove profesije, a to su nezavisnost i nepristrasnost. Zahvalni smo redakcijama novinskih izdanja u Bosni i Hercegovini i posebno u Republici Srpskoj na uravnoteženom stavu i otvorenom medijskom prostoru za sve tačke gledišta, uključujući i onu rusku.

9. Energetska bezbjednost

Uzrok energetske krize u Evropi je pogrešna politika zapadnih država u oblasti energetike tokom privrednog obnavljanja u periodu nakon virusa korona, kao i pokušaju Vašingtona i Brisela da "kazne" Rusiju putem sankcija i direktne sabotaže kao što je bio slučaj sa projektima "Severnog toka". Bilo koje pripisivanje krivice Rusiji u vezi sa deficitom energenata u Evropi dio je antiruske propagande kojom Zapad teži da prekrije vlastite greške. Sigurni smo da saradnja u oblasti energetike ne smije biti politizovana.

10. Klimatske promene

Zapad je osujetio napore cijele međunarodne zajednice u prelazu na "zelenu" tehnologiju. Zbog njihovih antiruskih sankcija zemlje koje nemaju vlastite izvore energije nemaju drugog izbora osim da se vrate na energente štetne po ekologiju. Na taj način dijalog o klimatskim promenama je doživio kolosalan udarac. Za povratak tom dijalogu će trebati mnogo vremena.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Opet vam Harcenko platio za tekst. Joj jedva cekam vize, sankcije i izolaciju, necemo znati gde udaramo zbog vas rusofilskih olosa sa dna kace. Vi koji podrzavate danasnju Rusiju, podrzavate i NATO bombardovanje Srbije nezavisnost KiM. Nije specijalna operacija vec zlocinacko teroristicka agresija. Eto rasturajte vi i dalje zapad, uskoro sledi batina po nosu nas osiromasenih i obesoravljenih gradjana Srbije.

sledeća vest

Vesti

TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)
Showtime

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)

Srpska teniserka Olga Danilović (23) poražena je u prvom kolu ovogodišnjeg Vimbldona, dok je njen dečko, sjajni slovenački golman Jan Oblak (31), eliminisan sa Evropskog prvenstva u fudbalu nakon poraza od Portugala posle penala u osmini finala. Zaljbljeni golupčići sada vidaju jedno drugom rane i uživaju u ljubavi koju se ne libe da pokažu na društvenim mrežama.

08.07.2024

15:09

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija