• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

26.02.2023

11:11

OPERACIJA JE POČELA! Hrvatski HELIKOPTERI kreću ka UKRAJINI, Milanović VAN SEBE zbog odluke vlade - ŠTA OSTAJE HRVATSKOJ?!

Reuters

Balkan

OPERACIJA JE POČELA! Hrvatski HELIKOPTERI kreću ka UKRAJINI, Milanović VAN SEBE zbog odluke vlade - ŠTA OSTAJE HRVATSKOJ?!

Podeli vest

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu.

Dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T izdvojeni su iz Oružanih snaga i biće poslati Ukrajini, javlja Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, više helikoptera u ovom trenutku nalazi se u prostorima Vazduhoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gde se všre sve potrebne tehničke pripreme. Deo helikoptera je u hangarima, a trenutno su dva na spoljnom delu centra.

Skidaju oznake

Između ostalog, sa helikoptera se skidaju sve postojeće oznake, po potrebi se menja istrošeni materijal, doliva ulje itd. 

Procene su da će helikopteri biti spremni za transport za otprilike deset dana. Sedam helikoptera će biti rastavljeno u delove i transportovano kopnenim putem, a preostalih sedam će odleteti u Poljsku.

Hrvatska vlada na sve podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti

Naime, svih 14 helikoptera će biti prebačeno u Poljsku, odakle će ih proslediti u Ukrajinu. Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu hrvatske vazdušne snage imaće na raspolaganju deset transportnih helikoptera MI 171Sh i četiri helikoptera Blek Hok.

Foto: Reuters

MI-8

Hrvatska vlada na sve je podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti pa je nemoguće dobiti službenu potvrdu ove informacije. Donaciju 14 transportnih helikoptera još je u novembru prošle godine potvrdio hrvatski premijer Andrej Plenković, ali bez drugih detalja.

Milanović pre dva meseca: Ne dam mukte

Sa druge strane, predsednika Milanovića pre dva meseca jako je razljutila činjenica da vlada dogovara donaciju helikoptera. On je tada izjavio da mu iz Ministarstva obrane nisu objasnili kako će se ti helikopteri nadoknaditi.

"Ne dam mukte", poručio je tada Milanović. Pre dva dana je prilično nezainteresovano reagovao na pitanje kad će helikopteri u stići Ukrajinu, odgovorivši kako "nema pojma".

- Odlučili su da to adju Ukrajini, nek daju. Koje su potrebe ukrajinske vojske, dobro znaju, koje su potrebe Hrvatske vojske, isto dobro znaju, ali im se fućka - rekao je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Paja

pre 1 godinu

Pa u Hrvatskoj premijer ima vise vlasti nego Predsednik, nije kod njih uredjeno kao kod nas, ni u Severnoj Makedoniji , Predsednik nema neka velika ovlastenja. Inace Hrvatima ostaju transportni helikopteri MI-17h i Sikorski S-60 Black Hawk a bome i 14 helikoptera Mi-24 raznih verzija

maks

pre 1 godinu

Tu je još 18 Kiowa koji se zaboravljaju a vrlo su ubojiti....i još ponešto, o čemu se naravno ne govori. Ima tu nekoliko F16 koje su u pripravnosti do dolaska Rafala. Naravno da se javno ne prikazuje sva snaga HVa.

ratko

pre 1 godinu

E tako braca po oruziju konacno salju sace sarmat kod vas ustasa

Nemanja

pre 1 godinu

Jesi li razmišljao da u tom slučaju nema ni Srbije?

maks

pre 1 godinu

Prije če se srbijja vratiti u kameno doba nego što če Ustaše ostat bez ičega. Ustaše mogu kupiti i srbijju i svu njegu gvožđuriju koju im je poslao Putin. A i onu što su imali prije Putinovih "donacija".

Peđa

pre 1 godinu

Sve vam da Bog dao pokupili da ostanete bez ičega ustaše!!!

krsto

pre 1 godinu

...samo lud covjek moze nasjesti na ovu djeciju prepirku kobajage u javnosti...vijeruj latinu vjeruj bijesnom psu ...

zlatko

pre 1 godinu

Nasa rob anas ducan i naše pravo da pomognemo narodu izloženom bezocnoj agresiji susjedne mnogo mocnij ezemlje.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!
Politika

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!

Čitajući kojekakve budalaštine koje udarna Đilasova pesnica i fantom koji je pored grada u kome živi menjao čak i ime pa se danas zove Borko izjavljuje prosto se, samo od sebe, nameće pitanje - da li on zaista smatra građane Srbije ludim i glupim?

21.06.2024

18:10

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51