• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pečat/Dž. G.

26.02.2023

19:11

ŠTA SE DEŠAVA, IZETBEGOVIĆ SE OKREĆE SRBIJI, RUSIJI I KINI?! Dosta mu ujdurmi Zapada, ali i šefa OHR Kristijana Šmita! TREBA LI MU VEROVATI?!

Reuterws/AP/Fotoilustracija

Balkan

ŠTA SE DEŠAVA, IZETBEGOVIĆ SE OKREĆE SRBIJI, RUSIJI I KINI?! Dosta mu ujdurmi Zapada, ali i šefa OHR Kristijana Šmita! TREBA LI MU VEROVATI?!

Podeli vest

Nedavna emisija na TV Fejs, u kojoj su reč uzeli Irfan Čengić, mlada nada SDP i Haris Zahiragić ostavila je mnoge zapanjenim, ali ne zbog briljantne analitike već pretnji koje je u etar poslao čovek od poverenja Bakira Izetbegovića. Zahiragić je poručio da će se Bošnjaci, odnosno on i SDA, okrenuti prema Rusiji, Kini i Srbiji zbog „antibošnjačkog ponašanja Zapada" koji i dalje podržava visokog predstavnika Kristijana Šmita

Nastojanje stranih, analizira politikolog in stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević, aktera da se nasleđe Alije Izetbegovića, nakon sunovrata SDA na proteklim izborima, skloni u opozicioni blok - mnoge je podsetilo na identičan plan SAD početkom novog milenijuma.

Izetbegovićeva Bosna je na zapadne pokušaje marginalizacije SDA tada odgovorila aktiviranjem mudžahedina, Mladih muslimana i Aktivne islamske omladine koja je učestvovala u napadu na Kule bliznakinje.

Da li će, umesto terorizma, Izetbegović ovaj put posegnuti za novom kartom - savezništvom sa Srbijom, Rusijom i Kinom - i tako presuditi planovima Amerike?

O tome je javnost u Bosni izvestio Haris Zahiragić, gost TV Fejs na kojoj se bez ostatka neguje uverenje o tome da je Bosna od iskona, te je stvar božanske volje očuvanje jedinstvene zemlje s muslimanskom većinom a pod kapom i stvarnim suverenitetom imperije - Sjedinjenih Američkih Država.

Mitologizovana stvarnost koju neiscrpno stvara pomenuta TV uverava svakog Bošnjaka da će, uz pomoć SAD, Bosna pretvoriti u prah i prašinu sve neprijatelje puta na koji je ukazao i na koji je narod poveo vođa Alija Izetbegović. Otuda je Zahiragićevo istupanje bilo još šokantnije, ali pre nego što njemu damo reč, pogledajmo u kom se medijskom miljeu desio ovaj bezmalo istorijski incident.

Bezidejnost, iracionalizam i baliluk, koji se prelivaju s bosanskih medija na grešne Bošnjake, svakog razumnog čoveka ostavljaju bez reči. Dok se trbuhozborci SDA godinama unazad diče ispraznim parolama i neograničenim neznanjem, demontirajući neobičan spoj Alijinog baliluka, Titovog bezbožništva i neonacizma, narod u čudu ćuti.

Slavodobitan pohod nepismenog Bosanca na televiziji obeležen je neskrivenom gordošću i borbenošću. Iz nekog razloga, on više nije svestan svoje manje vrednosti već bespoštedno ušutkava svoje kritičare i govori o „Evropi" identifikujući je s političkim procesom pridruživanja Evropskoj uniji. Pri tome uspeva, na najgori mogući način, da pobrka život na kontinentu s pljačkaškom zlokobnom religijom i sistemom verovanja, koji u ostvarivanju ideje boljeg života nemilosrdno gazi preko ljudi, naroda i država.

Ovde nije reč ni o antikapitalističkom, antiliberalnom, antisocijalističkom ili antimarksističkom konceptu. Koncept je sasvim nov - rusofobna histerija i rasizam sakriveni iza napada na zagovarače „evrofobije".

Izum pojma „evrofobija" višestruko je funkcionalan: on negira neonacističku ofanzivu u Evropi da bi je što bolje prikrio i opravdao. Sve domaće otpadnike i izdajice treba izložiti progonu članova njihove vere, uprti prstom u njih, ućutkati ih, reći da su natopljeni izdajničkom ideologijom, kako bi se sprečila svaka nada u promenu legitimnosti obnove nacizma u Evropi.

Uzimajući sve rečeno u obzir, emisija Senada Hadžifejzovića na TV Fejs od 18. februara, u kojoj su reč uzeli Irfan Čengić, mlada nada SDP-a, i Haris Zahiragić ostavila je mnoge zapanjenim, ali ne zbog briljantne analitike već pretnji koje je u etar poslao čovek od poverenja Bakira Izetbegovića.

Polazeći od toga da mu je narod važniji od države, Zahiragić je izneo uverenje da će se Bošnjaci, odnosno on i SDA, okrenuti prema Rusiji, Kini i Srbiji.

Da nema dodatnog obrazloženja, ova Zahiragićeva izjava mogla je delovati otrežnjujuće, ali on se ograđuje i objašnjava da bi nova savezništva mogla uslediti kao odgovor na „antibošnjačko ponašanje Zapada" koji i dalje podržava visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Na ove izjave, sa stranica najčitanijih dnevnih novina u Bošnjaka, reagovao je Fadil Mandal, politički analitičar i kolumnista „Dnevnog avaza", čuvar „prozapadne pravovernosti", koji je glasom „patetičnog sandžačkog patriotizma" otkrio da ovaj potpuni vanjskopolitički salto mortale SDA može biti poguban za opstanak Bošnjaka, te da njega ne podržavaju ostali razumni prvaci stranke koju je osnovao Alija.

Mandal će napisati i ovo: „Bez države BiH, Bošnjaci su osuđeni na propast i nestanak. Ako Zahiragiću to nije jasno, nek pogleda i prouči sudbinu Palestine i Palestinaca", te dodao da „ne postoji primer u vekovnoj istoriji Bosne da su njeni saveznici i prijatelji bili Rusija, Srbija ili Kina".

Na kraju je, zamerajući Zahiragiću odustajanje SDA od evropskog i NATO puta BiH i trčanje u zagrljaj ruskog evroazijskog saveza, zaključio:

- Dodatno, u okolnostima frontalnog sukoba zapadnog sveta s Rusijom i u trenutku stvaranja novog međunarodnog poretka, najava dramatičnog zaokreta politike SDA, preko Zahiragića, koji je neformalni glasnogovornik Bakira i Sebije Izetbegović, zahteva hitno oglašavanje čelništva nekada moćne i najveće bošnjačke stranke.

Foto: Fotoilustracija

Hoće lizaokret Bakira Izetbegovića slediti i Dragan Čović i Hrvati?

Za Mandala to bi u krajnjem rezultatu predstavljalo put političkog samoubistva kroz konfrontaciju države i naroda s dokazanim prijateljima na Zapadu, pre svih Sjedinjenim Američkim Državama.

Bošnjački narod, odsečan je, ne sme i ne treba slediti ni Bakira a ni SDA.

Da li je Bakir iskren u svojim namerama, nije pitanje. Njegov eventualni zaokret može biti motivisan osvetom zbog pokušaja marginalizacije SDA, ali u suštini njega neće odrediti emocije već interesi.

Ne zaboravimo na Iran i Tursku. U toj geopolitičkoj postavci treba tražiti odgovore.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 1 godinu

Na pomen "analitičara i stručnjaka" DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ,ne samo u BiH već i na čitavom Balkanu i šire,izaziva smijeh i cirkus,izgleda jedino Informerovci žele čuti ono što uhu godi,mada i sami znaju o kome je riječ.Obična psihitična,neinteligentna,pomalo priglupa,prodana budaletina,koja piše i priča šta mu kaže Mile Ronhil,za nekih par hiljada KM! P.S. interesantno je kako možete vjerovati u nebiloze čovjeka koji je Bošnjak,musliman,bivši pripadnik Armije R BiH,koji je nakon rata uhvaćen u bezbrojnim prevarama,nehumanim i nečasnim radnjama prema bijedi i sirotinji a iskljućivo zbog nekog sitniša i kao takav targetiran i odbačen od svakog normalnog čovjeka. ?????

Ajša

pre 1 godinu

Da li će Izetbegovic posegnuti... !?! Mali poturčeni mrav iz Bosne odlučuje ? E stvarno mogu da hodam na glavi od ovakvih naslova.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14