• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s

04.03.2023

21:01

ADVOKAT DALIBOR KAVARIĆ: Freskopis kao versko slikarstvo međunarodnom konvencijom i Ustavom garantovan način verske propovedi!

Društvene mreže

Balkan

ADVOKAT DALIBOR KAVARIĆ: Freskopis kao versko slikarstvo međunarodnom konvencijom i Ustavom garantovan način verske propovedi!

Podeli vest

Freskopis na zidu Hrama-Crkve Ružice u Rožajama, gde su zidovi freskopisani motivima koji predstavljaju stradanje pravoslavnog stanovništva u ovom kraju prilikom nespornih istorijskih događaja ne smeju laički da se tumače, navodi advokat Dalibor Kavarić.

Za razumevanje ove situacije, navodi on, neophodno je razumeti da freskopis ili ikonopis predstavlja versko slikarstvo i neraskidivo je vezano sa crkvenom misijom i sa verskom propovedi. Kao takav oblik verskog delovanja i ispovedanja vere; freskopis predstavlja pravo na slobodu misli savesti i verospovijesti, koja je garantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sovnovnih sloboda (EKLjPS) i Ustavom Crne Gore.

- Crkvenim slikarstvom se određeni versko-istorijski događaji, koji prethodno moraju biti nesumnjivo istorijski potvrđeni i dokazani, predstavljaju u duhu verske propovedi sa ciljem da se iz tih događaja dobiju duhovne pouke sa glavnim ciljem: ukazivanje na greh kao glavni neprijatelj vere kao i da se podstakne istrajnost čoveka kao primer u stradanju i kao način odbrane ili svedočenja vere. Kada govorimo o grehu, govorimo o grehu kao ontološkom pojmu i fenomenu imanentnom paloj ljudskoj prirodi čovjeka uopšte i kao fenomen vezan za čovjeka kao božije biće a nikako se ne fokusira na čoveka kao nacionalno biće ili člana određene verske, nacionalne ili etničke grupe ili zajednice. Dakle, cilj izobraženja likova ili događaja na freski ili ikoni; jeste da ukaže vernicima na greh, da osudi greh i da prikaže postojanost i snagu vere, ljubavi i trpljenja kao odgovora na greh, i to bez obzira od koga greh ili od koga odbrana vere potiče - navodi Kavarić.

Crkva i druge verske zajednice su u svojim pravima i slobodama odvojene i autonomne u odnosu na državu, radi čega u ovoj oblasti civilni društveni organi i nevladine organizacije, prekoračuju svoje nadležnosti i ustavne okvire, kada ulaze u laičko tumačenje verske propovedi, jer ne samo verski već i državni i međunarodni propisi garantuju pravo građanina i vernika na versku slobodu i pravo da se iz verskog ugla tumače biblijske, talmudske, kuranske ili verskoistorijske priče i motive koji se Hrišćanskoj Crkvi oslikavanja u hramovima dok se u judaizmu i islamu ne praktikuje izobražavanje bilo kakvih likova na zidovima Sinagoga i Džamija, za razliku od pravila u hrišćanskoj religiji - zaključuje Kavarić za portal in4s.net.

Podsetimo, novi napad na SPC i njeno sveštenstvo krenuo je iz Rožaja. Stiglo je dotle da je pravoslavnom stanovništvu poručeno da bi bilo najbolje da prekreči freske „mržnje“ u crkvi Ružici, a parohu rožajskom, ocu Slobodanu Radojeviću da se iseli iz Rožaja…


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PRLJAVO, KAKO SAMO MILO MOŽE! Skandal Đukanovića na početku kampanje! Obratio se Bošnjacima, pa spomenuo Srbe i Srebrenicu... Šta reći,  već viđeni scenario istrošenog diktatora!
Balkan

PRLJAVO, KAKO SAMO MILO MOŽE! Skandal Đukanovića na početku kampanje! Obratio se Bošnjacima, pa spomenuo Srbe i Srebrenicu... Šta reći, već viđeni scenario istrošenog diktatora!

Aktuelni predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović započeo je kampanju za novi mandat sa starim podelama, igrajući „oro“ uz prepoznatljivu dihotoniju upozoravajući Bošnjake na severu Crne Gore da vode računa o onima koji su podržavali zločine u Srebrenici.

04.03.2023

14:42

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija