• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.03.2023

12:54

KAVAZOVIĆ POZIVA NA RAT?! Stižu osude iz Republike Srpske, Dodik VAN SEBE zbog RATNOHUŠKAČKIH izjava - "To je radio i Alija, skloni se iz politike!"

Balkan

KAVAZOVIĆ POZIVA NA RAT?! Stižu osude iz Republike Srpske, Dodik VAN SEBE zbog RATNOHUŠKAČKIH izjava - "To je radio i Alija, skloni se iz politike!"

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske i srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Milorad Dodik i Željka Cvijanović, osudili su ratnohuškačku retoriku reisul-uleme Islamske zajednica u BiH Huseina Kavazovića i pozvali ga da se ne bavi politikom, već da promoviše ljubav i toleranciju.

Kavazović je izjavio da Bošnjaci moraju da budu spremni da zemlju brane i oružjem, ako padnu institucije BiH.

- Moramo pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to 1992. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem - naveo je Kavazović u intervjuu MTV Igman iz Pazarića, osnovana 1993. pod nazivom "Muslimanska televizija IGMAN".

Dodik je podsetio da je pre 30 godina Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH i pozvao Kavazovića da se ne bavi politikom.

Foto: Tanjug/AP

- Husein Kavazović preti istim scenarijem 30 godina kasnije. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lepim rečima - napisao je Dodik na Tviteru.

Primetio je da Kavazović, kako je naveo, uspešno menja "posrnulog Bakira Izetbegovića, koji je za svaki politički problem u BiH imao spremnu vrstu naoružanja".

- Problem je što je Kavazović na čelu verske zajednice, koja bi trebalo da promoviše mir i toleranciju - naveo je Dodik reagujući na izjavu Kavazovića.

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je za svaku osudu ratnohuškačka retorika poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića.

Na pitanje Srne da prokomentariše Kavazovićevu izjavu da se "BiH brani u institucijama, te da ukoliko one "padnu" zemlju treba braniti oružjem", Cvijanovićeva je odgovorila da ako već on, kao verski lider, nije u stanju da promoviše toleranciju i suživot, onda bi barem trebalo da se suzdrži od pretnji oružjem i zapaljivih izjava koje u njegovom slučaju više nisu pojedinačni incidenti već pravilo.

Foto: AP/Photo

- Zajedničke institucije nisu vlasništvo reisa i ne pripadaju samo jednom, već svim narodima u BiH. Sve dok se u Sarajevu bude ignorisala ova ustavna činjenica, a pretnjama branio opstanak institucija, BiH neće imati bilo kakvu perspektivu - kazala je Cvijanović.

Naglasila je da dejtonska BiH i zajedničke institucije mogu da opstanu samo na dijalogu i međusobnom uvažavanju, a nikako na sili ili oružju o kojem tako olako, nepromišljeno i neodgovorno govori reis.

- Sva sreća da lideri drugih verskih zajednica ne seju mržnju i pretnje, ali za svaku osudu je i ovaj jedan - navela je Cvijanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 1 godinu

Da su se ovako borili kao što se bore sada za nekakvu BiH ne bi onomad prodali veru za večeru pa se sadae izjašnjavaju za to što misle da su.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17