• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

13.03.2023

14:36

ŠOK U BRITANIJI, ALBANSKA MAFIJA SE INFILTRIRALA U TAJNU SUŽBU?! Skandal POTRESA ostrvo, MAFIJAŠI prodavali STROGO poverljive INFORMACIJE?!

Reuters/Pixabay

Balkan

ŠOK U BRITANIJI, ALBANSKA MAFIJA SE INFILTRIRALA U TAJNU SUŽBU?! Skandal POTRESA ostrvo, MAFIJAŠI prodavali STROGO poverljive INFORMACIJE?!

Podeli vest

Agenti iz jedinice albanske tajne službe, koju finansira Ujedinjeno Kraljevstvo i koja se bori protiv organizovanog kriminala, prodavali su obaveštajne podatke mafijašima, piše Daily Mail.

Podaci o prisluškivanju koji su procurili doveli su do ubistva jednog od šefova mafije. Uzbunjivači tvrde da je u tajnom odeljenju pregršt agenata koji i dalje prodaju informacije.

Informacije o prisluškivanju koje je odao korumpirani operativac iz tajnog tima, kodnog imena Merlin, dovele su do ubistva u sklopu svađe između rivalskih narkobosova u Albaniji, otkrila je istraga Daily Maila.

Uzbunjivač je rekao da su još najmanje dva Merlinova agenta prodala poverljive informacije kriminalnim mrežama koje su trebale slomiti.

Šokantna otkrića dolaze nakon što je premijer Riši Sunak prošlog meseca obećao da će uložiti više u borbu protiv ilegalne migracije i organizovanog kriminala u Albaniji.

Meriln

Merlin je tim postavljen unutar albanske tajne službe, poznate kao Šiš, 2000. godine kada su bande iz te zemlje prvi put počele delovati u Velikoj Britaniji.

Odeljenje je od početka većinu svojih sredstava dobijao od britanskih poreznih obveznika. Njegovi agenti prošli su obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu, a sve aktivnosti odeljenja nadzirao je i službenik smešten u britanskom poslanstvu u Tirani.

Merlin je bio toliko tajan da se o njegovom postojanju nije pisalo 16 godina, sve do ubistva Denisa Kasaja, člana kriminalne porodice Kastrati, koji je ubijen u Mercedesu s automatskom puškom Skorpion. Plaćeni ubica Ilir Memušaj osuđen je na 14 godina zatvora 2017. zbog ubistva za koje su detektivi otkrili da je izvršeno na zahtev suparničkog kriminalnog klana, Binjaku, u sklopu dugogodišnje svađe između porodica. Oba klana uspostavila su goleme narko-mreže širom Europe, uključujući i Britaniju.

Foto: Printscreen Youtube

U napadačevom mobitelu bilo je 12 fotografija transkribovanih telefonskih poziva s oznakom "tajno" koje je agent Merlina dobio prisluškivanjem. Tokom tih poziva mafijaši su otkrili detalje o Mercedesu, putnicima u njemu i gde će se tačno nalaziti u trenutku pucnjave.

Agent Merlina oslobođen

Terenskom agentu Merlina kasnije se sudilo zbog optužbe da je bio dvostruki agent i da je kriminalcima prodavao državne tajne. Oslobođen je nakon što je sudija odlučio da se ne može nedvosmisleno dokazati da je on odao obaveštajne podatke jer su drugi Merlinovi agenti imali pristup istim informacijama.

Uzbunjivač, koji radi za Albansku tajnu službu, imenovao je druga dva agenta koji su radili za Merlina, a koji su premešteni ili otpušteni zbog sumnje da su odavali obaveštajne podatke.

- Informacije iz njihovog odeljenja prodavane su kriminalcima, nezakonito prisluškivanje telefona vršeno je bez odobrenja tužitelja, uz informacije snimljene na USB flash memorije ili kao fotografije - rekao je izvor.

Dodao je i da je rad za Merlin posao iz snova za albanske agente zbog pristupa informacijama bez premca i opsežnog finansiranja i potpore koju nudi Velika Britanija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
LJUBA

pre 1 godinu

Još im ukinuli vizni režim ovima sa Kosova, bice veselo u Britaniji

Janko

pre 1 godinu

Alo bre pa svaki malo bolji menadžer koji je radio u C.Gori odlično je upoznat oko albanske mafije u Britaniji...peru lovu preko Mile..preko Rajmona ( jedini živi albsnski JEVREJ)Raminog savetniks

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija