• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

16.03.2023

20:39

DODIK JASAN, JEDAN POGREŠAN KORAK SARAJEVA I SRPSKA NEĆE BITI DEO BIH! Imovina RS je crvena linija, Banjaluka poslala poruku, hoće li je čuti?!

Balkan

DODIK JASAN, JEDAN POGREŠAN KORAK SARAJEVA I SRPSKA NEĆE BITI DEO BIH! Imovina RS je crvena linija, Banjaluka poslala poruku, hoće li je čuti?!

Podeli vest

Imovina Republike Srpske pripada Republici Srpskoj i ko god pokuša sa nivoa BiH da zadire u to pitanje doneo je odluku o nezavisnosti Republike Srpske, rekao je predsednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

- Ako nešto pokušaju iz Sarajeva, odmah ću sazvati sednicu Narodne skupštine Srpske - rekao je Dodik.

Istakao je da je imovina rešena Dejtonskim mirovnim sporazumom:
         
- Ustav kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigde se ne sluti da imovina pripada BiH. Ne može Sporazum o sukcesiji rušiti Ustav. Sporazum o sukcesiji treba primeniti onako kako Ustav nalaže, da se zna koja imovina pripada FBiH, a koja Srpskoj - naveo je Dodik.

         
On je precizirao će u slučaju ataka ili zadiranja u pitanje imovine Republike parlament Srpske na sednici donijeti odluku o izdvajanju Srpske iz BiH, jer je imovina rešena Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.
         
Nastupivši na istoj konferenciji za medije kao lider SNSD, rekao je da vladajuća koalicija u ostaje pri Nacrtu izmena i dopuna Krivičnog zakona, a da će predložiti i zakon o neprofitnim organizacijama:
         
- Nećemo biti rigorozni kao Amerikanci, nećemo uvesti zakonsku kaznu. Verujemo da će nacrt biti usvojen sledeće sedmice, a mi ćemo obezbediti da najviši saradnici koalicije razgovaraju sa svim predstavnicima neprofitnih organizacija. I o ovom zakonu vodiće se javna rasprava.
         
Dodao je da se svake sedmice održavaju sastanci vladajuće koalicije.
         
- Razgovaramo o važnim pitanjima u Srpskoj. Danas je to bilo o finansijskom stanju u Republici, koje je dobro. Podaci o izvozu i uvozu su dobri. Prosečne plate će biti povećane, ka tome težimo. Penzije su povećane za 14 odsto, plate 5 odsto, to je nešto zbog čega smo zadovoljni - dodao je Dodik.
         
Dodik kaže da će Srpska definisati odgovor na ponašanje SAD koje sankiconišu ljude iz Republike Srpske, što je nedopustivo.
         
Izjavio je da je Srpska za Ameriku lovište i da će biti definisan odgovor na takvo ponašanje.
         
Dodik je naglasio da će vladajuća koalicija preispitati odnos prema SAD za koje je rekao da su bezočna i bezobrazna zemlja, navodeći da su OHR i SAD naneli mnogo štete Republici Srpskoj.
         
Dodik je istakao da je neprihvatljivo da se jedna zemlja, koliko god da je moćna, tako ponaša prema našim ljudima, podsetivši na uvedene sanckije ministru Alenu Šeraniću, za koga je rekao da je privržen procedurama vladavine prava ili direktoru RUGIP-a Draganu Stankoviću.
         
Dodik je prokomentarisao i pitanje Trgovske gore.
         
Istakao je da će pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori biti problematizovano putem međunarodnih institucija.
         
Napomenuo je da su organi BiH, Republike Srpske i opštine Novi Grad preduzeli sve neophodne mere, kako bi se to pitanje nametnulo da bude razmatrano.
         
- Hrvatska ne uvažava u celosti primedbe koje dolaze iz BiH, ali ćemo mi nastaviti, kao što je odlučeno na nivou BiH, konsenzusom svih, da se putem međunarodnih institucija to pitanje problematizuje - rekao je Dodik.
         
Poručio je da Republika Srpska nije za bilo kakav konflikt niti oružje, ali da njeni politički predstavnici nisu ni glupi da ne vide šta se dešava u BiH.
         
Dodik je istakao da lider SDA Bakir Izetbegović podržava izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da se institucije na nivou BiH, ako bude potrebno, moraju braniti oružjem, ali da Republika Srpska neće "uzeti oružje".
         
- Veoma je moćno to što je Kavazović rekao i to ga izvlači iz pozicije verskog vođe u militantnu ličnost. Čim poziva na oružje, on je militantan, a znamo šta znači kod muslimana militantnost. Spoj islama i oružja smo gledali u Siriji. On to zastupa, ja ne - rekao je Dodik.
          
On je naveo da je Dejtonskim sporazumom o vojnim pitanjima rečeno da je zabranjen ulazak oružanih formacija jednog entiteta u drugi ako nema dozvole entiteta u koji se dolazi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZAvram

pre 1 godinu

Задивљујућа, витешка храброст брата Додика, чувара Српске и српства! Свака му се позлатила!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17