• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.03.2023

13:32

DODIK OČITAO BUKVICU AMERIKANCIMA! Predsednik Srpske ZAGRMEO na američkog ambasadora! "Taj nadobudni..."

Tanjug/AP

Balkan

DODIK OČITAO BUKVICU AMERIKANCIMA! Predsednik Srpske ZAGRMEO na američkog ambasadora! "Taj nadobudni..."

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da američki ambasador u BiH Majk Marfi i osoblje ove ambasade rade protiv srpskog naroda u BiH.

Dodik je rekao da Marfi i osoblje američke Ambasade potvrđuju neprijateljsko raspoloženje prema Republici Srpskoj kada tvrde da imovina pripada BiH, dodajući da je to udar na teritorijalni i svaki drugi vid suvereniteta Srpske.

- Marfi je to potvrdio i u intervjuu za Nezavisne novine kada je rekao da imovinu treba rešavati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a to zaista nije u skladu sa ustavnim uređenjem niti je na bilo koji način predviđeno - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Podsetio je da Srpskoj pripada imovina koja je na prostoru Republike, poručujući da će to tako i ostati.

- Tako će i ostati, voleo to ili ne voleo jedan nadobudni ambasador koji pokušava da kaže 'jedno je politička elita, a jedno je narod', a i ja mogu da kažem da je u Americi jedno Bajden, a jedno narod - rekao je Dodik.

Dodao je da poštuje američki narod i američku državu, ali ne i, kako je rekao, mešetare koji 20 godina nastoje Srpskoj da oduzmu imovinu.

- U tome je čitav problem. Mi to vidimo i upozoravamo da pitanje imovine neće biti na dnevnom redu, jer imovina pripada nama - jasan je Dodik, prenela je RTRS.

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik

Marfi je u intervjuu za banjalučke Nezavisne, između ostalog, rekao da će poslednju reč o imovini imati Parlamentarna skupština i da Republika Srpska u oba doma ima dobar pregovarački kapacitet.

Dodik je istakao da američka Ambasada kontroliše pravosuđe u BiH, uključujući i Ustavni sud koji donosi odluke suprotne Ustavu BiH i na štetu Republike Srpske.

- Svi naši ljudi na vlasti u Republici i na nivou BiH ne prihvataju jednu takvu politiku. Marfi je juče potrčao da se sastane sa načelnikom opštine Istočna Ilidža. Ja nemam ništa protiv takvih, nek sarađuje. Ima takvih izdajnika koji ne poštuju odluke Vlade Republike Srpske i to svakako govore o čemu se radi - rekao je.

Na pitanje novinara kako očekuje nastavak programa finasiranih i od USAID-a, Dodik je pojasnio da Republika Srpska nije prekinula saradnju sa SAD-om, već isključivo sa američkom Ambasadom u BiH.

- Ako ne žele zbog toga da finansiraju to je uredu, nikakav problem nemam s tim, a mi ćemo ovaj program nastaviti i rešavati - rekao je Dodik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija