• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

07.04.2023

16:47

SRBIJI SE CRNO PIŠE! BOLJE I URSULA NEGO ON! Veliki SRBOMRZAC dolazi na čelo NATO?! Plenković ima ozbiljne šanse

Balkan

SRBIJI SE CRNO PIŠE! BOLJE I URSULA NEGO ON! Veliki SRBOMRZAC dolazi na čelo NATO?! Plenković ima ozbiljne šanse

Podeli vest

Očekuje se da će ime novog generalnog sekretara alijanse biti poznato do samita NATO-a u prestonici Litvanije, Vilniusu 11. i 12. jula

Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu 30. septembar ove godine ističe mandat, a na tom mestu bi, prema pisanju švedskih medija, mogao da ga zameni hrvatski premijer Andrej Plenković.

Očekuje se da će ime Stoltenbergovog naslednika biti poznato do samita NATO-a u prestonici Litvanije, Vilniusu 11. i 12. jula.

Zapadni mediji poslednjih nedelja sve češće spekulišu o kandidatima za naslednika Jensa Stoltenberga, a juče su se u nagađanja upustila i dva švedska dnevna lista, socijaldemokratski "Aftonbladet" i konzervativni "Svenska Dagbladet".

Prema njihovom pisanju, jedan od ozbiljnijih kandidata je upravo hrvatski premijer Andrej Plenković.

Foto: AP/Tanjug

Andrej Plenković

"Aftonbladet" piše kako se zemlje istočne i srednje Evrope već dugo osećaju zapostavljene u raspodeli ključnih dužnosti u Evropskoj uniji i NATO-u.

Švedski list ističe kako to otvara prostor za aktuelnog rumunskog predsednika Klausa Johanisa, estonsku premijerku Kaju Kalas i Andreja Plenkovića.

Međutim, Johanisu predsednički mandat ističe tek u novembru 2024. godine, a Kalas se smatra previše neprijateljski nastrojenom prema Rusiji, što Plenkovića stavlja u poziciju favorita bude li se sledeći generalni sekretar tražio u ovom delu Evrope.

U trci za poziciju generalnog sekretara pominju se i tri žene, ali sve navedene kandidatkinje imaju određene prepreke i nedostatke.

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

Donedavna socijaldemokratska finska premijerka Sana Marin teško će do ove pozicije, ne samo zato što je Finska tek ove nedelje postala članica NATO-a, nego i zbog toga što dvojica poslednjih generalnih sekretara dolaze iz nordijskih zemalja - Danske i Norveške. Bilo bi verovatno previše da i treća sekretarica zaredom dođe sa severa Starog kontinenta.

Među kandidatkinjama je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je šest godina bila nemačka ministarka odbrane, ali i njen mandat ističe tek krajem 2024. godine. Navodno određene adute ima i aktualna nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, no teško je verovati da bi saveznici prihvatili da NATO i EU vode dve Nemice.

U potrazi za kandidatima švedski mediji stigli su i do dugogodišnjeg holandskog premijera Marka Rutea, čije se ime često spominje i u kalkulacijama za visoke funkcije u Evropskoj uniji.

Poslednje ime na popisu je španski premijer Pedro Sančez, no njegov hendikep je u tome što Španija preuzima predsedavanje Evropskom unijom 1. jula, a u novembru ga čekaju i parlamentarni izbori.

U slučaju da se dogovor ne postigne do leta, postoji mogućnost da se pritisak ponovo izvrši na Stoltenberga kako bi ostao na dužnosti još godinu dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ringispil

pre 1 godinu

Odlicno ustase su usle u evropu evo raspada se u krvi dace Bog i nato ce proci isto samo ga izaberite.

Mislav

pre 1 godinu

Ako se sve raspada, zašto su sve društvene mreže prepune Srba koji traže posao u Hrvatskoj i EU? Mater bi prodali za radnički dozvolu, radili za minimalac bilo što samo da rade...

Marcco

pre 1 godinu

Mediokriteti na sve strane, sociopata do sociopate koji se utrkuju ko će pre, više i dublje da se dodvori medijima pod kontrolom liberalo-progresivnih psihopata. Uostalom, nije bitno ko je na čelu NATO već ko vlada Amerikom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane
Politika

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izrazio je očekivanje da će delegacije (tzv.) Kosova i Srbije na današnjem sastanku u Briselu pronaći rešenje za pitanje dinara koje je zadovoljavajuće za obe strane dodajući da Amerika ceni poruke koje šalje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u vezi spremnosti da se ponude kompromisna rešenja, prenosi Gazeta ekspres.

18.04.2024

13:52

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija