• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.05.2023

22:37

GODIŠNJICA MASAKRA U DOBROVOLJAČKOJ! BIVŠI DIREKTOR POLICIJE RS DRAGOMIR ANDAN: Ubijeno je 42 vojnika i oficira, 207 mučeno i maltretirano u logorima!

Printscreen/Informer

Balkan

GODIŠNJICA MASAKRA U DOBROVOLJAČKOJ! BIVŠI DIREKTOR POLICIJE RS DRAGOMIR ANDAN: Ubijeno je 42 vojnika i oficira, 207 mučeno i maltretirano u logorima!

Podeli vest

Bivši direktor Policije Republike Srpske, Dragomir Andan, govorio je za Informer o napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

On je govorio o ključnim događajima u Sarajevu drugog i trećeg maja 1992. godine, kao i o poteškoćama koje danas imaju svi oni koji žele da odaju počast poginulim vojnicima.

- Drugi i treći maj 1992. su među najtužnijim danima za nas Srbe koji smo u to vreme živeli u Sarajevu. Drugog maja, u popodnevnim satima, Zelene beretke i MUP Bosne i Hercegovine su počeli sa napadima na vojne objekte u Sarajevu. Prvo je napadnut dom Jugoslovenske narodne armije, a onda su napadnuti i svi ostali objekti u zoni njihove odgovornosti. Ukupno drugog i trećeg maja je ubijeno 42 vojnika i oficira bivše Jugoslovenske narodne armije. Ranjeno je oko 47, a oko 207 oficira i vojnika je zarobljeno i odvedeno u logore za oficire, gde su mučeni i maltretirani, a nakon toga u razmeni pušteni - rekao je Andan.

Andan je izjavio da je dogovor sa Alijom Izetbegovićem bio da se mirno evakuišu oficiri i vojnici.

- Alija Izetbegović se drugog maja vratio sa mirovnih pregovora u Lisabonu i spustio se na sarajevski aerodrom Butmir. Iz Sarajeva, iz njegove pratnje, niko nije mogao da dođe na aerodorm, jer su Srbi već tad držali barikade oko aerodroma. Da ne bi došao u pogrešne ruke, oficiri Jugoslovenske narodne armije dovezli su Aliju Izetbegovica u kasarnu Lukavica. Iz kasarne Lukavica odvezli su ga u kasarnu komande, pod Bistrikom, da se dogovori sa Milutinom Kukanjcem oko mirne evakuacije vojnika i oficira. Aliju Izetbegovića je iz Lukavice odveo okolopni transporeter UNPROFOR-a. Dogovor je bio da svo ljudstvo ode u Lukavicu, a usput su trebali da budu evakuisani srpski oficiri i lekari koji su se priključili toj koloni - izjavio je Andan.

On je označio i vođe kompletne operacije u Dobrovoljačkoj ulici.

- Negde na polovini Dobrovoljačke ulice, policajci predvođeni Jusufom Pušinom, tadašnjim ministrom, su sa zelenim beretkama napali kolonu Jugoslovenske narodne armije i počeli da ubijaju i ranjavaju pripadnike JNA. Ovu kompletnu operaciju vodio je tadašnji član Predsedništva Ejup Ganić, tu su bili i tadašnji oficiri BiH Hamid, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusif Pušina, Bakir Alispahić, Ismet Ahić, Zaim Backović i Dragan Vikić - rekao je Andan.

On tvrdi da je Jovo Divjak pokušao da spreči zločin koji se dešavao.

- U nekim snimcima se tačno vidi da je Jovo Divjak pokušao da spreči zločin koji se dešavao u Dobrovoljačkoj ulici, i po mom mišljenju, na izvestan način je pomogao da broj žrtava bude manji. Prema zvaničnim podacima, u Dobrovoljačkoj ulici je ubijeno 6 vojnika JNA, to je bio treći maj, a drugog i trećeg maja je ukupno ubijeno 42 vojnika. Nažalost, Jovo Divjak je preminuo pre nekoliko godina, on je pristao da bude svedok Tužilaštva u ovom predmetu, gde je sam priznao da je došlo do zločina nad vojnicima i oficirima JNA - kaže Andan

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je prikupilo sve podatke o zločinu i prosledilo ih je Tužilaštvu BiH, rekao je Andan.

- Dugo godina, zvaničnici Federacije BiH negirali su zločin koji su napravile njihove pravojne i regularne snage. MUP RS je svojim upornim operativnim radom prikupilo sve podatke o ovom zločinu i prosledilo ih tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalju obradu. U Tužilaštvu je aktivan predmet vezan za Dobrovoljačku - izjavio je on.

Andan je ukazao na poteškoće koje danas imaju svi oni koji žele da odaju počast poginulim vojnicima.

- Zelene beretke i zvaničnici u Sarajevu nisu dozvoljavali Srbima da se spuste u Dobrovoljačku ulicu i odaju počast nevinim žrtvama tog događaja. Mislim da je prvi put pre dve godine dozvoljeno da se sa Vraca siđe Sarajevo i da se u Dobrovoljačkoj ulici polože venci i zapale sveće. Tada je bio veliki problem sa Zelenim beretkama, i čim su Srbi napustili Dobrovoljačku, oni su pobacali svo cveće i sveće u reku Miljacku. I danas nije dozvoljeno da Srbi odu i polože cveće i sveće. Nadam se da će ove godine to uspeti, da na licu mesta, i pored ponovog otpora sarajevskih vlasti i udruženja Zelene beretke, Srbi odaju počast svojim žrtvama. Nadam se da će to ove godine uroditi plodom, i da će se po prvi put, posle 30 godina, otići na lice mesta, i obaviti ovaj čin - izjavio je Andan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju!
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju!

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija