• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Top portal

09.05.2023

17:54

UKLONJENE USTAŠKE TABLE U MOSTARU! Aleksa Šantić dobio ulicu! Okončan period od 28 godina fašističkog terora

Društvene mreže/printscreen

Balkan

UKLONJENE USTAŠKE TABLE U MOSTARU! Aleksa Šantić dobio ulicu! Okončan period od 28 godina fašističkog terora

Podeli vest

Aleksa Šantić danas se konačno vratio u svoju ulicu u Mostaru. Table sa nazivom Ulica Alekse Šantića ponovo su postavljenje u gornju Šantićevu koja je u poslijeratni godinama bila preimenovana u Ulicu Mile Budaka.

Još pet ulica u Mostaru dobilo je nove table.

Gradsko veće Mostara 14. jula prošle godine donelo je odluku da ulice u ovom gradu više ne nose nazive po političkim i vojnim zvaničnicima ustaškog režima iz perioda Drugog svetskog rata.

To je odlučeno dvotrećinskom većinom na sednici Gradskog veća Grada Mostara kada je Veće usvojilo i nova imena za te ulice.

Tako je ulici, koja je bila nazvana po Mili Budaku, zvaničniku u vladi Nezavisne Države Hrvatske (NDH), vraćen predratni naziv, Ulica Alekse Šantića, jednog od najpoznatijih mostarskih i srpskih pesnika.

Ulica Vokića i Lorkovića, ministara u NDH, sada se zove Ulica Tina Ujevića, a Ulica Đure Spuževića sada se zove Ulicu Ismeta Ice Voljevice.

Ulica tabornika Ive Zelenike zove se Ulica Ciglana, dok je Ulica Rafaela Bobana promenila naziv u Ulica fra Ljudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom povereniku za BiH, Juri Francetiću, će nositi naziv Humska ulica.
Time je okončan period od 28 godina kako su u takozvanim zapadnom delu Mostara ulice nosile nazive po osobama koje su u istoriji zabeležene kao predstavnici fašističkog terora provođenog nad drugim narodima i neistomišljenicima.

Uoči glasanja o promenama naziva ulica, Mario Kordić, gradonačelnik Mostara istakao je kako u BiH, skoro u svakom gradu postoji sličan problem.

Ja bih volio da danas mi iz Mostara pošaljemo poruku, jedan primjer, kako se rješavaju ovakve stvari, tako da potaknemo i druge lokalne zajednice da na sličan način počnu razmišljati i rješavati probleme – rekao je Kordić tokom obraćanja vijećnicima.

NDH bila je marionetska država fašističke Nemačke i Italije od 1941. do 1945. godine, koju su predvodili fašisti – ustaše. Na tlu NDH sprovođeno je sistematsko ubijanje i progon Srba, Jevreja, Roma i Hrvata antifašista.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15