• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.05.2023

12:09

(VIDEO) SIRENE ZA OPŠTU OPASNOST U SANSKOM MOSTU! Raste nivo Une i Sane, zbog izlivanja vode zaustavljen saobraćaj!

Tanjug

Balkan

(VIDEO) SIRENE ZA OPŠTU OPASNOST U SANSKOM MOSTU! Raste nivo Une i Sane, zbog izlivanja vode zaustavljen saobraćaj!

Podeli vest

Obilne kiše proteklih dana ugrozile su područje Unsko-sanskog kantona u BiH, situacija je teška u Bihaću, zbog izlivanja vode obustavljen je saobraćaj na širem području Kulen Vakufa, dok su se u Sanskom Mostu oglasile sirene i proglašeno je stanje opšte opasnosti.

- Najteža situacija u Bihaću je u Mesnoj zajednici Kulen Vakuf, vodostaj Une u decembru je iznosio 389 cm, sad je 10 cm niži - kazao je Muhamed Pečenković iz kantonalne Civilne zaštite.

Vodostaj raste i nizvodno u samom gradu, ali i u naseljima Ripač i Pokoj, gde je prekinuta putna komunikacija za pešake, a otežano je kretanje vozila. Na širem području grada, ugrožene su vikendice i kuće uz reku, gde je voda još juče ušla u pomoćne objekte.

- Obavljeno je dostavljanje vreća sa peskom po pozivu u nekoliko MZ. Meštani MZ Srbljani uz pomoć CZ u naselju Kostela izgradili su zečiji nasip na magistralnom putu M14. U naselju Klisa obavljena je intervencija uklanjanja odrona i ravnanja makadamskog puta - saopšteno je iz Gradske uprave na društvenim mrežama.

 

 


I za građane Sanskog Mosta noć je bila teška. Ipak u odnosu na prognoze, stanje je sada stabilno, potvrdio je za sarajevsku N1 televiziju šef Civilne zaštite Said Ramić.
I načelnik ove opštine Faris Hasanbegović kaže da je Sana tokom noći nekoliko sati bila u stagnaciji, ali je zbog obilnih padavina ponovo počela da raste. Ipak i dalje je ispod kritične tačke. Stanje na pritokama je, kaže, bolje nego juče i značajno su opale.

- Imamo do 15-ak domaćinstava koja su zaplavljena i u kojima je voda ušla u prizemlja - rekao je Hasanbegović. Ipak reč je o domaćinstvima do kojih je voda došla prvog dana borbe sa posledicama obilnih kiša koji je usledio u nedelju, 14. maja.

Zbog intenzivne kiše i rasta vodostaja u Sanskom Mostu sinoć je proglašeno stanje prirodne nesreće. U 22 časa oglasile su se i sirene i proglašeno je stanje opšte opasnosti.
Oprez je na snazi zbog obilnih padavina koje su za ovaj kraj najavljene do četvrtka.

Nivoi reka Une i Sane u Republici Srpskoj u porastu

Vodostaji reka Une i Sane u Novom gradu tokom noći su bili i u blagom porastu, tenutni nivo Une je 480, a Sane 510 centimetara.

Popavljena su tri objekta, zaplavljene poljoprivredne površine, a dva putna pravca i dalje su neprohodna.

Reka Japra u Novom Gradu poplavila je i ugrozila nekoliko stambenih objekata, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

 

 


Novitović je istakao da su vodostaji reka Sane i Une porasli za nekoliko centimetara i sada su na nivou između redovne i vanredne odbrane od poplava.

Došlo je do pojave podzemnih voda koje izbijaju na površinu kod Osnovne škole „Sveti Sava“. Uključene su pumpe koje izvlače vodu.

U ovoj opštini aktiviralo se klizište na lokalnom putu Vojnovići-Ševići.
Sve dežurne ekipe su na terenu i prate situaciju.
Vodostaj Une u Kostajnici je 437 centimetara, ona je blago rasla tokom noći, svega nekoliko centimetara. Voda se približila pomoćnim objektima u Ulici Ranka Šipke, međutim stambeni objekti nisu ugroženi.

U ovoj opštini na snazi je vanredno stanje odbrane od poplava.

Vodostaj Sane u Prijedoru je 435 centimetara, i zabeležen je blagi rast tokom noći. Poplavljenih objekata nema, zaplavljeno je više dvorišta i poljoprivrednih površina u naselju Raškovac.

Situacija u Kozarskoj Dubici za sada je pod kontrolom.
Vodostaj Save je 791 centimetar i raste pet centimetara po satu. Vodostaj Une je 405 centimetara, i takođe je zabeležen rast od dva centimetra na sat vremena.

Trenutno je na snazi redovno stanje odbrane od poplava, ali je izvesno da će već u narednim satima vodostaj Une dostići 420 centimetara, što znači i proglašenje vanrednog stanja odbrane od poplava.
Sve putne komunikacije su prohodne, nema zaplavljenih i poplavljenih objekata, a bujični vodotoci su u koritima.

Reka Bosna u Doboju ima tendenciju rasta, ali je i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Prema tim podacima, nivo Bosne jutros u 7.30 časova iznosio je 139 centimetara, u 2.00 časa bio je 112 centimetara, a u 1.00 čas 104 centimetra, prenela je RTRS.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija