• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

23.05.2023

16:00

BORIS JE OSTAO U ŠOKU KADA JE POGLEDAO KROZ PROZOR Za ovo stvorenje su svi mislili da je izumrlo, NIKO GA NIJE VIDEO 400 GODINA

Pixabay, Facebook

Balkan

BORIS JE OSTAO U ŠOKU KADA JE POGLEDAO KROZ PROZOR Za ovo stvorenje su svi mislili da je izumrlo, NIKO GA NIJE VIDEO 400 GODINA

Podeli vest

Boris Arko iz Postojne u Sloveniji bio je prilično iznenađen kada je na prozoru ugledao veliku pticu sa velikim kljunom i bez perja na glavi. U pitanju je ptica koja je sa tih prostora nestala pre 400 godina.

Smatra se visoko ugroženom vrstom i zaštićena je. Ima raspon krila od 120 do 135 centimetara i teži od 1 do 1,5 kilograma u prečniku. Gnezdi se u kolonijama na liticama u stenovitim predelima jugoistočne Anadolije, pustinjama Bliskog istoka i Afrike.

U prošlosti je grivasti ili ćelavi ibis bio mnogo rasprostranjeniji na Bliskom istoku, u severnoj Africi, pa čak i na teritorijama do Alpa, iako je u Sloveniji izumro pre 400 godina, navodi Vikipedija. Ova vrsta je nekada bila veoma cenjena od strane faraona starog Egipta.

Foto: facebook.com

Populacija grivastog ibisa u divljini svega oko 420 jedinki

Godine 2004. njihova populacija u divljini procenjena je na oko 420, dok ih je u zatočeništvu tada bilo oko 1.500. Stalno je naseljen samo u Maroku, Turskoj i Siriji. Međutim, pokušavaju da je ponovo nasele u Austriji, zbog čega se u poslednje vreme sve češće viđa i u Sloveniji gde se zaustavlja na svom migracionom putu i za sada se tu ne gnezde.

Nažalost, njihove posete i susreti sa ljudima ne završavaju se uvek srećno. Pošto se ne plaši čoveka, zna da bude lak plen.

Pretpostavlja se da je grivasti ibis bila uobičajena ptica na Krasu, Istri i Dalmaciji u srednjem veku. Njegov lik se nalazi na jednoj od fresaka u hrastoveljskoj crkvi Svete Trojice, u područnoj crkvi u Gradištu pri Divači, u grbu koparske plemićke porodice Elio i na portalu dvorca Lukovec u Logu - opština Dragomer. Početkom 19. veka Žiga Zois mu je u svojim ornitološkim beleškama dao slovenačko ime.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija