• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Č.

13.06.2023

07:00

SVI BI U VLADU! Izbori u Crnoj Gori trka bez pravog pobednika

Printskrin Youtube/Skupština Crne Gore

Balkan

SVI BI U VLADU! Izbori u Crnoj Gori trka bez pravog pobednika

Podeli vest

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koje je obeležila istorijski niska izlaznost od 56,4 odsto, očekivano nijedna politička stranka nije osvojila dovoljan broj podrške da samostalno formira vladu.

Lideri stranaka i nosioci izbornih lista izrazili su uverenje da su upravo njihove stranke ili liste okosnice buduće crnogorske vlade i svi očekuju da budu u njoj.

Međutim, stručnjaci smatraju da će buduća vlada biti nestabilna i da će trajati kratko, a neki ne isključuju ni mogućnost novih izbora, što bi za Crnu Goru sigurno bilo loše zbog političke i ekonomske krize. Svakako, svi se slažu da će tas na vagi pri formiranju nove vlade biti Bošnjačka i stranke manjine. Kombinacija je mnogo.

Vlada ili novi izbori

Prema preliminarnim rezultatima izbora, u crnogorski parlament ući će Pokret Evropa sad Milojka Spajića, koalicija Zajedno okupljena oko Demokratske partije socijalista i lista Za budućnost Crne Gore, čiji nosilac je Milan Knežević.

DNK

Ne bih se pomerio ni Borelju, a kamoli nekome ko hoće da mi testira koliko moj DNK ima evropske krvi
Milan Knežević
Lista ZBCG

Foto: Tanjug/AP

Milojko Spajić

Deo parlamenta će biti i lista Hrabro se broji, koju čine Demokrate i Ura, zatim Bošnjačka stranka, Albanski forum, Albanska alternativa, kao i Hrvatska građanska inicijativa (pogledajte grafiku).

Ipak, neizvesno je ko će činiti novu vladu, s obzirom na to da je lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić nepromenjenog stava da neće biti razgovora sa DPS nekadašnjeg predsednika Mila Đukanovića i Građanskim pokretom Ura aktuelnog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

- Dobrodošli su svi oni koji poštuju principe PES i njihov politički program. Ostvarili smo dobar rezultat i očekujemo da se vlada što pre formira, razgovaraćemo sa svima koji dele naše vrednosti - rekao je Spajić.

Foto: Informer

Milan Knežević

Koprivica: Moguća vlada i bez Srba

Profesor Časlav Koprivica sa Fakulteta političkih nauka kaže da bi se iznenadio ukoliko bi Milojko Spajić iz PES pokušao da formira većinu bez predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori.

- Po prirodi stvari, naravno pita se najjača stranka ili pokret, u ovom slučaju to je Pokret Evropa sad, a iz onoga što smo čuli iz izjave gospodina Spajića rekao bih da je on izjavio već nekakve preferencije koje ne idu naruku uključivanju koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore u buduću vlast. To ne bi bilo dobro jer su stranke srpskog naroda u Crnoj Gori imale značajnu ulogu na izborima u avgustu 2020. godine - navodi on.

Ukoliko PES formira buduću crnogorsku vladu, DPS će i dalje biti najuticajniji u opoziciji. Nosilac liste Zajedno i lider DPS Danijel Živković smatra, međutim, da bez DPS nema stabilne vlade.

Nikako sa Dritanom

Nosilac izborne liste Za budućnost Crne Gore i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević izjavio je da DPS i njegove koalicione partnere ne vidi kao bilo kakvu opciju za formiranje vlade, što, kako je kazao, podrazumeva da bez ZBCG nema nove vlade.

Foto: EPA

Dritan Abazović

Slede teški pregovori

Izvršna direktorka CeMI Ana Nenezić kazala je da se očekuje da će pregovori o formiranju buduće crnogorske vlade ići "veoma teško", i dodala da su u ovom trenutku šanse za nove izbore i formiranje vlade iste.

- Pokret Evropa sad ima dva puta, ili će sarađivati sa bivšim DF-om, ili tražiti podršku odnosno sarađivati sa DPS. U tome je konstantan problem u Crnoj Gori. S obzirom na to da se ideološki ne poklapaju ni sa jednom ni sa drugom stranom, zagovaram tezu da moraju imati neki širi strateški cilj, ili pravac na bazi kojeg bi mogli da se okupe u odnosu na ostale političke subjekte koji su ušli u parlament - rekla je Nenezićeva.

- Spremni smo da formiramo vladu sa svim subjektima koji su činili parlamentarnu većinu posle 30. avgusta 2020. godine - rekao je Knežević i potencijalnim partnerima poručio da su spremni na razgovor.

TABELA/GRAFIKA

RASPODELA MANDATA U SKUPŠTINI CG PARTIJE

PROCENAT MANDATI

Evropa sad 25,6 24
Koalicija 'Zajedno (DPS, SD, DUA i LPA) 23,2 21
Savez 'Za budućnost Crne Gore' (NSD, DNP i RP) 14,7 13
Lista 'Hrabro se broji' (Demokrate i URA) 12,5 11
Bošnjačka stranka 7,1 6
SNP, Demos 3,1 2
Albanski forum 1,9 2
Albanska alijansa 1,5 1
Hrvatska građanska inicijativa 0,7 1
UKUPNO: 80 mandata
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
Stranke koje bi mogle da formiraju vladu

STRANKE MANDATI

Evropa sad 24
Savez 'Za budućnost Crne Gore' 13
Bošnjačka stranka 6
+manjinske stranke 4 (maksimalno)
Ukupno: 47 od 81 mesta u parlamentu

- Otvoreni smo za svaku vrstu dogovora, ali ne želimo da se vlada pravi na način da u njoj budu oni koji nisu nastupili na izborima. I dalje sam Srbin, koji govori srpskim jezikom, idem u SPC, i to će biti i sutra i ubuduće. Privrženi smo članstvu CG u EU... - naglasio je Knežević i dodao:

MOJ UGAO

VUK ČAĐENOVIĆ DIREKTOR AGENCIJE DAMAR

Na osnovu trenutne raspodele mandata, ne može se očekivati stabilna izvršna vlast. Čini se da će buduća vlada opet biti kratkog veka, tako da ne očekujem da ćemo imati stabilnu vladu u narednom periodu. Biće zanimljiv proces formiranja same vlade

-  Suština je samo da li će neko sutra da ode u ambasadu da pita šta da radi dalje. Mi nećemo ići, hoćemo samo da se ispoštuje izborna volja građana. Isto je evropejac Milojko Spajić iz Pljevalja kao i ja iz Zete. Ne bih se pomerio ni Borelju, a kamoli nekome ko hoće da mi testira koliko moj DNK ima evropske krvi.

Bivši premijer prof. dr Zdravko Krivokapić očekuje da vrlo brzo bude formirana nova, 44. vlada, u kojoj, pored PES, vidi savez Zajedno za budućnost Crne Gore i manjinske stranke, te tvrdi da ni u kom slučaju ne treba dozvoliti da URA opet bude tas na vagi, jer se "to do sada pokazalo kao vrlo loše".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LEKIĆ IZABRAN ZA MANDATARA VLADE CRNE GORE!
Balkan

LEKIĆ IZABRAN ZA MANDATARA VLADE CRNE GORE!

Predsednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je na sednici da pošto predsednik nije predložio mandatara, da se time ispunjavaju uslovi iz člana 7 izmena Zakona o predsjedniku i konstatovala da je Miodrag Lekić mandatar za sastav nove Vlade

29.12.2022

16:32

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada
Politika

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

26.06.2024

12:58

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija