• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.06.2023

11:00

USKORO FORMIRANJE VLADE?! "EVROPA SAD" VEĆ OBEZBEDILA VEĆINU! Čeka se početak zvaničnih razgovora, iz pokreta računaju na sigurna 43 glasa!

Tanjug

Balkan

USKORO FORMIRANJE VLADE?! "EVROPA SAD" VEĆ OBEZBEDILA VEĆINU! Čeka se početak zvaničnih razgovora, iz pokreta računaju na sigurna 43 glasa!

Podeli vest

Zvanični razgovori Pokreta Evropa sad (PES) i ostalih političkih aktera o formiranju nove vlade trebalo bi da počnu nakon utvrđivanja konačnih rezultata izbora, međutim, neformalni pregovori uveliko su u toku, a iz tog pokreta, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, računaju da su već obezbedili 43 glasa podrške.

PES, koji će imati 24 poslanika u novom skupštinskom sazivu, kao buduće partnere vidi 10 poslanika svih stranaka manjinskih naroda, sedam Demokrata i dva Socijalističke narodne partije (SNP), pišu Vijesti i dodaju da to nije ukupna brojka na koju računaju u PES-u, s obzirom na to da ciljaju veću podršku i da su najavili da su otvoreni za razgovore s koalicijom “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), koja će imati 13 poslanika.

Za izbor vlade potreban je 41 glas, od ukupno 81 u parlamentu. Prema nepotvrđenim informacijama, ako do navedenog dogovora dođe, Demokratama bi mogla da pripadne pozicija šefa Skupštine, koju je njihov lider Aleksa Bečić obavljao od jeseni 2020. do februara prošle godine.

Iz PES su juče saopštili da će zvanično otpočeti pregovore o formiranju vlade nakon proglašenja konačnih rezultata nedavnih parlamentarnih izbora. Državna izborna komisija (DIK) to bi, prema svom kalendaru, trebalo da učini do 26. juna, do ponoći.

Gotovo je izvesno, pišu Vijesti, da se to do tada neće desiti, a jedan od razloga je, kažu, to što se očekuje da pred Ustavnim sudom bude više žalbi na rešenja DIK-a, o kojima sud ne može ekspresno da odluči.

Razlog je i to što su nosioci nekih lista tražili da im se rešenja DIK-a i lokalnih komisija o njihovim prigovorima dostave isključivo poštom, što iziskuje vreme, i što čekaju poslednje rokove za pisanje žalbi.

Povod može i biti pristizanje prigovora nakon sutrašnjeg ponavljanja izbora na jednom biralištu u Tuzima. Nakon što budu proglašeni konačni rezultati izbori, teče rok od 15 dana za održavanje konstitutivne sednice novoizabranog saziva Skupštine.

Potom, u roku od 30 dana od dana konstituisanja parlamenta, predsednik države predlaže mandatara za sastav vlade, nakon čega mandatar ima 90 dana da predloži kabinet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija