• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.06.2023

12:34

ORBAN U TOKU POSETE SARAJEVU ISKRENIJI NEGO IKAD: Balkan za nas u Mađarskoj nije problem, nego poslednja rezerva evropskih resursa

EPA

Balkan

ORBAN U TOKU POSETE SARAJEVU ISKRENIJI NEGO IKAD: Balkan za nas u Mađarskoj nije problem, nego poslednja rezerva evropskih resursa

Podeli vest

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Sarajevu da odnos zvanične Budimpešte prema BiH određuju tri činjenice - da smo susedi, mada ne direktni, da se Mađarska divi bosansko-hercegovačkim političarima na održavanju najkomplikovanijeg sistema i to što, kako je rekao, sa BiH imaju istu sudbinu, odnosno dele komunističku prošlost.

- Mi smo susedi, ne direktni, ali u političkom smislu mi jesmo komšije i posmatramo sve što se čini u BiH, kao prave komšije... - rekao je Orban i dodao:

- S velikim divljenjem posmatramo kako vi održavate najkomplikovaniji sistem na svetu. Kao političar divim se vašim političarima i divimo se što uspevate da održite zemlju funkcionalnom. Nama Mađarima je teško održati koaliciju, a ovakav komplikovan sistem...

- Mi i vi delimo sudbinu, doduše različite, ali opet komunizme u našoj prošlosti, i prelaz koji još traje, iscrpio je i vas i nas. Mi imamo slične sudbine. Niste nam strani već ste unutar porodice - kazao je Orban.

Premijer Mađarske je istakao i da šta god govorili u Briselu, zvanična Budimpešta je za brzo članstvo BiH u EU.

 - Ne treba da čekate članstvo već vam ga treba odmah dodeliti - rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto.

Orban je rekao da je obavestio Krišta o tokovima u EU, da su u toku velika previranja i da su u toku veliki procesi u politici, sigurnosti i privredi, "uzrokovani ratom u Ukrajini i učešćem EU u njemu, te da je zato Evropi potrebna sva dinamika, a to može da donese Zapadni Balkan.

- Neophodni su novi učesnici u EU, za nas Mađare Balkan nije problem, nego poslednji izvor evropskih resursa - kazao je Orban, preneo je sarajevski portal Vijesti.

- EU-u je mnogo potrebniji Balkan nego što je Balkanu potrebna EU - kazao je Orban i dodao:

- Mi Mađari smo za brzo članstvo u Evropskoj uniji.  

On je ponovio da ne treba sačekati članstvo, već približiti pristup fondovima.

- Ne može sav novac Ukrajini, deo treba usmeriti prema Balkanu - istakao je mađarski premijer.

- Trebamo novu dinamiku. Možda zvuči čudno, ali EU je potrebniji Balkan i BiH nego što je obrnuto. Rekao sam predsedavajućoj o našoj politici prema BiH koja se negde poklapa, a negde razilazi sa EU. Šta god govorili u Briselu mi smo za brzo članstvo BiH u EU. Ne treba čekati članstvo već ga odmah dodeliti - poručio je Orban.

Istakao je da sankcije ne daju rezultate i smatra da nadležnosti treba vratiti narodima.

- Politika sankcija ne daje rezultate, a vidimo da je dobro što se više nadležnosti vrati narodima. Budućnost nije u rukama stranaca, bitno je da se što više politike vrati u ruke balkanskih naroda - poručio je Orban koji nakon Sarajeva putuje u Banjaluku na sastanak sa rukovodstvom Republike Srpske.

Istakao je i da je Mađarska zemlja koja poštuje BiH i zato, kazao je, očekuje signale koji su sektori gde bi bila poželjna pojava mađarskih investicija, kao što je trenutno ona u vazduhoplovstvu.

- Zvanični pregovori su bili dobar početak i to je prilika da stručni ljudi i resori daju na dubini naših odnosa - rekao je Orban i zaključio: - Mađarska vas poštuje, i političke namere BiH i želi dobre ekonomske odnose. Rado bi prihvatili ulogu u garanciji balkanske sigurnosti jer smo prisutni u EUFOR-u.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija