• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.06.2023

13:18 >> 13:19

DEJTON NA KLIMAVIM NOGMA! DODIK SE OBRUŠIO NA AMERIČKOG AMBASADORA! "Priznali su, to je za njih privremena mera!"

AP/Photo

Balkan

DEJTON NA KLIMAVIM NOGMA! DODIK SE OBRUŠIO NA AMERIČKOG AMBASADORA! "Priznali su, to je za njih privremena mera!"

Podeli vest

Republika Srpska je opredeljena za Dejtonski sporazum, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ocenio da je govor američkog ambasadora u BiH Majkla Džej Marfija pred Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umetnosti pokazao arogantno nepoštovanje suvereniteta i samouprave BiH i nepovredivosti Dejtonskog sporazuma.

U svom govoru Marfi kaže da Sjedinjene Države vide Dejton "kao početnu tačku – temelj koji treba nadgraditi – a ne, kao što ga neki u Republici Srpskoj prikazuju, cilj sam po sebi".

- Ovo je priznanje da Sjedinjene Države nastoje da transformišu politički sistem uspostavljen Dejtonskim sporazumom, te da Dejton ne tretiraju kao obavezujući sporazum, već kao privremenu meru - naveo je Dodik.

Naglasio je da Republika Srpska ne tretira Dejton kao "cilj po sebi".

- Naprotiv, Republika Srpska tretira ustavni poredak uspostavljen Dejtonskim sporazumom kao ono što jeste – utvrđeno pravo i dokazano sredstvo za očuvanje mira, stabilnosti i demokratske vlasti u zemlji sa tri duboko podeljene etničke grupe opterećene viševekovnim konfliktom. Napredak BiH nije ugrožen dejtonskim ustavnim sistemom, već bezobzirnim pokušajima njegovog potkopavanja - napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik kaže da je, suprotno Marfijevoj tvrdnji, demokratski ustavni sistem stvoren Dejtonskim sporazumom ogroman uspeh i ističe da građani u BiH uživaju sve građanske slobode.

- Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas nije bilo značajnijeg međunacionalnog nasilja u BiH - naveo je Dodik i istakao da, iako politiku u BiH odlikuje razdorna retorika – kao i u najotvorenijim demokratijama – razlike se rešavaju mirnim putem i u skladu sa zakonom.

- BiH se obnovila i oporavila od rata, pridružila se Savetu Evrope, a krajem prošle godine postala je zvanični kandidat za članstvo u EU. BDP po glavi stanovnika u BiH se više nego učetvorostručio između 2000. i 2018. godine i nastavlja da raste, osim tokom najgorih meseci pandemije kovida - naveo je Dodik.

On se osvrnuo i na trvrdnju Marfija da "intervencija nikada nije prva mera, ali iskreno, međunarodna zajednica je često previše strpljiva i tolerantna prema opstrepernim političkim liderima koji nameravaju da ostvare uske političke interese na račun naroda.

- Nazivanje lidera u BiH "opstrepernim", što Oxford Languages definiše kao “onaj koji je bučan i teško se stavlja pod kontrolu, odaje da Marfiju kod određenih lidera smeta odbijanje da krotko izvršavaju njegove naloge. Njegove izjave u tom pogledu su zapanjujuće zbog nadmenog i opasnog nedostatka poštovanja prema demokratskim procesima drugih zemalja – kao da je politika SAD upravo da intervenišu i svrgnu svakog stranog lidera za kog Marfi smatra da ga je teško kontrolisati - poručio je predsednik Republike Srpske.

Dodik kaže da Marfi implicitno preti neodređenim merama protiv lidera koji "nameravaju da ostvare uske političke interese" kao da bi to bilo neobično ponašanje političara.

- Lideri na svim nivoima uprave u BiH demokratski su izabrani – kao i svi lideri tokom više od 27 godina. Ni Marfi ni bilo koji drugi stranac nema pravo da odlučuje ko će ili neće biti na rukovodećim pozicijama u BiH. Insinuirati suprotno vrhunac je neoimperijalizma - jasan je Dodik.

Poručio je i da Marfijev govor predstavlja nastavak upornog, flagrantnog kršenja njegove "dužnosti da se ne meša u unutrašnje stvari" države prijema prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

- To je još jedan primer navike da izdaje nepristojne, preteće uvrede BiH i njenim građanima, da biračima u BiH govori šta je njihov interes, kako bi njihova politička tela trebalo da vladaju i ko im mogu biti lideri. Ovakve arogantne uvrede su, u najmanju ruku, krajnje nepristojne za jednog diplomatu, ali, nažalost, takva uvredljiva arogancija obeležila je celi Marfijev mandat. Republika Srpska je opredijeljena za Dejtonski sporazum, uključujući ustavni poredak BiH, i nastaviće da radi na vernom sprovođenju Dejtona – ako treba i opstreperno – kako god to Marfi nazvao - zaključio je Dodik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kiza

pre 1 godinu

Izgleda da si na kraju kriminalče na dobrom putu, naravno uz SDA i HDZ da srušiš Dejton, izazoveš novi građanski rat, još nešto love zaradiš, naravno legalnim krimi radnjama. Onda će se ponovo pojaviti svež povetarac na Balkanu-DEZERTER, a onda po ko zna koji put egzodus Srba iz sadašnje BiH.

nije šija nego vrat

pre 1 godinu

Rekao mu je Dodik sve što je zaslužio, samo ako nadmeni ambasador hoće da čuje. Odlična replika!

Goran S Jovanović

pre 1 godinu

GJkom20230626.g.2344 - Svaka je država na klimavim nogama ukoliko nije u stanju da prati liniju najboljeg zajedničkog interesa. Kako u vođenju svoje unutrašnje politike, tako i u vođenju svoje spoljašnje politike. Nažalost, dostignuti stepen demokratske regulacije u vođenju i jedne i druge spomenute politike još nije rezultirao odgovarajućim ustavnim (i pratećim zakonskim) pravima i obavezama vezanim za traganje i poštovanje linije najboljeg zajedničkog interesa!!! I to je pravo objašnjenje za uzroke brojnih društvenih kriza na svakom od mogućih nivoa: državnom, sub-državnom i nad-državnom. Zato se danas nijedno od postojećih ustavnih rešenja (demokratije ili "nedemokratije") ne može smatrati idealnim i dugoročno održivim. Isto važ i za Dejtonski sporazum. Evidentno je da brojne društvene krize širom sveta (ratne, pučističke, secesionističkih, hegemonističke, ekonomske, i druge) "guraju" razvoj društvenih odnosa u pravcu i smeru naprednijeg demokratskog koncepta, koji je formulisan kao demokratija najboljih društvenih rešenja (Goran S. Jovanović, REPUBLIKA, 2004.)

NAPETO U SRPSKOJ! DODIK SAZVAO HITAN SASTANAK SVIH INSTITUCIJA!
Balkan

NAPETO U SRPSKOJ! DODIK SAZVAO HITAN SASTANAK SVIH INSTITUCIJA!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, na radno-konsultativni sastanak predstavnike institucija Republike Srpske i predsednike parlamentarnih političkih stranaka iz Srpske povodom najnovije antiustavne odluke tzv. Ustavnog suda BiH.

20.06.2023

12:45

sledeća vest

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)
Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)

Operativci kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. S. (26), zaposlenu u jednom privrednom društvu za proizvodnju digitalnih igara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i P. S. (26) i D. S. (26) koji se terete za isto delo u pomaganju.

02.07.2024

08:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija