• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.06.2023

20:50

GOTOVO JE! REPUBLIKA SRPSKA JE USVOJILA! BiH spominje napad

AP/Tanjug

Balkan

GOTOVO JE! REPUBLIKA SRPSKA JE USVOJILA! BiH spominje napad

Podeli vest

Parlament Republike Srpske usvojio je u utorak zakon o zabrani provođenja odluka Ustavnog suda BiH na svojoj teritoriji, što je odmah ocenjeno kao atak na ustavni poredak države.

Zakon, čije je usvajanje inicirao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, prihvaćen je glasovima predstavnika vladajuće većine koja je pod njegovom kontrolom.

Predstavnici opozicije su bojkotovali glasanje, a pre toga su tokom rasprave upozoravali da je to još jedna emisija za javnost i da zakon u konačnici neće imati pravno dejstvo jer će ga isti Ustavni sud Bosne i Hercegovine sigurno poništiti čiji se postupci dovode u pitanje.

Ustav Bosne i Hercegovine je sastavni dio Dejtonskog sporazuma

Dodik je došao i na sednicu parlamenta kako bi privolio opoziciju da podrži zakon, ali nije uspeo, ali je zato napao Ustavni sud i vređao njegove sudije. Tvrdio je da donose odluke protiv ustava koje idu na štetu Republike Srpske. Usvajanje zakona je sporno jer su, prema ustavu, odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće, a za nesprovođenje može biti izrečena kazna do pet godina zatvora.

Ustav Bosne i Hercegovine je sastavni deo Dejtonskog sporazuma, pa je delovanje vlasti u Republike Srpske direktno kršenje i tog dokumenta. U Republici Srpskoj planiraju posebnim zakonom zaštititi od krivičnog gonjenja one koji ne sprovode odluke Ustavnog suda. Vladajuća većina u Republici Srpskoj usvojila je i zaključke kojima se traži hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i ukidanje Kancelarije visokog predstavnika.

„Ovo je atak na ustavni i pravni poredak naše zemlje“

Zvaničnicima Republike Srpske u vlastima BiH naloženo je da ne učestvuju u donošenju reformskog zakona dok se ne ispune ovi uslovi. Odmah su im odgovorili iz Naše stranke (NS), koja je deo vladajućeg bloka na nivou države i Federacije BiH, rekavši da od tog ultimatuma neće biti ništa.

"Ovo je pokušaj suspenzije ustava Bosne i Hercegovine na jednom delu njene teritorije. To je dakle napad na ustavno-pravni poredak naše zemlje i kao takav zaslužuje ne samo osudu, već i sankcije", navodi se u saopštenju. naše stranke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija