• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

08.07.2023

13:15

Dodik podneo krivične protiv Šmita i direktora službenog lista BiH!

Reuters/AP

Balkan

Dodik podneo krivične protiv Šmita i direktora službenog lista BiH!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas da je podneo krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje, jer se, kako navodi Dodik, već duže vreme neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika.


Dodik je na Tviteru istakao da je podneo krivičnu prijavu i protiv direktora "Službenog lista BIH" Dragana Prusina jer je, kako je naveo, omogućio objavljivanje odluka "takozvanog visokog predstavnika" u tom listu.

- Protiv Šmita krivičnu prijavu sam podneo Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se već duže vreme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika, za šta nema odluku Saveta bezbednosti UN - naveo je Dodik

On je naveo da se Šmit "u nameri da se Republici Srpskoj nanese šteta, lažno predstavlja kao službeno lice, znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Dodik je rekao da je Šmit time počinio krivična dela neovlašćeno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

On je dodao da je Tužilaštvu BiH podneo krivičnu prijavu protiv Dragana Prusine jer je, kako je naveo, "kao direktor `Službenog lista BiH`, svesno kršeći zakon, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u `Službenom listu BiH`, usled čega je nastala teža povreda prava Republike Srpske". 

- Prusina je time počinio krivična dela zloupotreba položaja i nesavestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH - naveo je Dodik.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija