• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnik/rtrs

14.07.2023

08:45

Sarajevo linčuje studentkinje iz Srpske! Fotografija oficira Vojske RS pokrenula lavinu, jezive pretnje, oglasio se Dodik!

EPA

Balkan

Sarajevo linčuje studentkinje iz Srpske! Fotografija oficira Vojske RS pokrenula lavinu, jezive pretnje, oglasio se Dodik!

Podeli vest

Tužilaštvo BiH najavilo je da će formirati predmet protiv dve studentkinje iz RS zbog objava fotografija oficira Vojske RS na društvenim mrežama, što se tumači kao širenje nacionalne i verske mržnje.

Predsednik Srpske ponudio je pomoć i rekao da studentkinje mogu studiranje da nastave na nekom od fakulteta u Srpskoj.

Studentkinje Valentina Vujičić i Slađana Todić izložene su brutalnom linču sarajevskih medija i prozivkama kolega s fakulteta zbog objava o ratnim komandatima VRS i proteranim sarajevskim Srbima. Usledile su ozbiljne pretnje, prenosi RTRS.

Devojke su izložene medijskoj harangi i linču Sarajeva, dok su studenti Fakulteta za kriminalistiku iz tog grada tražili su da budu izbačene sa studija.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Jasmin Ahić najavljuje disciplinski postupak protiv studentkinja. Njegov kolega iz Banjaluke Predrag Ćeranić uočava da su sarajevski mediji već doneli presudu i time ugrozili bezbednost Valentine i Slađane.

- Kakav će biti njihov status na fakultetu ako ih ne izbace mislim da je to veće pitanje, nego kako će izgledati njihov život ako ih izbace. Ima dovoljno fakulteta u Istočnom Sarajevu i na Banjalučkom univerzitetu, pa mogu da birajuc - rekao je Ćeranić.

Obe su nadležnim policijskim upravama u Srpskoj prijavile pretnje koje su kasnije usledile i najavile da ne nameravaju da nastave studije u Sarajevu.

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik

 

Danas se oglasio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da studentkinje koje su izložene javnom progonu u Sarajevu, ukoliko žele, mogu studiranje da nastave na nekom od fakulteta u Republici Srpskoj, najavivši da će pomoći da im se to omogući

- Svedoci smo ovih dana orgijanja ratnim muslimanskim zastavama s kojim su došli u Republiku Srpsku, čije institucije su uradile sve da te provokacije prođu bez incidenata - rekao je Dodik na Tviteru.

On je istakao da se u isto vreme u Sarajevu pokazuje javna netrpeljivost prema dve devojke koje su izrazile svoj stav, što pokazuje da taj grad nije multietičan, već se samo tako lažno prikazuje.
Ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić rekao je da će učiniti da sve da ih zaštiti.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da će institucije Srpske pomoći ovim djevojkama.

- Mislimo da je takva kvalifikacija ne samo nedopustiva i prestroga, nego da je politička poruka i pokušaj zastrašanja Srba. Ovih dana ste mogli da vidite stotine poziva na paljenje Republike Srpske, ubistvo Milorada Dodika, Nenada Stevandića i tako dalje i ni protiv koga nisu podigli izvještaj za širenje nacionalne i vjerske mržnje, a zbog selfija djevojaka to rade - kaže Stevandić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija