• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Gazeta.ru

14.08.2023

18:10

Dodika od Britanaca i Amera brani i Hrvat Milanović! Ruska Gazeta otkriva zašto Anglosaksonci pale Balkan?!

Beta

Balkan

Dodika od Britanaca i Amera brani i Hrvat Milanović! Ruska Gazeta otkriva zašto Anglosaksonci pale Balkan?!

Podeli vest

Amerikanci i Britanci krenuli su na još jednu opasnu provokaciju u BiH - pokrenuli su krivično gonjenje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, piše Ruska gazeta. List navodi da je, po nalogu američkih ambasadora Majkla Marfija i britanskog ambasadora Džulijana Rajlija, Tužilaštvo BiH optužilo je predsednika Srpske za nepostupanje po odlukama "visokog predstavnika" Kristijana Šmita.

Reagovala je javnost, ne samo u Srpskoj i Srbiji, već i u pojedinim članicama EU, posebno u Mađarskoj i Hrvatskoj. Uz Dodika su stali režiser Emir Kusturica, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i mnogi drugi... 

Dodik je skrenuo pažnju da je BiH zemlja pod protektoratom i primer antisuvereniteta.

- I ubuduće ćemo nastaviti da donosimo zakone u interesu Republike Srpske u okviru Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Dodik.

Ranije je otvoreno izjavio da su SAD i Velika Britanija potpuno pogrešne u svojoj politici.

- Trideset godina ovde vrše razne prevare i ne mogu ništa. Jedino što im preostaje jeste da tako paranoični i osvetoljubivi Marfi najera CIA i njihove timove da eliminišu političke predstavnike Republike Srpske. Sve ćemo ovo prevazići i krenuti dalje - rezimirao je Dodik.

Pisma podrške Dodiku pisali su ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda. U svojoj poruci, diplomate su istakle da „koraci koje preduzimaju SAD, Velika Britanija i pojedine zemlje EU podrivaju ustavni poredak BiH".

U odbranu predsednika Srpske oglasio se i svetski poznati reditelj Emir Kusturica, koji je istakao da je „BiH dugogodišnji klijent Nemačke i Austrije, pa je njena sudbina određena receptom Henrija Kisindžera - zapravo neoaustrougarska kolonija".

Kusturiuca ističe da hrabrost Milorada Dodika „otvara novu stranicu istorije".

Hrvatski predsednik Zoran Milanović napomenuo je da je Kristijan Šmit u svom interesu promenio zakonodavstvo BiH, čime je legitimno delovanje Milorada Dodika pripisano krivičnom delu.

- To se zove kolonijalna uprava i uništava ovu zemlju - naveo je hrvatski političar.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da na globalnom nivou postoji lov na političare koji se otvoreno suprotstavljaju međunarodnom liberalnom mejnstrimu i hrabro zastupaju nacionalne interese.

- U Sjedinjenim Državama najperspektivniji kandidat na sledećim predsedničkim izborima suočava se sa krivičnom odgovornošću. U Slovačkoj je uhapšen istaknuti lider najperspektivnije stranke na predstojećim parlamentarnim izborima, a u BiH optužen demokratski izabran lider Srba. Međunarodni liberalni mejnstrim ne beži od bilo kakve oštre intervencije, uključujući upotrebu policijskih i sudskih sredstava, kada smatra da je njena moć u pitanju. Gde su Transparensi internešenel, Amnesti i Helsinški komitet u ovakvim vremenima? - upitao je Sijarto.

U međuvremenu, u intervjuu za Rusku gazetu u u junu, šef Predstavništva  Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović upozorio je da „Majkl Marfi i Džulijan Rajli, uz podršku samozvanca Kristijana Šmita, pripremaju scenario sile da ukloni s vlasti Milorada Dodika".

Prema njegovim rečima, jedini logičan odgovor na ovakve provokacije Zapada mogao bi da bude hitan sastanak Narodne skupštine Srpske na kome će biti doneta odluka o nelegitimnosti pravila koja nameće zapadni protektorat i, moguće, i povlačenje Srpske iz BiH,

- Sve će to biti spontano. To neće biti želja Milorada Dodika, koji se zalaže za mir i dijalog u BiH, insistira na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, već će postati spontan odgovor predstavnika srpskog naroda - istakao je tada Perović.

Ruska gazeta u tekstu ističe da se može doći do nedvosmislenog zaključka da Vašington i London, na pozadini događaja u Ukrajini, namerno potpiruju vatru na Balkanu.

- Za šta? Cilj Anglosaksonaca je jačanje destruktivnih procesa u Evropi, sprečavanje približavanja EU i Rusije, konsolidacija ruskih resursa i evropskih tehnologija i formiranje novih subjekata globalne konkurencije - navodi se u tekstu Ruske gazete.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija