• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.08.2023

10:12

Misteriozno naselje pronađeno Ispod Ohridskog jezera: Postavili 100.000 odbrambenih šiljaka, veruje se da je najstarije u Evropi

EPA/ARMANDO BABANI

Balkan

Misteriozno naselje pronađeno Ispod Ohridskog jezera: Postavili 100.000 odbrambenih šiljaka, veruje se da je najstarije u Evropi

Podeli vest

Naučnici su otkrili potopljeno naselje pod tirkiznim vodama "Bisera Balkana", odnosno Ohridskog jezera, koje bi moglo da pripada jednoj od najranijih sedelačkih zajednica u Evropi.

Međutim, pojavila se misterija – stanovnici tog naselja zaštitili su se „tvrđavom” od odbrambenih šiljaka, a arheolozima još nije jasno zašto.

Na delu albanske obale jezera pre 8.000 godina nalazilo se naselje sa kućama na stubovima, a arheolozi veruju da je to najstarije selo do sada pronađeno na obali jezera u Evropi. "Ovo naselje je nekoliko stotina godina starije od ranije poznatih jezerskih naselja u mediteranskim i alpskim regionima. Prema našim saznanjima, najstarije je u Evropi", rekao je za AFP arheolog Albert Hafner sa švajcarskog Univerziteta u Bernu.

„Da bi se ovako zaštitili, morali su da poseku šumu“

Hafner i njegov tim švajcarskih i albanskih arheologa proveli su poslednje četiri godine iskopavajući u Linu na albanskoj strani Ohridskog jezera, koje se proteže preko planinske granice između Severne Makedonije i Albanije. Veruju da je u antičkom naselju živelo između 200 i 500 ljudi, koji su gradili kuće na stubovima iznad površine samog jezera ili na područjima koja su redovno plavila.

Tokom nedavnog ronjenja, stručnjaci su otkrili dokaze koji ukazuju na to da je naselje bilo utvrđeno hiljadama šiljatih trupaca korišćenih kao odbrambena barikada. „Da bi se ovako zaštitili, morali su da poseku šumu“, rekao je Hafner.

100.000 odbrambenih šiljaka

Naime, na lokalitetu na dnu jezera pronađeno je približno 100.000 takvih šiljaka. Zašto su drevni seljani izgradili tako veliku odbrambenu strukturu? Arheolozi još uvek ne znaju odgovor na ovo pitanje.

Ohridsko jezero je jedno od najstarijih jezera na svetu i postoji više od milion godina. Stari stanovnici ovog kraja verovatno su se bavili zemljoradnjom i stočarstvom. „Pronašli smo različita semena, biljke i kosti divljih i domaćih životinja“, rekao je albanski arheolog Ilir Đepali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija