• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.09.2023

19:34

Objavljeni podaci Evrostat: Hrvatska u vrhu evrozone po rastu cena, samo je Slovačka ispred

Pixabay

Balkan

Objavljeni podaci Evrostat: Hrvatska u vrhu evrozone po rastu cena, samo je Slovačka ispred

Podeli vest

Stopa inflacije u evrozoni pala je u septembru na 4.3 posto, što je najniži nivo u poslednje dve godine, a Hrvatska je ponovo u društvu sa Slovačkom, sa najsnažnijim rastom cena, znatno većim od proseka, pokazale su danas prve procene Eurostata.

U septembru je godišnja stopa inflacije u evrozoni, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), iznosila 4.3 posto, izračunali su statističari.

U avgustu iznosila je 5.2 posto.

To znači da su potrošačke cene u mesecu na izmaku porasle najblaže od oktobra 2021. godine. Na mesečnom nivou cene su u septembru u zoni primene zajedničke evropske valute porasle za 0.3 posto, upola slabije nego u prošlom mesecu.

Cene energije bile su u septembru niže za 4.7 posto nego u istom mesecu prošle godine, nakon 3.3 odsto pada u avgustu. Sveža hrana poskupela je za 6.6 posto, znatno blaže nego u avgustu kada je cena bila 7.8 posto više nego godinu dana ranije.

Rast cena usluga usporio je s 5.5 na 4.7 posto.

Kad se isključe cene hrane i energije, inflacija je u evrozoni u septembru iznosila 5.5 posto i bila je niža za 0.7 postotnih bodova u odnosu na avgust. Niža stopa osnovne inflacije odražava blaže poskupljenje industrijskih proizvoda i usluga. Slovačka je i u septembru beležila najsnažniji rast potrošačkih cena na godišnjem nivou od 8.9 posto.

Sledi Hrvatska sa stopom inflacije u septembru, merenom HICP-om, od 7.3 posto, znatno nižom nego u avgustu kada je dosezala 8.4 posto.

Time se rast cena u mesecu na izmaku izjednačio s prošlogodišnjim martom. Na mesecnom niovu cene merene HICP-om pale su u septembru prvi put od kraja prošle godine, za 0.7 posto. U avgustu bile su porasle za 0.4 posto, pokazuje izvešraj Eurostata. Indeks potrošačkih cena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje pak da su u septembru cene u Hrvatskoj porasle za 6.6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, nakon 7.8-postotnog rasta u avgustu.

Na mesečnom nivou uvećane su u septembru za 0.4 posto.

Najbliža Hrvatskoj po rastu cena na godišnjem nivou, merenom HICP-om bila je u septembru Slovenija sa stopom inflacije od 7.1 posto, pokazuju Eurostatove tablice. Daleko najblaži rast potrošačkih cena u odnosu na prošlogodišnji septembar beležila je Belgija, od 0.7 posto. Slede Grčka i Finska, s 2.4 odnosno tri posto. Cene su na godišnjem nivou pale samo u Holandiji za 0.3 posto, pokazuju procene Eurostata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija