• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

04.01.2024

18:12

Šmitu i hejterima iz Sarajeva i sa Zapada u inat! Proslava Dana Srpske biće spektakularna! Pod trobojkom defile za...

Tanjug/AP

Balkan

Šmitu i hejterima iz Sarajeva i sa Zapada u inat! Proslava Dana Srpske biće spektakularna! Pod trobojkom defile za...

Podeli vest

U toku su pripreme za obilježavanje Dana Republike Srpske. Za centralni događaj - svečani defile koji će 9. januara biti održan u Banjaluci, pored pripadnika svih jedinica MUP-a, spremaju se i predstavnici civilnog sektora. U većem broju nego prethodnih godina defilovaće studenti.

Kažu da učešćem u proslavi 32. rođendana Srpske, žele da pošalju poruku da je sloboda imperativ i mlađim naraštajima.

Oni u čijim rukama je budućnost Republike Srpske - studenti dva javna univerziteta - i ove godine učetvovaće u svečanom defilu. Pod trobojkom, simbolično pokazujući da čuvaju srpsku istoriju i nacionalni identitet. Ovako na učešće u proslavi Dana Republike gleda Nikola Šobot, student Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

- Ovo će biti moje treće učešće u defileu povodom Dana Republike i to za mene predstavlja veliku čast jer Dan Republike predstavlja početak istorije naše Republike i samim tim treba da ga praznujemo i ne treba da dozvolimo da padne u zaborav - rekao je predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nikola Šobot.

Najbrojniji među promoterima akademske zajednice biće studenti Fakulteta bezbjednosnih nauka. Za razliku od prethodnih, ove godine ulicama Banjaluke defilovaće ih duplo više - oko 80.

- Od nastanka Fakulteta bezbjednosnih nauka naši studenti uzimaju učešće u svečanom defileu. Ove godine smo brojniji, za razliku od prošlih godina imaćemo dva ešalona. Naši studenti su vježbali, biće jednoobrazno obučen i nosiće obilježja Republike Srpske na samom defileu - istakao je predsjednik Studentske organizacije Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Aleksandar Živić.

Obilježavanjem Dana Republike, čuva se Republika Srpska, njena sloboda i suverenitet, kao i srpski nacionalni identitet. Nikola Lapčević iz Istočnog Sarajeva kaže da je to zadatak koji su mladima ostavili preci koji su stvorili Srpsku. Uoči Dana Republike, Nikola ima poruku za svoje vršnjake.

- Da budemo jedinstveni, da budemo ponosni na to što jesmo, na naše pretke koji su u teškim, izazovnim vremenima, nama dali, ostavili nama zavjet kako to treba da se radi - da čuvamo Republiku Srpsku - izjavio je predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nikola Lapčević.

Proslava Dana Republike počinje 8. januara, svečanom akademijom u Banjaluci. Mnoštvo noviteta očekuje se 9-tog januara. Defile će prvi put biti održan u večernjim časovima. Uz svjetlosne efekte, na Trgu Krajine u Banjaluci biće priređen i spektakl sa oko 200 dronova. Nakon defilea slijedi koncert Policijskog orkestra MUP-a Srpske, uz premijeru pjesama o Republici Srpskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija